Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor - Revista Ferma
6 minute de citit

Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

Foto 1 20240425 155742 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilorMituri şi realităţi despre creşterea vacilor de lapte, descoperite de un grup de elevi în cadrul vizitei efectuate la una dintre cele mai performante exploataţii zootehnice din vestul ţării.

Săptămâna Verde pentru elevii clasei a II-a E din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 16 din Timişoara a inclus în program o vizită la Ferma Wagner din Arad. Însoţiţi de învăţătoarea lor, Florina Petcu, micuţii au fost întâmpinaţi chiar de către administratorul şi proprietarul exploataţiei, tânărul Virgil Andru, care le-a vorbit despre mulsul robotizat, despre condiţiile de bunăstare animală şi procesare.

Foto 2 20240425 160011 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

O experienţă inedită

Adulţi fiind, uităm adesea de bucuria pe care o provoacă interacţiunea cu animalele. Greu mai înţelegem fascinaţia pe care o au cei mici faţă de necuvântătoarele din ograda bunicilor. Cei mai mulţi dintre ei au văzut o vacă sau o oaie în cărţile cu benzi desenate sau la televizor şi doar visează să atingă o asemenea vieţuitoare. Majoritatea copiilor ştiu, probabil, că vacile nu sunt mov, aşa cum relata în mod surprinzător un sondaj efectuat mai demult în Germania, dacă bine îmi aduc aminte, însă cunosc prea puţin despre comportamentul acestora. O vizită într-o fermă este, aşadar, o ocazie aşteptată cu mare emoţie, iar dacă aceasta coincide cu „Săptămâna Verde”, atunci succesul pare a fi garantat.

Foto 3 20240425 161203 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

„Ce ne dă vaca nouă?”

Pornind de la clasica întrebare „Ce ne dă vaca nouă?”, „Lapte, carne, brânză – Nu, nu ouă!”, i-am însoţit pe cei mici în această călătorie încercând să le fac şederea cât mai plăcută. A fost o adevărată delectare să le descopăr surpriza şi fericirea autentică, râsul molipsitor şi dorinţa de a nu mai pleca din acest loc pe care l-au îndrăgit din prima clipă.

Lecţie despre furajare

Preţ de aproape un ceas, micuţii şcolari s-au plimbat prin adăpost, au făcut poze şi s-au bucurat de interacţiunea cu simpaticele rumegătoare. Cel mai mult le-a plăcut să hrănească văcuţele. „Ce bine miroase fânul!”, a exclamat la un moment dat Teona, după care Andrei şi-a făcut curaj şi a întins o mână de furaj către botul unei văcuţe. „Între 44 şi 50 de kilograme de furaj consumă în medie pe zi fiecare animal”, a ţinut să le spună Virgil. Deşi iniţial mirosul părea să îi derajeze puţin, pe parcurs acest disconfort a dispărut. „Aşa miroase la sat”, şi-a asigurat colegii unul dintre elevi. Doar câţiva dintre ei mai avuseseră un contact atât de apropiat cu o vacă. Avi este singurul care a mai vizitat în trecut Ferma Wagner.

Foto 4 20240425 161424 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

Diferenţa dintre Bălţată şi Holstein

„După cum se poate observa, în acest grajd avem două rase de vaci. Cele de culoare roşie sunt Bălţată Românească iar cele negre sunt Holstein. Acestea se mulg la robot de câteva ori pe zi. Diferenţa dintre cele două tipologii de vaci este că Holstein este mult mai productivă. Spre exemplu, o vacă Holstein poate da şi 60 de litri de lapte într-o zi. Pentru asta e nevoie însă de multă energie şi proteine, pe care animalele le obţin din furajare”, le-a explicat Virgil Andru micilor şcolari, care au observat imediat şi faptul că vacile Holstein sunt ceva mai slabe decât Bălţatele autohtone.

Ferma Wagner copii 01 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

Interacţiunea cu tehnologia

De asemenea, o adevărată încântare a fost să vadă cum funcţionează robotul de împins furajul la front, pe care Virgil l-a achiziţionat de la compania DeLaval, ca şi robotul de muls, pe care însă cei mici nu au putut să-l vadă de aproape, din motive obiective, desigur. În schimb, tare s-au amuzat când au văzut cum se răsfaţă animalele în adăpost, cu acele perii de scărpinat, care au şi rol de a stimula producţia de lapte, nu doar pentru a ameliora un anumit disconfort. Pentru că acele perii, prin contactul cu pielea, favorizează buna circulaţie a sângelui în corpul animalelor, după cum ne-a explicat fermierul arădean. Am rămas chiar plăcut surprins să aflu că unii dintre copii auziseră de boala vacii nebune. Mai mult decât atât, Greta mi-a şi povestit un banc legat de acest subiect. „Cică mai multe vaci discutau între ele şi una le întreabă pe celelalte – ”Aţi auzit de boala vacii nebune?” La care suratele răspund într-un cor – ”Da! Ce bine că noi suntem pinguini!”

Foto 6 IMG 7395 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

Datorită gazdei noastre şi deschiderii doamnei învăţătoare, nu e exclus ca peste nişte ani să descoperim un fermier care va povesti cum prima sa „experienţă agricolă” a fost, în „Săptămâna Verde”, foarte demult, la o fermă ce se numea Wagner…

Ferma Wagner copii 02 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

BRÂNZETURI PENTRU ACASĂ

Situată la periferia sudică a oraşului Arad, Ferma Wagner este una dintre cele mai moderne exploataţii zootehnice din vestul ţării. Spre deosebire de alte unităţi de producţie din zonă, aici toată cantitatea de lapte colectată de la vaci este procesată sau vândută direct către consumatori prin intermediul dozatoarelor. De altfel, vizita s-a încheiat cu un scurt popas în magazinul din poarta fermei, de unde pot fi achiziţionate produse lactate proaspete… Caşcaval, telemea sau caş au putut degusta, cu voia celor mici, şi părinţii acasă.

Foto 5 IMG 7286 Viața la fermă, văzută prin ochii copiilor

Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, tânărul arădean Virgil Andru deţine o turmă de peste 140 de animale, iar tehnica robotizată de muls îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. În Ferma Wagner, roboţii îşi scot singuri cheltuiala! Click AICI și citește reportajul realizat de revista Ferma în exploatația administrată de Virgil Andru!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →