Agostino Giambelli, director tehnic Isagro, a prezentat cele mai importante trei fungicide produse de Isagro şi comercializate în Europa, pentru care compania deţine cea mai mare cotă de piaţă pentru erbicide sistemice. Prezentarea compoziţiei produselor a fost însoţită de detalii referitoare la modul de acţiune şi rezultatele experimentale privind eficacitatea tratamentelor.
Domark 10 EC este un fungicid sistemic cu acţiune protectivă, curativă şi de eradicare a făinării la viţa de vie şi tomate, precum şi a făinării şi a rapănului la măr. Produsul conţine 100 g/litri tetraconazol substanţă activă. Formularea bazată pe un solvent organic în care se dizolvă substanţa activă favorizează penetrarea şi activitatea biologică a produsului, precum şi o stabilitate excelentă la temperaturi ridicate sau scăzute.
Domark 10 EC acţionează prin inhibarea căii metabolice de formare a sterolilor, respectiv substituirea substratului enzimatic, inhibarea activităţii enzimatice şi acumularea de produşi nefuncţionali, ceea ce duce la moartea ciupercii.
Produsul se aplică în momentul în care există condiţii favorabile pentru dezvoltarea bolii sau imediat după ce a fost constatată infestarea. Domark se aplică preventiv, împreună cu un produs de contact care are şi acţiune eradicantă.
Prima aplicare se face înainte de înflorit, atunci când lăstarii au 5-10 cm şi poate fi continuat până la coacere. Intervalul de aplicare este de 12-14 zile, de 2-3 ori pe sezon. Aplicarea curativă se face la 72-96 de ore de la ploaie. Între ultimul tratament şi recoltare se asigură un interval de pauză de 7 zile la tomate şi de 14 zile la viţa de vie. Doza omologată pentru viţă de vie este de 0,25 l/ha.
Fanatic M – este un amestec de două substanţe active, una sistemică (4% benalaxil M) şi una de contact (65% mancozeb); este solubil în apă, formând o suspensie. Produsul se prezintă sub formă de pulbere fină, omogenă, de culoare galbenă, având tendinţă de aglomerare.
Benalaxil M este un compus cu activitate fungicidă sistemică, din clasa fenilamidelor, omologat pentru controlul diferitelor specii de Phycomycete ce cauzează mana, excorioza (Phosmopara viticola) şi putregaiul negru (Ghignardia bidwelli). Substanţa activă are o puternică activitate la doze mici şi rezistenţă mare la spălarea cu apă, care apare la 4-6 ore după tratament.
Produsul are o bună afinitate pentru stratul cuticular; odată aplicat, o parte a produsului rămâne pe suprafaţa plantei, formând un rezervor de substanţă activă care se absoarbe treptat.
Fanatic M are activitate preventivă şi curativă. Activitatea preventivă se bazează pe atacul substanţei active asupra membranei celulare şi zoosporilor ciupercii de mană. Produsul se aplică preventiv, cu puţin timp înainte de începrea înfloririi, la 5-8 frunze, apoi la interval de 10-14 zile.
Produsul se foloseşte pentru combaterea manei la viţa de vie, cartof, tomate şi ceapă. Doza de Fanatic M, pentru viţa de vie, este de 2,5 kg/ha.
Java M este un fungicid sistemic de nouă generaţie, pentru combaterea manei în culturile horticole.
Produsul conţine 6% valifenal şi 60% mancozeb, se prezintă sub forma unei pulberi fine, omogene, de culoare galbenă, solubil în apă.
Valifenal este un compus cu activitate fungicidă sistemică, translaminară, omologat pentru controlul diferitelor specii de Oomycete ce cauzează mana. Mancozebul este un fungicid de contact, eficient împotriva unui spectru larg de ciuperci patogene. Produsul prezintă un mod sinergic de acţiune, compusul de contact acţionează la suprafaţa plantei iar Valifenalul acţionează în interior şi la suprafaţa plantei. Produsul are o activitate preventivă, curativă, eradicantă şi antisporulantă.
Produsul se foloseşte în aplicări foliare, într-un program preventiv de combatere a manei. Se recomandă ca primul tratament să se facă preventiv, la formarea inflorescenţei, apoi la un interval de 8-12 zile.
Doza omologată pentru combaterea manei la viţa de vie este de 2,0 kg/ha.
Remus Fatol, MDR WEST Chemtura România, ne-a declarat: „Am avut plăcerea să fim vizitaţi de directorul tehnic al Isagro, care ne-a făcut o prezentare profesională a produselor pe care le comercializăm împreună în România şi cred că a fost un succes.
Am avut foarte multe întrebări din partea participanţilor şi cred că am lămurit pe toată lumea ce vrem să facem în România cu aceste produse. Presiunea de infecţie a bolilor pe anul 2011 a fost mult mai dramatică comparativ cu 2012, când seceta a stopat atacul de boli. Noi sperăm că anul 2013 va fi un an normal”.