769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD" - Revista Ferma
7 minute de citit

769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD”

Bednar a doborât recordul mondial la discuit în România

Bednar a doborat recordul mondial la discuit in Romania5 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

Unul dintre cele mai puternice tractoare din lume – John Deere 9RX 460, cuplat la grapa cu discuri Bednar Swifterdisc XE 18400 Mega, a readus România pe harta mondială a recordurilor. Ferma îți prezintă detaliile din spatele „24 HOURS RECORD”.

Aproape 770 hectare – aceasta este suprafața lucrată cu unul dintre cele mai grele cultivatoare de mirişte – Bednar Swifterdisc XE 18400 MEGA în timpul unei probe de lucru continue de 24 de ore (23 de ore și 36 de minute timp de funcționare netă a mașinii). Un plus incredibil de 125,36 ha față de vechiul record de 644 ha, înregistrat tot în România în anul 2007 pentru numărul de hectare cultivate în 24 de ore.

Bednar a doborat recordul mondial la discuit in Romania3 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

Recordul a fost doborât în timpul evenimentului „24 HOURS RECORD”, organizat de Bednar în colaborare cu IPSO Agricultură, folosind un ansamblu format din tractorul John Deere 9RX 640 și cultivatorul Swifterdisc XE 18400 MEGA.

Productivitate. Anduranță. Performanță

Întregul eveniment a avut loc la jumătatea lunii iulie a.c., la societatea agricolă Olt Piess Slatina, în sudul țării, în ferma familiei Popescu, care lucrează circa 4600 ha, cultivate în principal cu culturi de toamnă. ”Am fost impresionat de organizare şi încântaţi că ne-au ales. Cei de la Bednar şi IPSO Agricultură au format o echipă unită, în aşa fel încât totul să se desfăşoare conform planului”, ne-a declarat Andrei Popescu, cel care conduce împreună cu tatăl şi fratele său ferma.

ANDREI POPESCU Fermier gazda al recordului Bednar2 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

„Am văzut o productivitate foarte bună şi un consum redus de combustibil/ha al ansamblului format de tractorul John Deere 9RX 640 și cultivatorul Swifterdisc XE 18400 MEGA. A fost o experienţă frumoasă şi reuşită!” – ANDREI POPESCU, Fermier gazdă al recordului Bednar

Fan John Deere

Încă din 2007, Olt Piess Slatina colaborează cu IPSO Agricultură, iar în fermă lucrează doar utilaje John Deere, actualmente 8 combine şi peste 10 tractoare de diverse puteri. „Avem un parteneriat foarte solid şi de lungă durată cu IPSO, iar din 2018 suntem o fermă pilot. Am investit foarte mult în tehnologie şi IPSO sunt aproape de noi pentru a se asigura că tehnologiile respective funcţionează în parametrii optimi. Avem un suport adecvat din partea IPSO şi am ajuns la un nivel excelent în ceea ce priveşte implicarea vs. rezultatele obţinute”, apreciază Andrei Popescu.

De altfel, pe partea de agricultură de precizie în fermă se lucrează cu sistemul de ghidare prin satelit AutoTrac cu o abatere de maxim 2,5 cm, semnal SF3, ceea ce „ne ajută să eliminăm tot ceea ce înseamnă eroare umană şi, în acelaşi timp, uşurăm şi munca operatorilor, care astfel îşi pot concentra atenţia asupra implementului, în condiţiile în care tractorul face tot ceea ce este nevoie, inclusiv întoarce la capăt de rând, ridică şi pune jos implementul, etc.”, ne-a precizat Andrei Popescu.

România a fost aleasă datorită suprafețelor de teren extinse pe care le dețin fermele locale. Pentru a demonstra utilizarea reală și potențialul ansamblului, proba a avut loc pe șase parcele diferite de pe care s-a recoltat recent grâu, rapiță de iarnă și mazăre. Cea mai mare parcelă de teren pe care a prelucrat-o ansamblul în timpul evenimentului a avut o suprafață de 161,36 ha.

ANDREI POPESCU Fermier gazda al recordului Bednar1 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

32,6 ha/oră și 3,1 litri de combustibil la hectar

Suprafața extinsă a terenurilor și combinația dintre lățimea mare și viteza de lucru ridicată au permis ansamblului să obțină parametri de funcționare excelenți. Performanța medie a fost de 32,6 hectare pe oră, iar consumul de combustibil a fost de 3,1 litri pe hectar în timpul net de 23 de ore și 36 de minute. În acest timp, ansamblul a parcurs o distanță de 450,7 km, iar consumul total de combustibil a fost de 2.355,6 litri.

Bednar a doborat recordul mondial la discuit in Romania1 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

Doar 24 de minute pauză

Adâncimea de lucru setată la grapa cu discuri a fost de 7 cm. Timpul de inactivitate al ansamblului, necesar pentru întreținerea esențială și alimentare, a fost de doar 24 de minute. Conducătorii au făcut schimb în timpul lucrului, de exemplu, atunci când mașina întorcea la capăt de rând.

Lider pe segmentul mașinilor cu lățime mare

Bednar este unul dintre producătorii de utilaje cu lăţime mare de lucru. „Bednar s-a specializat încă de la început în producția de mașini cu lățime mare. Am fabricat prima astfel de mașină în 2003 – cultivatorul Swifter SM. Putem vedea un interes tot mai mare pentru astfel de mașini pe piață, ceea ce ne-a determinat să lansăm noua serie Swifterdisc XE MEGA în anul 2021. În prezent aceasta cuprinde trei modele cu lățimi de lucru de la 14,4 la 18,4 m. Sunt extrem de mulțumit și mândru de ceea ce am reușit să realizăm cu utilajul nostru în timpul probei de funcționare de 24 de ore. Rezultatul confirmă nu doar calitatea mașinii, care a rezistat unei sarcini atât de mari, ci, mai presus de toate, productivitatea și eficiența ridicate”, a declarat ing. David Ryčl, director de marketing al Bednar FMT.

Sorin Aioanei Bednar 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

Ne-am dorit să organizăm în România acest eveniment pentru că ţara noastră este o piaţă cu un mare potenţial pentru astfel de utilaje. De altfel, încă din 2007, primele utilaje Bednar vândute în România au fost utilaje mari, cu 14 m lăţime de lucru” – SORIN AIOANEI, Director vânzări Bednar România

Detaliile tehnice care au susținut recordul

Pentru tentativa de a doborî recordul, modelul Swifterdisc XE 18400 MEGA a fost echipat cu discuri agresive cu formă specială, cu un diametru de 560×5 mm, și cu tăvălug posterior V-RING cu un diametru de 630 mm, dotat cu răzuitori. În varianta standard, mașina oferă reglare hidraulică a adâncimii de lucru, utilizând cleme hidraulice.

Bednar a doborat recordul mondial la discuit in Romania2 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

Întoarcerea la capăt de rând este rapidă, datorită ridicării secției de discuri; mașina se întoarce utilizând rulourile (tăvălugii) posterioare, roțile de sprijin din față și osia de transport. În timpul lucrului, prima osie este ridicată pentru a obține o presiune descendentă mai mare pe secția de discuri.

Viteză de 21 km/oră

„Combinatorul Bednar Swifterdisc XE 18400 MEGA a făcut o dezmiriştire la adâncimea de 7 cm. Am folosit un model de discuri agresive pentru o mai bună tăiere a paielor şi apoi o amestecare eficientă a resturilor vegetale cu solul. Aceasta ne-a permis să lucrăm cu o viteză mare, de până la 21 km/oră. Am avut suportul deplin al John Deere şi IPSO România, iar tractorul John Deere 9RX 640 a funcţionat ireproşabil. Am făcut o singură alimentare în timpul nopţii, iar sistemul telemetric John Deere JDLink ne-a permis să lucrăm fără suprapuneri, rapid şi eficient, apoi toate datele şi parametrii de lucru au fost extrase din programul JDLink al tractorului”, ne-a detaliat Sorin Aioanei, director vânzări Bednar România.

Bednar a doborat recordul mondial la discuit in Romania4 769,36 HECTARE ÎN 24 DE ORE: detaliile din spatele „24 HOURS RECORD"

La eveniment au asistat reprezentanții companiilor Bednar, IPSO Agricultură și John Deere, iar editorul revistei agricole germane PROFI a îndeplinit rolul de jurat independent.

DATE DE FUNCŢIONARE:

  • Adâncime de lucru: 7 cm;
  • Consum mediu: 3,1 l/ha;
  • Viteza maximă de lucru: 21 km/h;
  • Randament mediu: 32,6 ha/h;
  • Distanța parcursă: 450,7 km;
  • Consum total de combustibil: 2.355,6 litri.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →