3 minute de citit

Tuta absoluta face ravagii în culturile de tomate! Ce tratament-minune recomandă Costel Vînătoru?

Mădălin Băluţă,legumicultor din Cilieni, jud. Olt, a ajuns în pragul disperării. Tânărul în vârstă de 24 de ani caută un tratament minune cu care să scape de Tuta absoluta, dăunător care ameninţă să-i distrugă cultura! „Avem un solar de 4.000 mp şi jumătate este ocupat cu roşii. Am ajuns la 2.000 euro cheltuială şi degeaba stropim, că nu se văd rezultatele”,ne-a declarat mâhnit legumicultorul.

Madalin Baluta - Citat (1)_b

Am cultivat roşii şi primăvara, şi toamna. Probabil va trebui să ne orientăm spre alte culturi – castraveţi, gogoşari – ca să scăpăm de insecta esta nenorocită – MĂDĂLIN BĂLUŢĂ, Legumicultor din jud. Olt.

 

Renunţarea la tomate

 

Am luat legătura cu cercetătorul Costel Vînătoru,directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, ”părintele” a peste 30 de soiuri şi hibrizi noi de legume: „Nu există nimic care să combată, literalmente, Tuta absoluta sau molia minieră a tomatelor. Singura măsură viabilă ar fi renunţarea la tomate cel puţin doi ani. Dacă s-ar veni cu castraveţi, cu ardei – specii pe care nu prea stă Tuta – ar lichida-o şi pe urmă mare grijă să nu fie aduse răsaduri infectate”, a precizat cercetătorul.

Costel Vînătoru_b 

Tratament cu bune rezultate

Pentru combaterea Tutei absoluta, Costel Vînătoru a procedat la zeci de testări. „Cele mai bune rezultate au fost obţinute cu tratamentele cu fum anti-ţânţari, produse cu utilaje speciale. Sunt cele mai eficiente pentru că se asigură o gazare a spaţiului respectiv. Practic, se închide solarul şi se creează o nebulozitate. Şi tratamentul se poate repeta. Pe piaţă sunt două proceduri de aplicare: pe bază de petrol, ceea nu prea este indicat, şi pe bază de alcool, care nu pune în pericol sănătatea plantelor şi nici a oamenilor! Bine ar fi ca tratamentul să nu se aplice pe căldură, ci seara sau dimineaţa, pentru a se reţine gazul cât mai mult în spaţiul respectiv”, a susţinut omul de ştiinţă.

Costel Vînătoru a făcut și alte teste, însă fără rezultate. „De la o firmă din Spania am folosit nişte produse care erau prezentate ca mari speranţe. Am mărit doza de 80 de ori şi abia atunci începea să se facă uşor simţit efectul. Practic, ar fi trebuit să aplicăm soluţie pură ca să moară molia! Am încercat şi metode bio, însă rezultatele au fost nesemnificative!”

tomate 0221_b 

Insecticide omologate

În cazul apariţiei în cultură, trebuie utilizată o tehnologie integrată de combatere ce include metode chimice şi biologice (insecticide biologice pe bază de Bacillus Thuringiensis sau cu prădători benefici: Macrolophus Pygmaeus şi viespea parazitară Tricogramma).

Echipa Marcoser din Matca susţine că pentru controlul agentului de dăunare, în România sunt autorizate 7 produse: Affirm (1,5 kg/ha); Alverde (1 l/ha); Bermectine (1 l/ha)(100 ml/hl); Bactospeine (0,33 – 0,66 kg/ha); Coragen (175 ml/ha); Minecto Alpha (1 l/ha); Voliam Targo (0,8 l/ha).

Click AICI și vezi ce alte metode de control al Tuta absoluta recomandă spcialiștii în legumicultură!

PREVENȚIE ÎN 4 PAŞI

 

Pentru prevenirea atacului, specialiştii recomandă:

1. Asolamentul culturilor;

2. Dezinfecţia solului;

3. Instalarea plaselor antiinsecte;

4. Monitorizarea cu ajutorul capcanelor cu feromoni.

 

un articol de MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →