3 minute de citit

Tu știi ce mănânci? Cum recunoști adevărata TELEMEA DE SIBIU?

Telemea de Sibiu IGP foto 1 Tu știi ce mănânci? Cum recunoști adevărata TELEMEA DE SIBIU?
Cum identificăm pe piață brânza românească protejată la nivelul UE?

Se împlinesc 4 ani de când ”Telemea de Sibiu” a primit certificarea europeană IGP – Indicație Geografică Protejată. De ce au hotărât producătorii sibieni să demareze procedura de recunoaștere națională și europeană pentru telemeaua lor?

Toată lumea vinde brânză în piață brânză din zona Sibiului iar produsul finit a ajuns să nu mai fie recunoscut la adevărata lui valoare. Așa că am pornit în 2018 procedura de certificare iar în 2019 am primit recunoașterea IGP – Indicație Geografică Protejată, Telemea de Sibiu devenind al 7-lea produs protejat european din România, spune Florin Dragomir, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu.

Cu alte cuvinte, dreptul de a produce și comercializa acest sortiment de brânză, sub denumirea ”Telemea de Sibiu” aparține exclusiv Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu.

CUM DEOSEBIȚI TELEMEAUA IGP DE ALTE BRÂNZETURI?

Telemeaua de Sibiu certificată o recunoașteți ușor. Trebuie să fie ambalată, etichetată față/spate și obligatoriu să aibă holograma care atestă denumirea produsului.

”Așa veți ști 100% sigur că ați ales telemeaua recunoscută cu IGP. Citiți eticheta și căutați holograma!”, afirmă Florin Dragomir.

Ar mai fi de menționat și prețul. Președintele asociației spune că un preț de 20-30 de lei pentru kilogramul de brânză de oaie ascunde, cel mai probabil, un produs falsificat.

La 6,50 lei litrul de lapte, cât era în luna septembrie și ținând cont de faptul că 1 kg de brânză maturată ”înghite” 5 litri de materie primă, la care se adaugă costurile cu cheagul, munca, etichetarea și ambalarea, nu ai cum să vinzi cu 20 sau 30 de lei telemeaua de oaie, spune crescătorul sibian.

Telemea de Sibiu IGP foto 2 Tu știi ce mănânci? Cum recunoști adevărata TELEMEA DE SIBIU?

FLORIN DRAGOMIR, Președinte Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu: Telemeaua de Sibiu este căutată pentru gustul bun dat de ceea ce mănâncă animalele, de compoziția floristică a pajiștilor montane. Noi îndemnăm românii să consume cu nădejde. Eticheta și holograma sunt cea mai bună garanție că produsul a fost verificat și este ceea ce trebuie!

Cum le merge celor 10 oieri de când comercializează telemeaua IGP? Află din Revista Ferma, ediția 15-31 octombrie 2023!

  • Politica Uniunii Europene în domeniul calității are ca scop să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.
  • Indicația geografică protejată IGP accentuează relația dintre o regiune geografică specifică și denumirea produsului, dacă o anumită calitate, reputația sau o altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii geografice a produsului.

Telemea de Sibiu IGP foto 3 Tu știi ce mănânci? Cum recunoști adevărata TELEMEA DE SIBIU?

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →