Utilaje BEDNAR pentru fiecare fermă şi orice condiţii de lucru - Revista Ferma
7 minute de citit

Utilaje BEDNAR pentru fiecare fermă şi orice condiţii de lucru

Bednar are un portofoliu complet şi complex de mașini pentru prelucrarea solului, semănat şi fertilizat. Cele mai noi echipamente dezvoltate de către compania BEDNAR ne-au fost prezentate cu prilejul unei vizite recente la unitatea de producţie din Rychnov nad Kněžnou, Cehia.

Prelucrarea terenului – domeniu de competenţă Bednar

Cultivatoarele totale au fost primele utilaje produse de Strom Export (actualul Bednar), urmate de grapele cu discuri în „X”. Gama de utilaje pentru prelucrarea solului a fost treptat diversificată şi au fost dezvoltate semănătorile, noi maşini pentru pregătirea patului germinativ, scarificat, fertilizat, precum și echipamente pentru gestionarea resturilor vegetale şi întreţinerea culturilor. „Utilajele Bednar sunt exportate în peste 40 de state, iar compania are acum utilaje pentru fiecare fermier şi orice condiţii de lucru. Avem 57 de linii de utilaje cu 174 de modele şi lăţimi de lucru de la 1,75 la 18,4 m. În plus, o dovadă a încrederii în calitatea utilajelor Bednar este şi garanţia de doi ani fără limită de hectare lucrate, pe care o oferim clienţilor noştri”, ne-a declarat Sorin Aioanei, director vânzări Bednar pentru România.

Jan Bednar, Sorin Aioanei

Tehnică adaptată păstrării apei în sol

În ultimii ani, indiferent de tehnologie – păstrarea apei în sol este cel mai important aspect urmărit de către fermierii de pretutindeni, tocmai de aceea toate tehnologiile Bednar se concentrează pe aceste aspecte: „lucrăm numai pe verticală, nu întoarcem pământul, nu arăm, reducem numărul de treceri şi gestionăm corect resturile vegetale şi culturile de acoperire pentru împiedicarea evaporării. Iar maşinile Bednar sunt dedicate şi adaptate acestor noi tehnologii, inclusiv pentru semănat direct în mirişte, în sistem minim-till şi în benzi (strip-till), pentru care avem disponibile semănători cu lăţimi mari de lucru”, a adăugat Sorin Aioanei.

Bednar

De la pregătirea superficială şi până la scarificarea adâncă

În domeniul prelucrării solului, grapele cu discuri Swifterdisc (5, 6, 8 şi 10 m) şi Atlas sunt unele dintre cele mai vândute utilaje Bednar. Tot pentru pregătirea solului, în portofoliul companiei Bednar se găsesc cultivatoarele universale – Fenix şi Versatil (3-7,5 m), cultivatoarele combinate Actros, scarificatoarele Terraland (3-6 m), grapele rotative Kator şi o gamă diversă de tăvălugi tractaţi. De asemenea, pentru managementul resturilor vegetale Bednar recomandă grapele cu dinți Striegel PRO, tocătoarea rotativă Mulcher şi tăvălugii de tăiere Duracut TE și Speed-Chop SC_F.

Pentru gestionarea resturilor vegetale şi combaterea mecanică a viermilor sârmă şi-au dovedit eficacitatea tăvălugii de tăiere Duracut TE și Speed-Chop SC F, care sunt tot mai apreciați şi pe piaţa din România” Sorin Aioanei, Director vânzări Bednar pentru România

În gama utilajelor pentru cultivare între rânduri, Bednar propune fermierilor: cultivatoarele în benzi Strip-till, sapele rotative şi cultivatorul pentru prăşit Row-Master, dotat cu sistem de control cu cameră video.

Citeşte şi: 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD”

Bednar

Portofoliul Bednar pentru toate tehnologiile de semănat şi fertilizat

Gama de semănători Bednar include maşini pentru toate tehnologiile de semănat: clasic (în teren pregătit), direct în mirişte (no-till) – Directo, minim-till Omega şi strip-till Matador.

  • Semănătorile EFECTA cu lăţime mare de lucru sunt concepute în principal pentru înființarea culturilor în sol pregătit.
  • Semănătorile OMEGA sunt utilaje universale pentru înființarea culturilor atât în tehnologiile convenționale, cât și în sistem minim de lucrări şi chiar pentru semănat direct sau supraînsămânțare.
  • Semănătorile directe DIRECTO NO au fost proiectate pentru semănat în miriște şi exercită o presiune de până la 300 kg/brăzdar. La cerere, mașina poate fi echipată cu unitatea de semănat Alfa Drill (pentru cover crop) cu buncăr de 400 litri.
  • Semănătorile în benzi MATADOR MO includ posibilitatea de a plasa simultan semințele și îngrășămintele, secția de dălți este echipată cu protecție hidraulică robustă a dinților şi cu rulou dublu cu pneuri. Semănătoarea Matador poate fi echipată cu bara de semănat Corsa sau cu o semănătoare de precizie.
  • Semănătoarea combinată Katara KN_S cuprinde o grapă rotativă + bară de însămânţare special concepută cu două opţiuni de distanţă între rânduri, 12,5 sau 16,7 cm.
  • Bara de semănat compactă CORSA, cu o lățime de lucru între 6 și 9 m, este recomandată pentru însămânţarea într-un sol parţial pregătit şi în condiţii extreme (umiditate ridicată), împreună cu buncărul de seminţe Combo sau Ferti-Box şi Seed-Box.

Bednar Matador semanatoare

Noutăţi Bednar pentru Agritechnica 2025

Bednar pregăteşte pentru lansare la Agritechnica 2025 (Hanovra, Germania): semănătoarea directă Directo, cu lăţimea de lucru de 12 metri, şi semănătoarea de precizie şi mare viteză pentru prăşitoare.

Noua mașină de semănat direct în mirişte – Directo – de 12 m va fi disponibilă în versiunea full accesorizată, inclusiv cu bărzdare pentru distribuirea îngrăşămintelor separat de seminţe, cu buncăr de seminţe cu o capacitate de 6000 litri şi lăţimea de transport de 6 m. „O noutate absolută pentru acest model este sistemul de reglare a adâncimii de semănat, precum şi reglarea unghiului de închidere al roţii de tasare. Acest sistem prezintă avantajul că realizează o bună închidere a şanţului de semănat creat de brăzdar, adaptat tipului de sol. Cu cât această închidere se realizează mai bine, cu atât mai bun este contactul dintre sămânţă şi sol, iar rata de răsărire creşte”, ne-a explicat Sorin Aioanei.

De asemenea, cu ajutorul brăzdarului de fertilizare cu un singur disc (separat de brăzdarul de semănat) se poate regla plasarea îngrăşămintelor la o adâncime diferită de a seminţelor, pe acelaşi rând sau între rândurile de seminţe.

Bednar Directo NO

Bednar exportă 95% din utilajele produse

Jan Bednář, directorul de vânzări al Bednar, a ţinut să sublinieze că „are o relaţie specială cu România, una dintre primele pieţe externe ale companiei”, şi țara noastră ”continuă să ocupe un loc special în strategia de dezvoltare a Bednar”.

Jan Bednar

Despre specificul pieţei din România, Jan Bednář a remarcat tendinţa în creştere pentru sistemul no-till, care trebuie adaptat specificului terenului. „Semănătorile no-till şi minim-till se vând cel mai bine în zonele unde este secetă. În plus, sistemul no-till şi minim-till este în directă relaţie cu culturile de acoperire, deoarece terenul trebuie să fie permanent acoperit pentru a nu pierde umiditate. Acolo unde există ploaie şi umiditate, plugul este încă o practică curentă şi benefică. Dorim să oferim o soluţie pentru fermierii de pretutindeni şi construim tot mai multe maşini cu lăţimi mari de lucru, pentru suprafeţe mari de teren şi tractoare de mare putere. Cehia este o piaţă relativ mică, raportat la suprafaţa agricolă, iar noi vindem doar 5% intern şi 95% la export. Cea mai mare piaţă a noastră este acum Ucraina, iar înainte de conflict a fost Rusia”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →