VIDEO. Vântul a distrus folia de pe trei solarii, în câteva minute. George Călina, legumicultor: ”Este o lovitură foarte urâtă!” - Revista Ferma
3 minute de citit

VIDEO. Vântul a distrus folia de pe trei solarii, în câteva minute. George Călina, legumicultor: ”Este o lovitură foarte urâtă!”

George Cristian Calina legumicultor din Olt VIDEO. Vântul a distrus folia de pe trei solarii, în câteva minute. George Călina, legumicultor: ”Este o lovitură foarte urâtă!”
Foto @George Cristian Călina

George Călina este un tânăr legumicultor din comuna Dobrosloveni, județul Olt. În cele 6 solarii pe care le are cultivă tomate, în două culturi, fără să folosească pesticide și vinde toată producția de la poarta fermei.

”Am 20 de ani de solarii, dar m-am apucat mai serios de legumicultură în urmă cu 8-9 ani. Am gajat casa, terenul și am luat credit de la bancă să pot investi, să fac o treabă de calitate. Am accesat și un proiect de dezvoltare a fermei pe Măsura 6.3, m-am înscris și în programul Tomata…”, îmi spune legumicultorul.

Din păcate, costurile de producție mari și prețul mic de vânzare i-au cam dat planurile peste cap. Dar fermierul rămâne optimist! Chiar și după ziua de astăzi, 2 aprilie, când vântul puternic i-a distrus complet folia de pe două solarii și cam 40% din al treilea.

”A bătut vântul continuu, cred că avea peste 70 km la oră și nu am putut decât să constat dezastrul! Este o lovitură foarte urâtă, mai ales acum, când sunt în plină pregătire a răsadurilor”, spune cu mâhnire George Cristian Călina.

PAGUBĂ DE PESTE 10.000 LEI!

Legumicultorul a anunțat deja Primăria să vină să constate dauna iar acum trebuie să pregătească urgent un alt solar pentru a adăposti răsadurile. A pus peste 20.000 de semințe și, din fericire, a reușit să recupereze alveolele din solariile distruse.

George Călina a încercat să-și asigure folia și culturile din câmp, însă societățile de asigurare l-au refuzat. Asta în timp ce multe voci revoltate arată cu degetul spre fermieri, că nu-și asigură investițiile în fața intemperiilor… Culmea!

”Nu-mi rămâne decât să evaluez mâine pagubele și să văd ce se poate face. Am dat 28 de lei pe kilogramul de folie, de calitate, tocmai ca să nu am probleme… și uite cum vin problemele! Noroc că am făcut structura solariilor rezistentă, altfel le lua vântul pe sus, cu totul!

De parcă nu era de-ajuns că sunt atâtea cheltuieli de sezon. Te chinui și la final se uită lumea la tine ca la milog… Păcat! Ar fi trebuit să plec din țară când am avut ocazia. Acum, asta este. Încerc să rămân optimist și să merg mai departe”, afirmă tânărul legumicultor din Olt.

tomate in ferma legumicultorului George Cristian Calina VIDEO. Vântul a distrus folia de pe trei solarii, în câteva minute. George Călina, legumicultor: ”Este o lovitură foarte urâtă!”
Foto @Arhivă personală George Cristian Călina

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →