După 7 ani de muncă intensă, Valeriu Chirilă aproape și-a dublat producția de cireșe. Acum a pus piatra de temelie unui alt proiect de suflet: prima pepinieră autorizată din jud. Vaslui care va produce pomi altoiți certificați.
Valeriu Chirilă se dedică trup și suflet profesiei alese, aceea de pomicultor. A absolvit, în 2002, cursurile Liceului Agricol ”Dimitrie Cantemir” din Huși, specializarea Protecția Plantelor. După o perioadă în care a lucrat ca tehnician într-o pepinieră pomicolă de lângă Tecuci, jud. Galați, a descoperit bucuria activității în livadă, în 2017 devenind licențiat în Pomicultură la Facultatea de Horticultură a USV Iași.
Și-a făcut din livadă o a doua casă
De 7 ani, în ferma pomicolă Eco-Sem-Fruct din comuna vasluiană Băcani, Valeriu Chirilă dovedește practic atât pasiunea sa pentru pomicultură, cât și semnificația profundă a unei vechi vorbe românești: omul sfințește locul.
În 2017, a preluat o livadă clasică de 45 ha cu cireș într-o etapă în care, din cauza unor dificultăți financiare, aceasta era transferată către un nou proprietar. În livadă se regăsesc soiurile Stella, Van, Ferrovia (un soi selecționat în Puglia, Italia, și unul dintre cele mai apreciate în Europa) și Boamba de Cotnari, cel din urmă soi deținând o pondere de 80%.
Aproape a dublat producția
Valeriu Chirilă ține sub un control strict fiecare etapă de lucru și fiecare necesitate a pomilor, reușind să crească semnificativ performanțele în producție. De la o producție totală de aproximativ 300 tone, în urmă cu 4-5 ani, a ajuns la o recoltă de 500 tone cireșe. În toată această perioadă, inclusiv în 2024, întreaga recoltă de cireșe a fost preluată de o companie italiană cu sediul la Râmnicu Sărat, Partenope Frutta România, care activează de aproape 30 de ani și care prelucrează anual aproximativ 9000 de tone de cireșe colectate din toată țara, fructele fiind din diferite sortimente, respectiv cireşe cu codiţă şi fără sâmburi pentru companiile producătoare de cocktail maraschino, cireșe galbene pentru industria dulciurilor, cireşe albe de toate dimensiunile, cireşe pentru cocktail-uri de fructe, întregi şi jumătăţi.
Criza forței de muncă, mai rea decât seceta!
”Avem 7 angajați permanenți, iar în sezonul de recoltare, am lucrat cu peste 120-130 de oameni din zonă. Ne-am fi dorit să avem mai numeroși, dar există cu adevărat o criză a forței de muncă. Aceasta, de fapt, a fost cea mai mare dificultate din anul de producție 2024, chiar mai mare decât condițiile de secetă”, povestea Valeriu Chirilă.
La capitolul secetă, a răspuns provocărilor deoarece dispune de un sistem de irigații prin picurare pe întreaga suprafață a livezii. ”A fost o investiție majoră, dar absolut necesară. Pentru următoarea perioadă a devenit asemănătoare și nevoia de a investi în mijloace mecanice de recoltare a fructelor. Nu ne mai permitem să pierdem din cauza lipsei oamenilor cu care să strângem fructele în timp util”, povestea Valeriu Chirilă.
Pomi altoiți cu etichetă albastră
Pe lângă cele 45 ha de livadă exclusiv cu cireș, în primăvara acestui an, Valeriu Chirilă a demarat de la zero un proiect de suflet, respectiv înființarea unei pepiniere pomicole. ”Pepiniera Eco-Sem-Fruct va fi prima pepinieră autorizată din județul Vaslui care va produce pomi fructiferi altoiți de cea mai înaltă calitate, respectiv din categoria certificat (pomi cu etichetă albastră). Am dorit să fructific experiența acumulată de mine, timp de 7 ani, în cadrul pepinierei pomicole din zona Tecuci. Vom produce material săditor din categoria certificate, ceea ce înseamnă că atât portaltoiul, cât și ramurile altoi provin din stațiuni și institute pomicole, unde sunt produse la cele mai înalte standarde. În mod concret, este vorba despre Stațiunea Pomicolă Constanța, Institutul de Cercetare pentru Pomicultură Mărăcineni și Hiderland Olanda”, detalia pomicultorul.
12.000 de pomi distribuiți gratuit pentru plantații tinere
”Vom obține o diversitate de specii și soiuri, iar, în colaborare cu firma Partenope Frutta, vom produce anual 12.000 de pomi fructiferi din specia cireș pe care firma Partenope Frutta îi va distribui în mod gratuit celor care doresc să înființeze plantații pomicole cu specia cireș”, arată vasluianul. În toamna anului 2025, va ieși prima serie de material de plantat, respectiv pomi fructiferi din categoria certificat. ”Pe tot parcursul anului 2025 suntem deschiși pentru vizitarea pepinierei, pentru a vedea că pomii sunt produși și aclimatizați în jud. Vaslui. Tot gratuit, pe lângă consultanța despre speciile și soiurile de pomi fructiferi produși, le vom transmite celor interesați și informații tehnice despre tehnologia de plantare a pomilor fructiferi, tehnologia de întreținere, tratamentele fitosanitare, ș.a.m.d”, explica specialistul vasluian.
PREGĂTIRI PENTRU IERNARE
În ceea ce privește pregătirea corespunzătoare a livezilor pe rod pentru intrarea în iarnă, principalele lucrări care trebuie efectuate, în condițiile specifice de secetă și arșiță pe perioade mai îndelungate decât altădată, sunt:
- Completarea eventualelor goluri, îndeosebi din livezile tinere. ”Atrag atenția asupra calității materialului de plantat, fiind extrem de important a se utiliza doar puieți care provin din pepiniere pomicole autorizate”, menționa Valeriu Chirilă.
- Tratamentele cu produse pe bază de cupru, atunci când frunzele sunt căzute în proporție de minim 70%, astfel încât să fie menținută starea optimă de sănătate a pomilor.
- Tăierile, la specia cireș chiar tăieri în verde, care trebuiau de fapt să înceapă încă de după recoltare, urmărindu-se îndepărtarea potențialelor rezerve de agenți patogeni (ramuri afectate, rupte sau uscate) și realizându-se o anumită direcționare a coroanei pomului.
- Fertilizarea de bază, după căderea frunzelor, utilizându-se îngrășăminte chimice și organice, pentru asigurarea elementelor care vor susține obținerea unor recolte bogate, cantitativ și calitativ.
- A supraveghea îndeaproape livada, inclusiv pentru a elimina atacul rozătoarelor, care pune în pericol mai ales rădăcinile pomilor și mai rar tulpinile.
Prin producerea acestor pomi fructiferi de cea mai înaltă calitate, vom intra în rândul județelor care dețin pepiniere pomicole autorizate. – VALERIU CHIRILĂ, Pomicultor în jud. Vaslui
UN MIC VLĂSTAR CARE SĂ-I CALCE PE URME
Pasionat de activitatea pe care o desfășoară cu multă dedicare în ferma pomicolă, în care este prezent aproape non-stop, Valeriu Chirilă a ținut să sublinieze faptul că munca devine cu mult mai ușoară atunci când o vede în livadă pe fiica sa Maria-Natalia, de doar 4 anișori, și atunci când, de exemplu, observă cât de intens analizează florile de cireș, semn că există șanse ca și aceasta să fie atrasă de Pomicultură. Desigur, până atunci, mai este cale lungă, iar tatăl și-a propus ca, deocamdată, să rămână un adevărat model pentru fiica sa și, deopotrivă, pentru echipa pe care o coordonează. Acum, se află în căutarea altor minim doi ingineri horticultori și a unor tehnicieni, care să devină angajați ai fermei și împreună cu care să ducă la împlinire noile proiecte din cadrul Eco-Sem-Fruct.