Vest Tract este importator oficial pentru tractoarele McCormick şi încărcătoarele telescopice Dieci pe partea de vest a ţării (13 judeţe) şi are exclusivitate pentru utilajele Sola în cinci judeţe: Alba, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. „De doi ani, de când suntem importatori McCormick pe partea de vest a ţării, lucrurile s-au mişcat foarte bine, deşi avem o misiune grea. Trebuie să promovăm brandul, care este mai puţin cunoscut în partea de vest a ţării, dar am reuşit să trecem peste acest obstacol şi am vândut peste 40 de unităţi în 2017. În 2018 avem speranţa că vom livra cel puţin 50 de tractoare în zona noastră. Dorim să participăm la toate târgurile şi expoziţiile din raza noastră de acţiune şi să organizăm mai multe demonstraţii în câmp. Am observat că la demonstraţiile în câmp interacţiunea cu fermierii este mult mai personală, avem ocazia să discutăm cu fiecare în parte, iar clienţii sunt mult mai focusaţi pe utilajele respective văzându-le în lucru”, a remarcat Mihai Oană, director Vest Tract.
Sola – un brand puternic în portofoliul Vest Tract
Un loc important în portofoliul Vest Tract îl ocupă maşinile Sola, în special semănătorile. „Prin utilajele Sola ne-am întregit oferta cu un brand de top. Sola este un produs din categoria premium, avem încredere în calitatea acestor utilaje şi beneficiem de tot suportul producătorului. Acum mingea este în terenul nostru pentru a-l promova cât de bine se poate. Considerăm că cea mai bună promovare o fac fermierii care deja au achiziţionat utilaje Sola şi care pot să vorbească din propria experienţă despre cum se comportă aceste utilaje şi gradul lor de satisfacţie”, apreciază Sorin Stoia, director Vest Tract.
Produse în Spania şi testate pe terenuri dificile, semănătorile Sola se diferenţiază de alte branduri pornind de la construcţia cadrului şi până la detaliile de finisare ale produsului finit.
„Semănătorile Sola pot acoperi efectiv necesităţile oricărui fermier, de la 20 şi până la 10 mii hectare. Noi am reuşit să livrăm fermierilor o gamă largă de semănători Sola, pornind de la maşinile clasice de semănat păioase, până la cele mai sofisticate şi complexe semănători de prăşitoare şi inclusiv semănători no-till. Începutul de an ne dă încredere pentru tot ceea ce înseamnă 2018, inclusiv pentru maşinile Sola. Am avut comenzi presezon făcute de fermierii mai prevăzători şi pentru care utilajele sunt deja livrate sau în curs de livrare”, ne-a declarat Mihai Oană.
Noile semănători electrice Sola
Una dintre cele mai apreciate semănători Sola este cea pentru prăşitoare, pe 8 rânduri, cu buncăr central, telescopică şi tractată şi care oferă posibilitatea folosirii unui tractor de 100 CP (în 4 cilindri). Şi la noi a apărut tendinţa de a folosi lăţimea de transport de 3 m. Acum este aşteptată semănătoarea electrică ce permite monitorizarea atât a preciziei, cât şi a vitezei de semănat. De asemenea, cu noile semănători electrice Sola se poate face semănatul şi fertilizarea cu rată variabilă. Aceste semănători electrice sunt acum în faza de producţie de serie mică, iar din 2019 vor intra în producţia de serie.
Vest Tract dispune de o echipă de 8 mecanici care asigură service-ul mobil, iar compania acordă o mare importanţă relaţiei post-vânzare cu clienţii săi.
Semănătoarea directă Sola SD-1203
Ferma familiei Coroamă de la Parţa deţine aproape trei sute de hectare de teren, din care circa 200 ha în sistem convenţional şi 78 ha în sistem bio. Afacerea include şi o fermă cu 136 bovine (efectiv total), din care mai mult de 70 de vaci la muls. Terenul agricol este răspândit pe raza a trei localităţi (Parţa, Giroc şi Şag) şi este cultivat cu cereale de toamnă (în special grâu), porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi lucernă.
Valentin Coroamă este unul dintre acei tineri fermieri care a trecut de la studiu la practică în ceea ce priveşte tehnologia no-till. Acesta, anul trecut, a achiziţionat o semănătoare de păioase directă Sola SD-1203. În toamnă semănătoarea a fost folosită pentru a semăna grâu după porumb. „După ce a ieşit combina din lan, am semănat direct. Am căutat semănători de grâu şi de porumb care să meargă atât pentru semănatul convenţional, cât şi pentru no-till. Tot în toamna trecută am testat această semănătoare şi în mirişte întărită de grâu şi merge foarte bine. Are o forţă de circa 280 kg care apasă pe fiecare secţie şi o capacitate mare de penetrare. De asemenea, brăzdarul de lângă disc taie solul iar discul are un unghi care plasează sămânţa exact la adâncimea setată şi în spate are o roată de tasare”, ne-a declarat Valentin Coroamă.
Anul trecut, cu Sola SD-1203 fermierul a semănat 137 ha, o medie de aproape 30 ha/zi. „Pentru sistemul no-till nu am nevoie de un tractor mai mare de 150 CP, semănătoarea ar fi cea mai grea lucrare pe care o facem şi astfel investiţia în utilaje ar fi mult mai mică. Pentru o viteză mai mare la semănat încă avem nevoie de o remorcă cu şnec sau de un sistem de descărcare din big-bag”, a continuat Valentin Coroamă.
De la Vest Tract, alături de semănătoarea Sola, Coroamă a mai achiziţionat un combinator, o maşină de fertilizat şi un tocător. „Vest Tract are o abordare directă şi prietenoasă cu clientul, au răspuns imediat cererii noastre. Atunci când am căutat o semănătoare directă, mulţi dintre dealerii cu care am vorbit nu prea ştiau ce vrem noi de fapt. La semănătorile Sola cadrul şi sistemul de semănat sunt mult peste ceea ce am văzut la alţi producători iar maşinile sunt testate în Spania pe terenuri care conţin multă piatră, aproape balastru”, ne-a declarat Valentin Coroamă. În această alegere a „cântărit” mult şi relaţia post vânzare pe care fermierul o are cu Vest Tract: „În general, furnizorii de maşini agricole au probleme cu mecanicii. Eu, din experienţa mea de fermier, de multe ori a trebuit să îi învăţ pe cei care vin să repare utilajul. Dar la Vest Tract şeful de service chiar ştie cum să îşi facă treaba. În plus, este o societate cu capital românesc, ceea ce pentru noi este important. Şi din aceste considerente am ales această semănătoare”, a încheiat Valentin Coroamă.
Mihai Oană: „Faţă de 2016, anul trecut a fost de departe cel mai bun an de când am înfiinţat firma. Am avut o creştere de 37% a cifrei de afaceri şi peste 500 de utilaje şi tractoare livrate către clienţi. Iar 2018 se arată a fi mai bun chiar decât 2017. Am reuşit să ne întregim echipa şi suntem în formulă completă astfel încât să acoperim aproape jumătate din ţară, zona noastră de acţiune”.
TRECEREA DE LA CONVENŢIONAL LA NO-TILL
Argumentele folosirii tehnologiei no-till sunt numeroase. Valentin Coroamă ne-a enumerat numai câteva şi, desigur, cel mai important: profitul care se realizează prin economia de motorină datorită neefectuării unor lucrări grele (arat şi discuit). „Sunt discuţii dacă se pot face recorduri cu no-till, dar sigur se poate obţine profit mai mare pe hectar faţă de lucrările convenţionale. Alături de costurile reduse, un alt avantaj pe care îl oferă această tehnică este păstrarea apei în sol. Convenţional, cu fiecare lucrare executată la «pământ negru» se pierde apă din sol prin evaporare. Tehnologia no-till merge bine la culturile de acoperire, solul trebuie păstrat în permanenţă verde”, consideră Valentin Coroamă.
Motorina este foarte scumpă, din ce în ce mai scumpă, pentru o prelucrare bună a solului este nevoie şi de mult combustibil şi de timp. Prin semănat direct se poate folosi mai puţin de jumătate din cantitatea normală de combustibil.
Desigur la trecerea de la convenţional la no-till sunt circa trei ani de stagnare sau chiar de scădere a producţiei, până când solul îşi formează din nou structura. Având multă lucernă, Coroamă a observat că, chiar după şapte ani, pe pământul nelucrat se obţin producţii bune.
PRODUCŢIE BIO PENTRU ZOOTEHNIE
Producţia de lapte a fermei din Parţa nu este mare, mai ales că anul trecut a fost unul secetos şi cu probleme pentru producerea de furaje. Familia Coroamă procesează tot laptele produs. „Facem o prelucrare primară: caş, brânză şi caşcaval. Am început în momentul în care a căzut foarte mult preţul laptelui. Dorim să facem un brand de produse bio, o marfă puţin mai scumpă. Acum nu reuşim să producem cât am putea vinde. Avem un magazin al nostru, alte trei magazine cu care colaborăm şi vindem şi în pieţe volante. Avem produse pentru care laptele ne iese la un preţ de la 2,5 până la 3,6 lei/litru lapte procesat; cu ceva timp în urmă costul de producţie pentru litrul de lapte era de 70 bani. Pentru procesare se adaugă costuri cu prelucrarea şi vânzarea, dar merită şi ai o altă siguranţă, îţi vinzi marfa singur. Încercăm să dezvoltăm această direcţie, cred că este cea mai bună opţiune pentru orice fermierii care au posibilitatea să vândă produsl finit”, consideră Valentin Coroamă.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)