Grupul SOPEMA, administrat de Arnaud Perrein, a pregătit strategia pentru campania de primăvară, alocând 925 de hectare culturii porumbului, toate suprafeţele fiind irigate. Ion Nedelcu, şeful fermei din Mihail Kogălniceanu, spune că această abordare se bazează pe utilizarea geneticii de top şi pe adaptarea la condiţiile specifice zonei.
„Ne bazăm în special pe genetica de la Corteva. Procentul cel mai mare este ocupat, aşadar, de hibrizii Pioneer. Cred că undeva spre 70%. Pe de altă parte, cam 15% vor fi hibrizi Syngenta şi pe celelalte 15 procente din suprafaţă vor fi hibrizi de la alte companii”, ne-a declarat agronomul.
Stabilitate şi productivitate
Hibrizii timpurii sunt preferaţi pe solurile mai grele, pentru a permite o recoltare rapidă şi pregătirea terenurilor pentru campania de toamnă, în timp ce hibrizii tardivi oferă un potenţial de producţie mai ridicat. „Hibridul P0937, din grupa FAO 530, este unul dintre cei mai stabili şi productivi, cu o medie de 14,5 tone la hectar în ultimii trei ani. Pot spune despre el că nu ne-a dezamăgit deloc. Noi îl recoltăm mai târziu şi la o umiditate mai ridicată”, ne-a explicat Ion Nedelcu.
Pe lângă porumb, alte 470 de hectare vor fi cultivate în primăvară cu floarea-soarelui, iar soia va ocupa 1.100 de hectare. În campania de toamnă, grupul SOPEMA a semănat 1.130 de hectare cu grâu, 480 de hectare cu orz şi 370 de hectare cu rapiţă.
„De obicei, noi intrăm la semănat porumb după data de 15 aprilie. Nu ne luăm neapărat după recomandaările agronomice. Abia după ce avem o temperatură în sol de peste 8-9 grade Celsius şi cu tendinţă de creştere. Am observat că semănatul mai târziu aduce rezultate mai bune, mai ales că avem avantajul irigaţiilor. Cam 60% din suprafaţă este ocupată cu hibrizi din grupe FAO peste 400”, a ţinut să menţioneze şeful de fermă.
Irigarea, cheia succesului
În prezent, din cele 4.600 de hectare aflate în exploatare pe cele patru ferme, aproape jumătate din suprafaţă este irigată, respectiv 2.200 de hectare! Prioritare sunt culturile de porumb şi soia. Apa pentru irigaţii provine din două surse: sistemul de pompare de la Spiru Haret, situat la 40 de kilometri, şi râul Ialomiţa, prin staţii reabilitate de grupul SOPEMA în urmă cu şase ani.
Minimum-tillage, o opţiune necesară
În faţa provocărilor climatice, grupul a adoptat sistemul de lucrări minimum-tillage. „Încercăm astfel să reţinem cât mai multă apă în sol. Arătură mai facem doar pe suprafeţe mici, pentru a ne achita contractele de arendă. Oamenii nu prea acceptă ideea de a lăsa terenul fără arătură. Ei consideră că nu am face o lucrare de calitate, ceea ce este absurd. Doar pe vreo 50 de hectare intrăm cu plugul. În rest, acolo unde irigăm şi scarificăm. Iar pe culturile neirigate semănăm direct în mirişte şi le scarificăm odată la 3-4 ani”, a concluzionat şeful fermei din Ialomiţa.
Citeşte şi:
Hibridul de porumb care va face diferenţa la Agroind Cauaceu!