Importanţa furajeră
– răspândire foarte largã în toate arealele ecologice din ţara noastră;
– intrã în compoziţia floristicã a multor tipuri de pajişti permanente şi temporare;
– calitatea superioarã a furajului şi grad ridicat de consumabilitate;
– în stare proaspãtã produce meteorizaţie,dar cultivat în amestec cu alte graminee perene acest fenomen dispare.
Caracteristici agrobiologice
– leguminoasã cu lăstari erecţi, terminaţi cu o frunzã cu 3 foliole sau cu o inflorescenţă de tip capitul şi cu lăstari târâtori, numiţi stoloni, de la nodurile cărora (în contact cu solul) se formează alţi lăstari erecţi şi rădăcini ceea ce permite înmulţirea vegetativă a trifoiului alb;
– în culturã se întãlnesc tipuri:
• tipul silvestris – trifoiul alb de talie micã,cel mai rãspândit în flora spontană;
• tipul giganteum sau Ladino – tipul înalt, cu lăstari de 40-60 cm, puternici, fistuloşi;
• tipul intermediar sau hollandicum, cu forme intermediare ca înălţime între celelalte 2;
– soiuri:
• din tipul silvestris: CARPATIN;
• din tipul giganteum: DACIA;
• din tipul intermediar: CARMEN, MĂGURELE 1, MIORIŢA.
Cerinţe faţă de climă şi sol
– cerinţe relativ ridicate faţã de umiditate, mai ales tipul giganteum;
– cerinţe scăzute faţã de temperaturi scăzute şi faţã de sol.
Tehnologia de culturã
– cu excepţia tipului giganteum (Ladino), care se cultivă şi în cultură pură, trifoiul alb se seamănă în diferite tipuri de amestecuri pentru înfiinţarea de pajişti temporare (semănate), valorificate prin păşunat sau mixt (păşunat; fâneaţă);
– în culturã purã semănatul se realizează primăvara devreme sau la începutul lunii august, cu o normă de semănat de 8-10 kg/ha la 12,5 cm între rânduri şi 1-2 cm adâncime;
– tãvãlugitul terenului, înainte şi dupã semãnat este o lucrare foarte importantã.
Lucrări de ingrijire
– în culturã purã combaterea buruienilor se face cu Basagran 2 l/ha sau Pivot 0.75-1 l/ha;
– în cultură în amestec nu se efectuează lucrări speciale de întreţinere.
Recoltarea
– în culturã purã, la începutul înfloritului, ca masă verde proaspătă;
– în cultură în amestec, producţia este destinatã valorificării prin păşunat sau mixt.
Trifoiul alb (Trifolium repens)
Cisteste si...
Andrei Ciocoiu: Rapiţa va fi mai profitabilă decât grâul cu cca. 200euro/ha. Atenţie la rotaţia scurtă, rapiţa ar putea avea soarta florii soarelui
Această primăvară a fost „probabil cea mai provocatoare din ultimii 10 ani pentru culturile agricole” în opinia lui Andrei Ciocoiu, […]
Plăți APIA, din 16 iunie! Ce spune ministrul Barbu despre posibile tăieri de posturi și salarii APIA!
Mesaj ministrul Florin Barbu despre plăți APIA pentru fermieri. Ce a transmis șeful MADR și despre posibile tăieri de posturi […]
Talendo® combate făinarea viței de vie pe termen lung și chiar și la soiurile mai sensibile!
Talendo® reprezintă o soluție inovatoare și eficientă pentru a combate făinarea viței de vie în podgoriile din România. Produsul oferă […]
Bani pentru acvacultură, până pe 11 iulie!
Ministerul Agriculturii deschide două sesiuni de finanțare pentru pescuit și acvacultură, cu un buget total de aproape 53 de milioane […]
Cine sunt primii beneficiari INVESTALIM care iau peste 3,6 miliarde de lei!
Ministerul Agriculturii anunță progrese privind implementarea Programului INVESTALIM: 20 de acorduri de finanțare semnate, cu investiții de peste 3,6 miliarde […]
8 tone/ha! Recolta de cireșe scăpată ca prin minune de îngheț, acum nu are cine să o culeagă! Valeriu Chirilă: „Aduc 40.000 euro venit lunar și un drum nu s-a asfaltat pentru accesul în câmp”
Producția bună la Boambe de Cotnar (8 tone/ha) a lui Valeriu Chirilă, scăpată ca prin minune de îngheț, nu are […]