Producţia de leguminoase din Uniunea Europeană pentru anul acesta este de aşteptat să crească cu 10%, depăşind rezultatul anului precedent şi media ultimilor cinci ani. Cea mai mare creştere se înregistrează la mazărea de câmp şi fasolea de câmp.
Potrivit Comisiei Europene, se preconizează că aproape 6,8 milioane tone de leguminoase vor fi recoltate în UE în 2024, cu 10% mai mult decât producţia înregistrată anul trecut, şi cu 100.000 de tone sub rezultatul record de 6,9 milioane tone din 2017 (UE-28).
Mazărea de câmp va înregistra o creştere semnificativă comparativ cu sezonul precedent, respectiv 2,2 milioane de tone, cu 16% peste recolta din 2023. Această creştere se datorează, pe de o parte, extinderii suprafeţelor cultivate, cât şi a randamentelor mai mari la hectar.
Cu 2,9 milioane de tone şi o cotă de 43% din recolta totală de leguminoase, soia rămâne cea mai importantă cultură leguminoasă din Uniune. În pofida productivităţii mai scăzute, recolta este de aşteptat să fie cu 5% mai mare decât anul trecut. În ceea ce priveşte fasolea de câmp, Comisia UE estimează producţia UE la 1,3 milioane de tone, ceea ce corespunde unei creşteri de aproximativ 14% faţă de anul precedent. În schimb, recolta UE de lupin dulce (345.000 tone) este mai slabă decât cea de anul trecut (362.000 tone).
Un sector subfinanţat
În acest context, Uniunea pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase şi Proteaginoase (UFOP) sublinează interesul fundamental al producătorilor de a menţine sau chiar extinde cultivarea leguminoaselor. Cu toate acestea, organizaţia care îşi are sediul în Germania critică faptul că beneficiile acestor culturi pentru biodiversitate şi protecţia climei nu sunt răsplătite în mod adecvat din punct de vedere financiar.
Cultivarea leguminoaselor trebuie să fie utilă pe termen lung pentru o planificare corespunzătoare a rotaţiei culturilor, dar şi pentru a genera plusvaloare fermierilor, subliniază reprezentanţii operatorilor din sector. UFOP a făcut apel către Ministerul Federal al Agriculturii din Germania pentru implementarea unor măsuri de stimulare şi promovare în domeniul strategiei pentru culturile proteaginoase „suficient de atractive pentru a sprijini o dezvoltare fundamental pozitivă”.