UE va importa mai mult porumb din Brazilia şi Canada. 11,5 tone de porumb/hectar - randament mediu record în SUA - Revista Ferma
4 minute de citit

UE va importa mai mult porumb din Brazilia şi Canada. 11,5 tone de porumb/hectar – randament mediu record în SUA

USDA soia porumb grau UE va importa mai mult porumb din Brazilia şi Canada. 11,5 tone de porumb/hectar - randament mediu record în SUA

Producţia de porumb din Uniunea Europeană în sezonul 2024/2025 va fi a treia cea mai scăzută din ultimul deceniu, în special din cauza deteriorării randamentelor din Europa de est, se arată în raportul Strategie Grains.

„Perspectivele de producție s-au deteriorat brusc în Europa Centrală și mai ales în România și Bulgaria”, se arată în raportul Strategie Grains, iar „statele UE vor produce aproximativ 58 de milioane de tone de porumb”.

Totodată, analiştii Strategie Grains prevăd o creştere a importurilor de cereale ale UE. Deoarece posibilităţile de aprovizionare din Ucraina sunt limitate, Uniunea Europeană „va fi mai dependentă de porumb brazilian și canadian”.

Preţul grâului şi porumbului s-a stabilizat, dar piaţa este încă volatilă!

Mai mult porumb poate veni şi din SUA

Raportul USDA din septembrie privind producţia, cererea și oferta agricolă mondială a produs o singură surpriză: a fost crescută estimarea privind randamentul pentru porumb în USA şi a lăsat neschimbată estimarea privind randamentul la soia. Această prognoză a stârnit o reacție optimistă în piaţa internaţională. Estimarea USDA din septembrie se bazează şi pe măsurători directe din câmp, eșantioanele de tere fiind efectuat împreună fermierii americani.

Pentru anul de comercializare 2024/2025 (septembrie 2023-august 2025), exporturile de porumb din SUA sunt prognozate la 58,4 milioane de tone, cel mai mare volum din 2021/2022. Perspectivele pentru o producţie mai mare de porumb îmbunătățesc competitivitatea Statelor Unite, iar dacă aceste estimări s-ar realiza, volumul exporturile ar fi al patrulea cel mai mare înregistrat în ultimele decenii.

USDA estimează producţia de porumb din SUA la 385,7 milioane de tone, a doua ca mărime înregistrată vreodată. Randamentul record de 11,5 tone/hectar compensează parțial o scădere a suprafeței cultivate.

Grâul în scădere

Producția globală de grâu în sezonul 2024/2025 este prognozată de USDA la 796,8 milioane de tone (-1,4 milioane de tone față de raportul anterior). Prognoza USDA pentru exporturile mondiale de grâu este de 216,5 milioane de tone (+1,65 milioane de tone față de raportul anterior). Experții au crescut ușor previziunile privind stocurile globale de grâu de la finalul sezonlui la 257,2 milioane de tone (+0,6 milioane de tone față de raportul anterior).

Prognoza USDA privind producţia de grâu în SUA a rămas neschimbată la 53,93 milioane de tone, în timp ce estimările pentru export și stocurile finale au rămas, de asemenea, neschimbate la 22,45 milioane de tone, respectiv 22,53 milioane de tone.

China ar urma să producă 140 de milioane de tone de grâu în sezonul 2024/2025, conform estimările USDA, importurile chineze sunt estimate la 12 milioane de tone, iar stocurile de final de sezon 134,51 milioane de tone.

Bulgaria – cea mai mică producţie de floarea-soarelui din ultimii zece ani

Datorită condițiilor meteorologice extreme din iulie și august, se estimează că recolta de floarea-soarelui va scădea la 1,7 milioane de tone în sezonul 2024/2025, în scădere cu 4% față de anul trecut și cu 21% mai puţin față de sezonul 2022/2023. Această scădere a producţiei contrastează cu așteptările optimiste din primăvară, determinate de creşterea suprafeţei cultivate. Dacă această prognoză se va concretiza, aceasta va fi cea mai mică producţie de floarea-soarelui din ultimul deceniu.

Datele preliminare actualizate ale Ministerului Agriculturii din Bulgaria de la sfârșitul lunii august arată o creștere cu 7,1% a suprafeței cultivate cu floarea-soarelui față de anul trecut, până la 922 mii de hectare. Randamentul mediu estimat este de 1,47 tone/ha.

Fermierii bulgari au recoltat mai puţină rapiţă

Ultimul raport al Ministerul Agriculturii din Bulgaria arată o reducere suplimentară a suprafeței recoltate pe baza datelor preliminare actualizate, de la 75,5 mii ha la începutul lunii iunie, la 70 mii ha în august, ceea ce este cu 12% mai mică decât suprafața recoltată în sezonul 2023/2024. Datele oficiale arată, de asemenea, o scădere cu 5,7% a randamentului mediu de rapiță (2,48 tone/ha) și o scădere cu 26,2% a producției (172 mii tone) față de sezonul trecut 2023/2024.

Bulgaria este cel mai mare procesator de floarea-soarelui din UE şi un importator net de rapiță. Creșterea achiziţiilor de seminţe oleaginoase a fost determinată de extinderea capacitățiilor interne de procesare, iar această tendință este de așteptat să continue și în actualul sezon.

Egiptul a cumpărat grâu rusesc

Săptămâna aceasta, Agenția de Stat Egipteană GASC a achiziționat 430 de mii de tone de grâu rusesc. Egiptul a plătit 233 USD/tonă traderului rus cereale OZK (United Grain Company) printr-o firmă intermediară, iar livrarea va avea loc în octombrie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →