Creșterea puternică a importurilor de fructe și legume ale Uniunii Europene se datorează „ușurinței” cu care acestor produse le este permis accesul pe piața comunitară, comparativ cu alte piețe, precum și concurenței puternice cu care se confruntă producătorii europeni în comparație cu cei non-UE.
În ceea ce privește volumul importurilor UE de legume și fructe, creșterea a fost mai modestă, de numai 2% și un total de 11,6 milioane tone.
Fructe – importurile UE de fructe din țări extra-comunitare au totalizat 9,83 miliarde de euro în primele zece luni ale anului trecut, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului 2014. În același timp, creșterea volumului importurilor de fructe a fost de numai 2%, ajungând la un total de 9,9 milioane tone.
Cea mai mare creștere s-a înregistrat în cazul importurilor de fructe din Africa de Sud (19%), până la valoarea de 1,39 miliarde de euro. În principal s-au importat citrice, struguri, pere și mere.
Creșteri semnificative au avut și importurile UE de fructe din Chile (+13% și o valoare totală de 816,5 milioane de euro) și din Turcia (+10% și un total de 636,2 milioane euro). Furnizorii tradiționali de fructe pentru UE (în special banane) – Costa Rica și Ecuador – au înregistrat o creșterea de 3%, cu un total de 993,3 milioane de euro și respectiv 1%, valoarea totală fiind de 731,1 milioane euro.
Legume – importurile UE de legume, în primele zece luni ale anului trecut, au totalizat 1,88 miliarde de euro, în creștere cu 12% comparativ cu aceeași perioadă din 2014, dar volumul a rămas constant, la aproximativ 1,6 milioane tone.
Un furnizor de top este Maroc, care a înregistrat o creștere puternică de 15% și un total de 630 milioane de euro. Roșiile au fost principalele legumele importate din Maroc. Volumul importului de roșii marocane a crescut cu 25%, atingând o valoare totală de 295,7 milioane de euro.
Următorii mari furnizori de legume pentru UE – Israel și Egipt – au înregistrat creșteri de 6%, respectiv 5%. Cartofii și morcovii sunt legumele cele mai importate din Israel, în timp ce în topul importurilor de legume din Egipt se află cartofii, ceapa și fasolea verde.
Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016