Utilaje absolut necesare în ferma ecologică - Revista Ferma
6 minute de citit

Utilaje absolut necesare în ferma ecologică

După ce au fost plecați în străinătate timp de mai mulți ani, Lucian și Grigoraș s-au întors acasă din nevoia de a fi aproape de familie. Au lucrat câțiva ani în construcții și transporturi, apoi și-au dorit ceva ”mai liniștit” și s-au reapucat de agricultură. Și-au dat repede seama că pentru a fi competitivi trebuie să facă ceva diferit, s-au specializat în agricultura organică și au învăţat zi de zi. În paralel, au făcut și prestări de servicii.

 

Consultanță în managementul fermelor

 

De doi ani sunt consultanți la Polagro Prod (Uivar, TM) și gestionează practic managementul agrotehnic al societății. Norocul lor a fost că proprietarii Polagro Prod au avut deschiderea pentru a investi în tehnologie și le-au acordat încredere. Acum Lucian Zăgan consideră că sunt fermieri „semi-profesionişti” deoarece ”chiar dacă avem rezultate foarte bune, ele trebuie să fie repetabile. Poate am fost doar norocoşi”.

frații Lucian si Grigoras Zagan_b

Frații Lucian și Grigoraș Zăgan

Planificarea este esențială

Primul lor pas la Polagro Prod a fost conversia la sistemul organic și eficientizarea lucrărilor. În condițiile schimbărilor climatice, ”planificarea este importantă, iar pentru o perioadă lungă este esenţială”, ne-a spus Lucian Zăgan.

Ferma Polagro Prod are asolamente pe 7 ani și această planificare este făcută ”de aşa natură ca să putem lucra terenurile noastre care sunt un pic mai pretenţioase, multe sunt vertisoluri gleice cu o concentraţie de argilă de peste 60% care trebuie lucrate numai pe uscat”, spune fermierul.

Problemele cauzate de apă sunt gestionate printr-un complex de măsuri care urmăresc reducerea compactării solului prin: cât mai puține treceri/lucrări, anvelope duble și controlul traficului, cu ajutorul agriculturii de precizie.

utilaj SIP in ferma fratilor Zagan_b

„Pentru lucernă ne-am dorit un sistem care să ne ofere o gamă completă de utilaje. Am ales sistemul SIP – o grebla de răvăşit, o greblă de adunat cu pick up şi o coasă cu conditioner, toate de la Farm Tech, pentru a avea un singur partener și service.” – LUCIAN ZĂGAN, Fermier și consultant în agricultura ecologică

 

Lucerna face parte din asolamentul ecologic

 

Societatea Polagro Prod lucrează 1400 hectare în sistem ecologic și alte 700 ha în sistem convenţional. Pentru un management eficient, în prima fază, frații Zăgan au redus numărul de culturi din asolamentul organic și au introdus lucerna. Acum, în fiecare an, câte 40% din suprafaţă este ocupată cu soia și cu grâu (sau alte cereale de toamnă), iar diferența este cultivată cu lucernă.

 

Farm Tech le-a venit în ajutor

Pentru lucernă era nevoie de cât mai puține treceri și au căutat o soluție economică și eficientă. Așa au început colaborarea cu Farm Tech: ”La ei am găsit un produs unic – mașina de adunat SIP AIR cu pick-up, care ridică lucerna înainte de a o muta din brazdă, fără să o lovescă din lateral pentru a o aduna, așa cum fac alte greble”, ne-a spus Lucian Zăgan. Ambele mașini de adunat, SIP AIR 500T și AIR 350F, folosesc un pick-up flexibil Reiter (SIP Slovenia).

 

Au redus timpul de uscare și consumul

Pentru a scurta timpul, viteza și lățimea mare de lucru sunt importante. Pentru aceasta, tot de la Farm Tech au mai achiziționat o coasă dublă spate DISC 800 CRC și coasa frontală DISC 300 CRC. Integrarea celor trei utilaje SIP a condus la scurtarea timpului de uscare. ”Avem rezultate foarte bune şi pe partea de condiţionare, pregătim lucerna pentru balotare, sub 13% umiditate, în 2-3 zile. Dacă sunt dimineţi fără rouă, ne mişcăm foarte rapid”, a precizat specialistul.

SIP disc 800_b

Tot la cositori, fermierul a fost impresionat de consumul redus de carburant. ”Am folosit coasa cu un tractor de 220 CP şi am mers cu viteza cu care câmpul ne-a lăsat. Grebla este deosebită şi complexă, nu neapărat pentru orice fermier: trebuie suprafeţe mari și să fie integrată în sistemul de maşini”, consideră Lucian Zăgan

 


Tehnică „full option”

Atunci când au căutat un sistem de mașini pentru lucernă, au comparat opțiunile de la mai mulți producători de renume. Și-au dorit performanţe maxime, fiabilitate în timp și un raport preţ/calitate cât mai bun. Deși utilajele SIP oferite de Farm Tech, acestea erau echipate „full option”. ”Nu au fost utilaje ieftine, dar fac ceea ce trebuieși au «all the bells and whistles», toate dotările pe care noi le-am dorit. SIP este o aventură nouă pentru noi și o experiență plăcută în relația cu Farm Tech. Utilaje acestea sunt acoperite de garanție de 2 ani și totul s-a făcut conform înțelegerii: livrare, suport și service”, ne asigură proprietarii.

utilaje pentru ferma ecologica_b

 

Schäffer 9630T e una dintre piesele de rezistență

 

În fermă, încă dinainte de venirea fraților Zăgan, lucrează un încărcător articulat telescopic Schäffer 9630T. ”Încărcătorul Schäffer este una dintre piesele de rezistenţă din ferma noastră, a adunat deja peste 6000 de ore și suntem foarte mulțumiți”, ne-a spus Lucian Zăgan. Încărcătorul Schäffer 9630T este folosit în principal pentru manipularea cerealelor, iar noi l-am găsit în lucru la mutat piatră.

Încărcătorul Schaffer 9630T_b

Așa se face că, după Schäffer și SIP, relaţia cu Farm Tech s-a dezvoltat ”de aşa natură că dorim să creştem nivelul de colaborare, mai ales că este important să ai un singur partener cu care să rezolvi eventualele problemele, dacă apar, pentru că orice se învârte şi are ulei în el, într-o zi se poate strica…”, sunt conștienți fermierii.

incarcator Schaffer in ferma fratilor Zagan_b


Nu se poate fără tehnologie

 

Întrebat despre planurile de viitor, Lucian Zăgan ne-a spus: ”cu paşi mici ajungem unde ne dorim, dar este nevoie de tehnologie”. Următoarul pas poate fi o remorcă pentru distribuit îngrășăminte peleți care să dispună de comunicare ISOBUS și să permită o distribuție cu rată variabilă. Sunt în curs discuții pentru o astfel de remorca de la Strautmann, oferit tot de Farm Tech. Remorca trebuie să arunce îngrășămintele acolo unde avem nevoie. Partea economică, de buget, contează; fiecare leu trebuie să aducă încă un leu şi ceva la finalul anului”, a încheiat Lucian Zăgan.

 

un articol de GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →