6 minute de citit

”Tu l-ai visat. Noi l-am construit”

Implementarea unor inovații tehnice prezente până acum doar pe tractoarele mari, cum ar fi Fendt VarioDrive și conceptul inovator de răcireCAS, fac ca această clasă de tractoare Fendt să aibă nu doar o manevrabilitate revoluționară, dar şi o flexibilitate şi puteri deosebite.

Noua generație Fendt 700 Vario 1_b


Fendt 700 Vario stabileşte noi standarde

Dotate cu un nou motor AGCO Power, cu 6 cilindri şi o capacitate de 7,5 litri, cele cinci modele ale noii serii 700 Vario (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario și 728 Vario) au o putere de la 203 până la 283 CP (147 – 206 kW) (ECE R120). Vârful de gamă, modelul Fendt Vario 728, primește un supliment de putere de 20 CP (până la 303 CP), prin intermediul „Dynamic Performance” (DP) – un sistem care funcționează dinamic, la cerere, în funcţie de necesarul exact, destinat inclusiv lucrărilor cu priză de putere, chiar şi în staţionare.

Tratarea ulterioară a gazelor de eșapament are loc prin intermediul unui convertor catalitic cu oxidare diesel (DOC) cu filtru de particule diesel (DPF) și cu reducere catalitică selectivă (SCR) fără recircularea gazelor de eșapament, ceea ce îndeplineşte standardul de emisii de gaze Stage V.

Noua generație Fendt 700 Vario 2_b


Concentric Air System

O altă tehnologie împrumutată de la tractoarele mai mari este sistemul de răcireCAS(Concentric Air System), care a fost utilizat pentru prima dată la modelul 1000 Vario. Sistemul este acționat de un motor hidraulic propriu și dispune de un ventilator care „împinge” aerul rece în circuitul de răcire, în loc să îl tragă. Acest lucru permite reducerea turației ventilatorului și, prin urmare, a necesarului de energie. Turația ventilatorului poate fi redusă și este necesară o putere de acționare cu până la 40% mai mică decât în cazul sistemelor convenționale de ventilație și răcire. Această putere este apoi disponibilă pentru tracțiune pe teren sau la deplasarea pe șosea. De asemenea, designul compact alCASşi ventilatorul cu diametrul de 56 cm contribuie la reducerea volumului sistemului de răcire şi astfel se îmbunătățește manevrabilitatea tractorului.

 

Tracțiune ridicată cu un consum mic de combustibil

Conceput pentru a oferi mai multă flexibilitate decât seria mai mare (800 Vario), Fendt 728 Vario are un raport greutate/putere de 30,5 kg/CP şi o greutate netă de până la 15 tone atunci când este balastat în față și în spate pentru tractare grea.

Noul sistem Fendt VarioDrive distribuie dinamic puterea între punți, în funcție de necesități, eliminând nevoia de a schimba manual tracțiunea integrală cu tracțiunea spate atunci când se trece de la lucrul în câmp la deplasarea pe șosea. Sistemul VarioDrive acționează punțile față și spate în funcție de necesități și distribuie puterea în mod dinamic. În câmp, forța de tracțiune este disponibilă în întregime, iar pe drum şi în curbe se evită tensiunile. Așa-numitul efect „pull-in-turn” trage mașina în curbă în timpul virajelor. Rezultatul: un cerc de întoarcere deosebit de mic, cu putere de tracțiune completă și o compactare mai mică a solului.

Noua generație Fendt 700 Vario 3_b

Cuplu mare la turaţie redusă

Modelele Fendt 700 Vario beneficiază de designul Fendt iD, similar gamelor de putere mai mari, unde motorul, transmisia, sistemul hidraulic și sistemul de răcire au fost proiectate în conformitate cu principiul „cuplu mare la turații reduse ale motorului”. Turația nominală a motorului este de numai 1.700 rpm, iar în intervalul principal de lucru, turația este cuprinsă între 1.400 și 1.700 rpm. Cele două modele de top (Fendt 726 și 728 Vario) ating o viteză maximă de 60 km/h la 1.450 rpm. La 50 km/h, turația motorului este de 1.200 rpm, iar la 40 km/h este de numai 950 rpm. Cuplul maxim de 1.450 Nm la modelul de top Fendt 728 Vario este atins la doar 1.300 rpm și asigură o putere de tracțiune și accelerație ridicate, cu un consum specific minim de combustibil.

 

Compactare redusă şi tracţiune mare cu Fendt VarioGrip

Se ştie că presiunea optimă a pneurilor reduce alunecarea și presiunea la sol. Sistemul de control al presiunii în pneuri Fendt VarioGrip, complet integrat, crește suprafața de contact cu solul și mărește puterea de tracțiune cu până la 8%. În timpul deplasării pe șosea, presiunea aerului este mărită și, astfel, rezistența la rulare este redusă, putându-se economisi astfel încă 2% combustibil.

Fendt VarioGrip este disponibil opțional, direct din fabrică, atât pentru axele cu flanșă, cât și pentru axele cu butuc, pentru echiparea cu anvelope duble și cu greutăți la roți.

Modelele Fendt 726 și 728 Vario sunt echipate standard cu anvelope mari 650/85R38 (2.050 mm diametru) sau alte dimensiuni la cerere, iar Fendt 720, 722 și 724 Vario sunt echipate cu anvelope 650/65R42 (diametru 1.950 mm) în varianta standard.

Noua generație Fendt 700 Vario 4_b


Siguranță și confort

Cabina Fendt VisioPlus a fost optimizată în ceea ce privește siguranța și confortul. La cerere este disponibil sistemul de filtrare categoria 4 de protecţie a aerului conform standardului UE EN15695. În echiparea de bază, sistemul de filtrare a aerului îndeplinește toate standardele de protecție categoria 2.

Geamul panoramic oferă vizibilitate de 77 de grade şi o vedere optimă a încărcătorului frontal, în special atunci când se lucrează la înălțime. Două camere video opționale (față și spate) facilitează manevrele şi sporesc confortul de lucru.

Configuraţiile deosebite ale scaunului, sistemul de răcire/încălzire a aerului, luminile de lucru cu LED şi un indicator dinamic de viraj sporesc și mai mult siguranța în traficul rutier.

Noua generație Fendt 700 Vario 5_b


FUNCȚII INTELIGENTE

Sistemul de frânare cu două circuite Fendt Reaction Steering, precum şi Fendt Stability Control (FSC) reduc înclinarea laterală la viteze mari şi cresc siguranţa în curbe.

Sistemul de operare FendtOne permite utilizarea sistemului de ghidare Fendt Guide. Funcțiile de control automat al secțiunii Fendt (SC), Fendt Variable Rate Control (VRC), asistentul de contur (Fendt Contour Assistant), Fendt TI Headland, întoarcerea automată la capăt de rând Fendt TI Turn Assistant şi pachetul de telemetrie Fendt Connect îndeplinesc standardele agriculturii de precizie.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →