„Parteneriatul strategic nu a venit cu mâna goală, ne-a adus… Tuta absoluta care s-a învăţat să mănânce cam tot ce e în grădină, nu numai roşiile! Plus că pe vreme umedă, cum a fost în acest sezon, apar şi ciupercile care produc boli, iar combaterea lor înseamnă costuri mai mari şi mult stres!”, ne-a declarat Feodorov Eusehnie, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.
Cercetări pentru combaterea Tutei absoluta
Potrivit cercetătorului dr. ing. Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău,este cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din vest. Este foarte agresiv şi în acest moment este prezent în toate bazinele legumicole din ţara noastră.
„Este o molie de dimensiuni mici cu o zbor haotic care depune cinci-şase generaţii a câte 80-120 de ouă pe vară din care eclozează omizi de dimensiuni mici care intră în frunză şi consumă întreaga parte verde a acesteia”, a declarat omul de ştiinţă.
Cercetătorul Costel Vînătoru subliniază că lupta cu acest dăunător va fi îndelungată pentru că „el îşi creează precum păianjenul propriile rute de transport, fire minuscule şi dese, şi distruge întreaga parte verde a frunzei”.
Împreună cu echipa sa de la Bănca de Resurse Genetice Vegetale amenajează loturi experimentale în care se încearcă controlul acestei molii cu ajutorul altor dăunători din flora spontană care se hrănesc cu ouăle Tutei absoluta.
Controlul biologic
Şi cum molia minieră a tomatelor reprezintă un dăunător extrem de periculos şi de greu de combătut, am cerut câteva sfaturi ale specialiştilor în protecţia plantelor.
Aceştia recomandă aplicarea tehnologiilor de combatere integrată prin folosirea atât a produselor biologice şi chimice, cât şi a capcanelor cu feromoni.
Echipa Marcoser are în vedere utilizarea de specii de insecte ce consumă ouăle şi larvele moliei tomatelor.
Prădătorii Macrolophus pygmaeus, Nesidiocores tenuis şi Nabis pseudoferus s-au dovedit a fi soluţii eficace în controlul tutei.
De asemenea, insecticidele biologice pe bază de Bacillus thuringiensis var. kurstaki şi-au demonstrat eficienţa în combaterea larvelor, fiind omologat produsul Bactospeine DF.
Capcane lipicioase şi cu feromoni pentru monitorizare şi prindere
1. Capcanele lipicioase negre;
2. Capcanele cu feromoni (Flortis) cu eficienţă ridicată pentru prinderea masculilor de Tuta absoluta;
3. Capcanele cu feromoni şi lighean Tutasan – capsule impregnate cu feromoniPherodis Tuta, distribuite pe vase cu apă şi ulei vegetal/săpun lichid care atrag moliile;
Firele Isonet T
Este un sistem inovator, care a dat rezultate excelente în legumicultura vest-europeană, compus din fire ce conţin feromoni sexuali (cei emişi de molia femelă). Aceştia, eliberaţi controlat, blocheaza înmulţirea dăunătorului Tuta absoluta.
Controlul chimic
Tratamentele chimice eficiente se fac cu substanţele active: indoxacarb (pesticid oxadiazinic) şi spinosad (derivat dintr-o familie de produse naturale).
Câteva dintre insecticidele omologate în România:
¤ Affirm (1.5 kg/ha) – produs nou, derivat din natură, care combate un număr mare de dăunători (omizi, viermi, molii, etc.) din legumicultură;
¤ Alverde (1 l/ha) este un insecticid cu înaltă eficacitate împotriva larvelor;
¤ Bermectine (1 l/ha)(100 ml/hl), insecto-acaricid ce asigură controlul dăunătorului pe o perioadă lungă de timp;
¤ Bactospeine (0.33 – 0.66 kg/ha), insecticid biologic;
¤ Coragen (175 ml/ha) produs cu acţiune sistemic locală şi translaminară;
¤ Minecto Alpha (1 l/ha), insecticid cu mod de acţiune sistemic şi de contact;
¤ Voliam Targo, produs din gama Syngenta, cu un timp de pauză de doar 3 zile. Se recomandă o diluţie de 8-10 ml/10 l de apă, în cazul aplicării cu vermorelul.
Pentru combaterea Tutei absoluta se mai poate folosi şi uleiul de neem, aplicat seara, după amurgit.
Unii practicieni susţin că tratamentele trebuie făcute atunci când apune soarele pentru că insectele încep să circule și să producă daune.
Marian MUŞAT