Dacă această estimare se va realiza, atunci se vor obţine cu 3,2 mil. tone (+2,5%) de grâu (moale) mai mult decât în 2011, iar stocurile de la sfârşitul sezonului vor fi cu 40% mai mari decât în sezonul precedent.
Conform prognozei, se va obţine un randament mediu de 5,7 t/ha, cel mai bun rezultat din ultimii patru ani.
În continuare, încă mai este posibil ca îngheţurile târzii de primăvară să afecteze negativ cultura de grâu în Europa de Vest. Până acum, nu au fost centralizate pierderile suferite în timpul iernii de principalii producători de grâu din UE – Franţa, Germania şi Polonia.
De asemenea, seceta instalată încă din noiembrie în Portugalia şi Spania, unde precipitaţiile sunt cu 20-50% sub nivelul normal, constituie un alt motiv de îngrijorare privind realizarea producţiei estimate.
Suprafaţa totală semănată în toamnă cu grâu, în statele UE, este apreciată la 23,3 mil. ha, cu 113 mii ha mai mult decât în campania precedentă.
Producţia estimată poate face ca, la sfârşitul sezonului 2012/2013, stocurile europene de grâu să fie de 15,7 mil. tone, cel mai mare volum din ultimele patru sezoane, în condiţiile în care consumul intern, apreciat la 116,1 mil. tone, continuă să scadă (-1,8%, faţă de sezonul precedent). Exportul UE de grâu se apreciază că va râmâne constant, la 15 mil. tone.
Utilizarea grâului în hrana animalelor se diminuează, în timp ce rata de creştere a cererii de grâu pentru producţia de etanol se va reduce la 4,3%, adică o treime din ritmul de creştere din sezonul precedent.
Acelaşi raport al Comisiei Europene estimează că anul acesta se vor obţine 20,2 mil. tone de rapiţă, cu 4,8% mai mult decât anul trecut. Consumul intern total de rapiţă este apreciat la 43,8 mil. tone, cu 0,5% mai mult decât în sezonul precedent.
UCRAINA
Ar putea limita exportul de grâu
Este posibil ca Ucraina să stabilească o limită pentru exportul de cereale de 1,7 mil. tone de grâu în perioada februarie-iulie, în condiţiile în care sunt vizibile condiţiile precare de creştere a culturilor agricole în acest sezon. Se iau astfel măsuri pentru a proteja stocurile interne de cereale.
Rapoartele oficiale sugerează că 800 mii tone de grâu au fost deja rezervate pentru export până în martie.
Dacă această limită va deveni oficială, atunci, în acest sezon (2011/2012), totalul exporturilor ucrainiene de grâu vor fi de 4,8 mil. tone.
La ultima licitaţie, pentru importul a 180 mii tone de grâu de către Egipt, statele din regiunea Mării Negre nu au participat. Licitaţia a fost adjudecată în favoarea grâului provenit din SUA, la preţul de 259 USD/tonă, cu 20 USD mai puţin decât oferta franceză.
În acest sezon se prognozează că Statele Unite vor exporta 26,5 mil. tone grâu, iar stocul intern de la sfârşitul sezonului va fi de 23 mil. tone.
În 2011, producţia totală de cereale a Ucrainei a fost de 56,7 mil. tone, iar exportul, de la începutul acestui an de comercializare (1 iulie 2011 – 14 februarie 2012), a totalizat 12 mil. tone de cereale, cu 4,61 mil. tone mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului de comercializare precedent.
BULGARIA
Exporturi mai mici de cereale
Exporturile de cereale ale Bulgariei se vor diminua cu 1,4%, ajungând la 3,6 mil. tone în anul de comercializare curent.
Producţia de cereale estimată a se realiza anul acesta este de 7,11 mil. tone, faţă de 6,99 mil. tone în 2011. Producţia de grâu va fi de cca. 4,2 mil. tone (4,15 mil. tone grâu în 2011).
În acest an de comercializare (1 iulie 2011 – 30 iunie 2012), Bulgaria va exporta 2,1 mil. tone de grâu iar pentru anul viitor de comercializare, ce începe la 1 iulie 2012, se estimează că va exporta 1,9 mil. tone.
Piaţa produselor agricole
Preţul cerealelor, şi mai ales al oleaginoaselor, s-a consolidat în ultima lună. Această creştere reflectă preocuparea pieţei privind situaţia culturilor de porumb şi de soia din America de Sud, precum şi impactul secetei şi al sezonului rece în Europa şi în statele CSI.
Preţul grâului la export, din Europa, a urcat cu aproximativ 8% şi există temeri privind eventuale restricţii pentru exportul de cereale din regiunea Mării Negre.
Cu toate acestea, aprovizionarea, la nivel global nu este pusă în pericol, având în vedere estimările privind viitoarele recolte (mari) de grâu din Asia de Sud.
În SUA, preţul porumbului a rămas ferm, susţinut de rapoartele privind pierderile de recolte din America de Sud şi de interesul pentru exportul de porumb din recolta precedentă, deşi previziunile privind creşterea suprafeţei ce se va semăna în această primăvară în SUA sunt optimiste.
Preţul la oleaginoase se menţine ridicat, reflectând îngrijorarea cu privire la producţia viitoare de soia din Argentina şi Brazilia, dar şi privind cererea din China.
Conform raportului International Grains Council (IGC), producţia mondială totală (cereale, oleaginoase şi orez) estimată a se obţine anul acesta este de 1841 mil. tone, cu 11 mil. tone mai mult decât s-a prognozat în raport precedent. Revizuiri ascendente ale producţiilor s-au făcut pentru Australia, Kazahstan, Ucraina, India şi Brazilia.
Şi prognoza privind consumul mondial a fost ajustată în plus cu 5 mil. tone faţă de raportul din ianuarie, fiind apreciată la un total de 1836 mil. tone. Principala modificare este legată de consumul pentru hrana animalelor, apreciat acum la 775 mil. tone, cu 4 mil. tone mai mult decât în raportul din ianuarie şi în creştere cu 4% faţă de în sezonul 2010/11.
Estimarea producţiilor mondiale
• La porumb, în 2011/12, este de aşteptat ca producţia mondială să crească cu 4%, ajungând la un record de 864 mil. tone. Producţia din SUA a fost puţin peste media ultimilor ani, ca şi în China, Ucraina şi UE. Seceta severă a redus perspectivele privind producţia de porumb din America de Sud, în special Argentina şi Brazilia, dar sunt încă premise pentru o recoltă record. Cererea va continua să depăşească producţia, astfel că stocurile mondiale de porumb sunt în continuare în scădere.
• La grâu, producţia globală pentru sezonul 2011/12 se estimează la 695 mil. tone, ceea ce va creşte stocul disponibil total la 892 mil. tone. Preţurile atractive, în special în comparaţie cu preţul porumbului, vor creşte utilizarea grâului în hrana animalelor, până la 131 mil. tone. Stocurile mondiale de grâu vor creşte până la 211 mil. tone.
• La orz este de aşteptat ca în sezonul 2011/12 să se obţină o producţie de 134,7 mili. tone. Consumul mondial va rămâne constant şi datorită preţurilor necompetitive din sectorul hranei pentru animale, în special în UE, dar şi datorită creşterii lente a cererii pentru producerea berii.
Producţia globală de soia
Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) a redus previziunile pentru producţia mondială de soia, în sezonul 2012/13, cu aproape 4% faţă de precedentul raport. Ca urmare a randamentelor mai mici la toţi producătorii cheie, producţia mondială de soia, în sezonul 2011/12, este de aşteptat să scadă la 246,5 mili. tone, cu 7,6% mai puţin faţă de anul precedent şi cea mai mică producţie din ultimii trei ani.
Seceta a redus producţia potenţială în multe zone din America de Sud, în special nordul Argentinei, sudul Braziliei şi Paraguay. Astfel, producţia de soia din Brazilia ar putea fi de 69,4 mil. tone, cu 8% mai puţin decât în 2011/12. În Argentina producţia de soia estimată va fi de 46 mil. tone, în scădere cu 6% faţă de sezonul precedent. Pentru Paraguay, se estimează cea mai mică producţie de soia (5 mil. tone), cu 40% mai puţin faţă de sezonul precedent.
Cererea constantă din Asia, în special China, va stimula în continuare comerţul mondial în 2011/12 Progonza IGC estimează că importul de soia al Chinei va fi de la 56 de mil. tone, un record, în creştere cu 7% faţă de sezonul trecut.
Bursa agricolă, preţuri Futures la 1 Martie 2012
INFO
SERBIA
Venituri, în 2011
Veniturile realizate din agricultură de Serbia, în 2011, sunt estimate la 6 mld euro, conform comunicatului Camerei de Comerţ din Serbia.
Producţia de grâu a crescut cu 27% faţă de anul precedent, ajungând la 2,07 mil. tone, cu un randament mediu de 4,2 t/ha. Producţia de porumb a scăzut cu 10%, la 6,46 mil. tone.
În 2012 se va produce, probabil, mai puţin grâu şi mai mult porumb decât în 2011. Suprafaţa însămânţată cu grâu este cu 0,8% mai mică decât anul trecut, de numai 467.712 ha, cea mai mică din ultimii 60 de ani, în timp ce suprafaţa cultivată cu porumb se estimează că va creşte cu 11% faţă de anul trecut, la 1,4 mil. ha.
Şi suprafaţa cu sfeclă de zahăr va creşte cu 25%, ajungând la 70 mii ha.
Anul trecut, Serbia a exportat porumb în valoare de 423,8 mil. dolari, iar zahăr rafinat, în valoare de aproape 160 mil. dolari.
KAZAHSTAN
Mai puţin grâu
Anul trecut, suprafaţa agricolă cultivată a fost de 21,2 mil. ha, din care 16,3 mil. ha cu cereale. Oficiali ai ministerului agriculturii au declarat că anul acesta se aşteptată să se ajungă la 16,2 mil. ha, din care 13,5 mil. ha cu grâu. În 2011, au fost cultivate 13,8 mil. ha.
RUSIA
Pierderi de cultură
Rusia va pierde mai puţin de 10% din culturile de iarnă, conform departamentului agricol prognozele. Îngheţurile au afectat zone destul de mici din regiuniler Krasnodar, Rostov şi Stavropol, din sudul Rusiei, precum şi din zona de sud-vest a Mării Negre şi în sud-est de regiunea Volga.
În Rusia s-au semănat în toamnă 16,5 mil. ha.