Despre criteriile în funcţie de care fermierii îşi alcătuiesc planul culturilor şi cum şi-au estimat costurile de producţie pentru prima perioadă din 2012 am stat de vorbă cu cultivatorii, în timp ce recomandările de specialitate ni le-au făcut reprezentanţii Bayer CropScience.
Balanţa înclină spre culturile de primăvară
„Poate că preţurile la inputuri vor fi cu ceva mai mari decât anul trecut, dar nu semnificativ, deoarece nu există motive reale
Aurica Cobuz, fermier din localitatea ieşeană Ţibăneşti
Aurica Cobuz, care lucrează în localitatea ieşeană Ţibăneşti circa 550 hectare teren, spune că planul culturilor de primăvară trebuie întocmit, în primul rând, în funcţie de rotaţia culturilor. „Prima dată ţinem cont de rotaţia culturilor, neputând semăna anumite culturi pe aceeaşi suprafaţă doi ani consecutiv.
Apoi, trebuie să avem în vedere şi ce se cere pe piaţă, pentru a putea valorifica ulterior produsele”, susţine aceasta. Ţinând cont de seceta din anul precedent, fermierul ieşean nu s-a gândit, până în prezent, să-şi stabilească structura culturilor în funcţie de tendinţele climatice.
Cum procedează? „De regulă, pe jumătate din suprafaţă punem culturi de toamnă, iar pe cealaltă jumătate însămânţăm culturi de primăvară. Acum o să semănăm porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr. Încă nu am stabilit exact suprafeţele, dar, probabil, o să fie aproximativ egale”, ne-a declarat Aurica Cobuz.
Aurica Cobuz apreciază că, în 2012, costul lucrărilor agricole pentru campania de primăvară nu vor fi cu mult mai mari, comparativ cu 2011. „Din câte am constatat până acum, lucrările pentru însămânţările de primăvară nu o să coste cu mult mai mult decât anul trecut”, afirmă Aurica Cobuz.
Preţul bun de valorificare rentabilizează cultura
„Problema este să vedem cu cât vom mai rămâne în buzunar după recolta din 2012
Pavel Lauko, fermier din localitatea arădeană Nădlac
În stabilirea suprafeţelor alocate culturilor de primăvară, în exploataţia lui Ion Bujor, administrator al societăţii agricole Agrocov din Galaţi, un rol important îl joacă evoluţia rapiţei. „La primăvară, în afară de porumb, floarea soarelui şi orz, va trebui să pun ceva în locul rapiţei, pe care o întorc în totalitate. Din păcate, din cele 1300 de hectare cu rapiţă cred că n-o să am nimic. De obicei, eu semăn 60 la sută din suprafaţă cu păioase şi rapiţă, iar 40 la sută las pentru porumb şi floarea soarelui. Rămâne de văzut exact ce suprafaţă o să aloc fiecărei culturi în parte…”, ne-a precizat Ion Bujor.
Fermierul din Galaţi nu prevede o perioadă foarte bună din punct de vedere financiar pentru 2012, respectiv pentru campania de primăvară. „După calculele mele, costurile pentru înfiinţarea culturilor de primvară o să fie cu circa 20 la sută mai mari faţă de 2011. Vorbim în special de motorină, dar şi de îngrăşăminte şi unele inputuri.
La acestea se adaugă pagubele produse în timpul iernii, ceea ce înseamnă că nu vom avea un an uşor. Depinde de ce preţuri vor fi la cereale în 2012”, susţine Ion Bujor.
Administratorul Agrocov Galaţi îşi propune să însămânţeze în primăvară 1000 hectare cu porumb, 1600 hectare cu florea soarelui şi 1000 hectare cu orz.
Rapiţa ar fi făcut toţi banii
În stabilirea culturilor de primăvară, Pavel Lauko, fermier din Nădlac, judeţul Arad, se ghidează după cererea pieţei. „Înainte de toate, eu mă orientez după ce văd că se cere pe piaţă. Degeaba pun eu orz, ca să vă dau un exemplu, care merge foarte bine în zona noastră, dacă pur şi simplu nu există cerere de orz. Apoi, mai ţinem cont de rotaţia culturilor şi de costurile de înfiinţare a culturilor”, susţine Pavel Lauko.
Un alt factor de temut, pentru Pavel Lauko, îl reprezintă seceta: „De frica secetei, în 2011 n-am mai pus rapiţă. Cu toate că, vă spun sincer, am ieşit tare bine, din punct de vedere al producţiei, dar şi financiar, în anii precedenţi cu rapiţa”, explică Pavel Lauko.
Prin urmare, va semăna porumb pe 61 hectare, respectiv floarea soarelui pe 15 hectare.
Costuri în creştere cu 20 la sută
Marea nemulţumire a fermierului se leagă de evoluţia costurilor de producţie: „estimez că pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, preţurile vor fi cu circa 20 la sută mai mari. Sigur, la astea o să se adauge celelalte cheltuieli pe parcurs”, spune Pavel Lauko.
Boli problemă la floarea soarelui
Adrian Cosor, Crop Manager în cadrul companiei Bayer Crop Science, spune că o problemă importantă în cultura florii soarelui o reprezintă combaterea bolilor. „În general, acest aspect este ignorat de cele mai multe ori de fermieri, însă presiunea de infecţie a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani din cauza intrării intensive în rotaţie a rapiţei. Rapiţa, după cum se ştie, are boli comune cu floarea soarelui, iar prezenţa bolilor în culturi a devenit astfel inevitabilă.
De aceea, compania Bayer a dezvoltat un portofoliu larg de fungicide pentru care recomandă în primul rând aplicarea preventivă a acestora. Sunt două momente cheie de aplicare a fungicidelor la floarea soarelui: faza de 6-8 frunze şi aceea de apariţie a capitulului, iar produsele Bayer se pot aplica în fiecare din aceste două faze, fie că e vorba de fungicidul Prosaro, fie de Rovral, dar şi de cel mai nou produs: Sfera, un fungicid de ultimă generaţie, cu două substanţe active, care produce şi efectul “green leaf” pentru culturi sănătoase, producţii mari şi de calitate”.
INFO
Recomandări Bayer
Protecţia culturilor de primăvară
Recomandările companiei Bayer pentru culturile de porumb şi floarea soarelui constă în primul rând într-un tratament eficient la sămânţă. Acesta poate fi realizat cu succes cu produsele Poncho sau Gaucho, comandând din timp sămanţa tratată cu aceste produse de la distribuitorii de sămanţă.
Pentru erbicidare, la cultura porumbului trebuie avute în vedere infestările timpurii cu buruieni, care aduc cele mai mari pierderi de recoltă. De aceea, Bayer recomandă ca erbicidarea la porumb să înceapă din perioada preemergentă (înainte de răsărirea culturii) sau cel mai târziu în post-emergentă precoce (până la maximum 3 frunze ale porumbului) pentru a asigura un start bun al culturii şi o răsărire care să nu pună cultura în concurenţă cu buruienile din primele faze de vegetaţie.
Pentru acest moment de aplicare vă recomandăm puternicele erbicide Adengo sau Merlin Duo, dar şi cel mai nou produs lansat anul acesta: Merlin Flexx. Astfel, asiguraţi startul culturii într-un teren liber de buruieni, atât cele cu frunza lată, cât şi graminee.
Pe acele terenuri unde se produce reinfestarea cu buruieni sau apariţia buruienilor problemă – cum sunt volbura, pălămida, costreiul din rizomi, pirul etc., soluţia Bayer este aplicarea postemergentă a unuia din erbicidele Buctril Universal, Equip sau Laudis, fiecare dintre acestea fiind soluţii eficiente pentru a obţine o cultură curată de buruieni până la recoltat.