Solariștii din marile bazine legumicole livrează pieței primele cantități de roșii românești. Victor Lăcătuș: Tomatele „cu moț” nu sunt dăunătoare sănătăţii. Atenție la roșiile cu coacerea forțată!
Legmicultorii spun că iarna capricioasă a redus producția și a crescut costurile de producție, astfel încât prețul de vânzare a trufandalelor de solar (45 și 50 lei/kg) reflectă cheltuiala pentru producerea lor.
„Zilele trecute am văzut un reportaj realizat într-un solar unde un fermier recoltase pentru piață câteva sute de kilograme de roșii: mari și frumoase, dar toate, dar absolut toate, cu moț. Camera a surprins în cultură imagini cu inflorescențele plantelor și roșii la ale căror codițe încă se vedeau prinse sepalele de la flori. Este un semn distinctiv că floarea a fost stimulată cu produse pe bază de 2,4 D, erbicid cu rol de stimulator interzis în România. Nu poate nimeni să mă deruteze”, ne-a relatat acad. dr. ing. Victor Lăcătuș, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cercetători din agricultura românească, membru în comisia de avizare a îngrășămintelor și regulatorilor de creștere (biostimulatori) din cadrul MADR.
Victor Lăcătuș: „Deci, un fruct mare, copt, pe 10 martie, asta înseamnă că plantarea s-a făcut în luna decembrie și plantele au înflorit la început de februarie, iar fără stimulent de fructificare, nu faci nimic”.
CE ESTE ȘI DE CE ESTE INTERZIS?
Potrivit acad. dr. ing Victor Lăcătuș, „2,4 D este un compus fenoxiclorinat, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor, interzis, deoarece Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a clasificat produsul printre erbicidele posibil carcinogenice pentru oameni. Există şi alte referiri cu privire la anumite efecte, fapt ce a condus la scoaterea lui din circuitul legumiculturii.
Totuși, în urma nenumăratelor teste de toxicitate efectuate, nu s-a constatat, la doze moderate, efecte asupra reproducţiei la şobolani, efecte mutagenice şi carcinogenice.
Agenţia de Protecţie a Mediului din Statele Unite (USEPA) afirma la un moment dat că datele existente până în prezent nu duc la concluzia unei legături dintre cancerul uman şi expunerea la 2,4 D.”
Așadar, deși nu reprezintă un pericol pentru consumatori, produsul 2,4-D este interzis în România din cauza neîncrederii în producători, aceștia putând să nu respecte modul de aplicare sau să mărească doza.
„Fructele nu au niciun efect cancerigen. Însă, dacă substanța este interzisă, trebuie s-o scoatem din circuit”, a mai spus Victor Lăcătuș.
TOMATELE „CU MOȚ” NU SUNT DĂUNĂTOARE SĂNĂTĂŢII
Și cum roșiile din solar erau mai cu… moț (cu mucron), acesta ar putea fi generat de două fenomene: genetică sau ca efect al stimulării excesive cu substanțe de creștere și maturare forțată.
„Acest „moţ” sau mucron apare de regulă atunci când au fost folosiţi regulatori de creştere, produse care reduc procentul de avortare a florilor în condiţii climatice mai puţin favorabile. Tomatele cu „moţ” nu sunt dăunătoare sănătăţii consumatorilor!
în România cel mai cunoscut este soiul bulgăresc „Precos”.
Acesta posedă gena bk, care are tendinţa naturală de a produce fructe cu vârful mai mult sau mai puțin proeminent, indiferent dacă au fost sau nu stimulate. Practic, 70-80% din fructe au acest mucron, care devine și mai proeminent dacă se stimulează în exces”, explică acad. dr. ing. Victor Lăcătuș.
CITEȘTE ȘI: Sunt sau nu toxice tomatele … „cu moț”?
„Însă trebuie să facem distincție între stimulator pentru legarea florilor, cum este 2-4D, și stimulator de înroșire (ethrel), de asemenea, interzis în legumicultură”, a precizat omul de știință Victor Lăcătuș.
CUM RECUNOAȘTEM CĂ UN FRUCT DE TOMATĂ A FOST MATURAT FORȚAT CU ETHREL?
„Foarte simplu: fructul pe dinafară este roșu complet, dar în interior este verde, mai ales placenta, zona cu semințe. Acest lucru se constată cu deosebire atunci când cultivatorul, din graba de a obține în primăvară un preț cât mai bun, a aplicat produsul pe fructe încă în creștere.
De asemenea, prin aplicarea necorespunzătoare, ca doză, moment, timp de contact, poate duce și la obținerea unor fructe colorate neuniform”, avertizează interlocutorul.
ATENȚIE ÎNSĂ! NU FACEȚI CONFUZII!
Să nu confundăm colorarea neuniformă cu maturarea neuniformă care este cu totul altceva și care nu are nimic comun cu tratamentul cu ethrel. Sunt hibrizi de tomate ale căror fructe prezintă niște așa-ziși umeri sau chiar capac verde și care se înroșesc mai greu.
Dacă avem răbdare, aceste fructe lăsate 2-3 zile la temperatura camerei se vor colora uniform.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoaştem roşiile coapte forţat?
MANIFEST PENTRU SĂNĂTATEA PUBLICĂ
În aceste zile, inspectorii fitosanitari fac controale în piețe, luând probe din mai multe verdețuri și de la legumele de primă apariție.
Acestea vor fi duse la laborator pentru a se analiza dacă procentul de pesticide se încadrează în limitele admise.