6 minute de citit

Toselli – tradiţie şi inovare de peste 60 de ani

Alături de un grup de jurnalişti, am vizitat sediul şi fabrica Toselli, companie producătoare de echipamente pentru aplicarea produselor de protecţia plantelor. Gazdă şi ghid ne-a fost Marco Toselli, proprietarul companiei şi cel care cunoaşte în detaliu fiecare proces de producţie şi de asamblare a mașinilor. Aspectele asupra cărora Marco Toselli a insistat au fost proiectarea şi designul personalizat al structurii (cadrul şi şiasiul) maşinilor şi al rezervoarelor de soluţie, cât şi asupra procesului de fabricare a rampelor din oţel inox, unde sudura manuală este ridicată la rang de artă.

 Toselli - tradiÅ£ie ÅŸi inovare de peste 60 de ani 1_b

Marius Mitra (stânga) și Marco Toselli

”Toselli vine cu o experienţă de peste 60 de ani în tehnologia de pulverizare, pe care vrea să o împărtăşească și fermierilor din România.” – MARIUS MITRA, Reprezentantul Toselli în România

 

Magazii automate, dar şi sudură manuală

Pentru eficientizarea procesului de asamblare, în ultimii ani au fost achiziţionate trei magazii automatizate pentru piese şi subansamble. Cu ajutorul acestor magazii „robotizate”, verticale, se economiseşte timp şi spaţiu, iar întreaga logistică legată de aprovizionare şi stocuri este digitalizată. Practic, acum accesarea fiecărei piese, de la simple şuruburi, coliere şi duze, până la cutiile de distribuţie se face în câteva minute. De asemenea, evidenţa stocurilor şi necesarul de piese pentru echipamentele aflate în lucru sau pentru cele planificate a intra pe linia de asamblare este actualizată instant.

 Toselli - tradiÅ£ie ÅŸi inovare de peste 60 de ani 2_b


Gamă diversă de maşini pentru pulverizat

Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 m la 30 m. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale, în culturile de câmp şi în special în pepinierele pomicole şi viticole şi în fermele legumicole.

 

Focus pe protecţia plantelor

 

Calitatea echipamentelor Toselli este recunoscută atât în Italia, cât şi internaţional. Eficienţa anti-drift a sistemului patentat Toselli „AirSpray dualcone” este atestată de către Institutul Julius Kühn (Germania). „Focusul nostru este pe sprayere şi protecţia plantelor. Avem un portofoliu divers, care se adresează profesioniştilor din agricultură şi îndeosebi culturilor speciale. Maşinile de erbicidat cu flux de aer reprezintă acum 85-90% din totalul producţiei noastre. Urmărim ca echipamentele noastre să aibă o bună stabilitate în teren, design compact şi, bineînţeles, o distribuţie constantă şi uniformă a soluţiei aplicate”, ne-a declarat Marco Toselli, director general al companiei.

 Toselli - tradiÅ£ie ÅŸi inovare de peste 60 de ani 3_b


Gama de produse Toselli cuprinde seriile:

• Kompakt: echipamente purtate, compacte şi care pot fi utilizate în plantaţiile şi câmpurile mici, cu tractoare de putere redusă.

• Seria E: spayere tractate, de mică capacitate (1000 – 1500 litri), cu o excelentă manvrabilitate şi compactare redusă în teren.

• Cloud: echipamente cu o capacitate relativ mică a rezervorului (2000 – 3000 litri), dar care înglobează tehnologie avansată.

• Avenger: sprayere ideale pentru fermele medii şi utilizare intensivă.

• Marvel: cea mai vândută serie (85-90% din totalul producţiei), dedicată fermelor medii-mari, parcelelor mari şi pentru utilizare intensivă.

• Wonder: vârful de gamă, echipat cu suspensie activă, direcţie electronică controlată automat şi dedicată profesioniştilor şi prestatorilor de servicii.


Demonstraţii în câmp

Echipamentele Toselli vor fi prezente anul acesta la cele mai importante târguri şi vor avea loc o serie de demonstraţii în câmp, organizate împreună cu dealerii locali. „Toselli produce maşini calitative, care îi ajută pe fermieri să îşi diminueze costurile şi să distribuie mult mai eficient substanţele pentru protecţia plantelor. Echipamentele Toselli sunt recomandate şi pentru fermele horticole, în pepiniere şi ferme legumicole, acolo unde se cere o mare precizie de aplicare şi tratamente mult mai intensive”, ne-a declarat Marius Mitra, reprezentantul Toselli în România.

 

AirSpray „dualcone”, sistemul anti-drift

Tehnologia patentată Toselli „AirSpray dualcone” este un manșon perforat şi reglabil („mânecă de aer”), rezultatul mai multor ani de cercetare și teste pe teren în pepiniere și la culturi specializate. Cu ajutorul jetului controlat de aer expulzat prin „mâneca de aer” se dirijează aplicarea soluţiei şi se obţin rezultate excepționale de acoperire a culturii în condiții de non-drift la tratamentele de contact, dar şi o acțiune anti-drift în toate celelalte condiții de lucru.

Prin schimbarea duzelor, a înclinaţiei și a intensității debitului de aer, maşina poate acţiona în două moduri diferite de lucru:

atât cu o barieră anti-dift tradiţională;

cât şi pentru a aplica o pulverizare fină – o perdea de „ceaţă” orizontală.

 Toselli - tradiÅ£ie ÅŸi inovare de peste 60 de ani 5_b


Garanţie pe viaţă pentru rampe

„Calitatea se regăseşte atât în structura propriu-zisă a maşinilor, cât şi în ceea ce priveşte dotările acestora, ceea ce mai apoi se reflectă în uniformitatea şi constanţa aplicării produselor de protecţia plantelor. Evidenţiez în special sistemul «AirSpray dualcone» (mâneca de aer) şi rampele din inox. Toselli a dezvoltat un tratament special pentru rampele din oţel inox «T-inox» – un tratament de cromare, iar compania oferă o garanţie pe viaţă pentru coroziune”, a precizat Marius Mitra.

Performanța maximă a AirSpray este obținută în culturile speciale, acolo unde, cu ajutorul „turbulenței” create, substanţele de contact ajung şi în cele mai ascunse părți ale plantei, asigurând în acelaşi timp persistența și evitând scurgerea și spălarea.

 

De peste 80 de ani, în slujba agricultorilor

Companie tradițională de familie, Toselli produce utilaje agricole din 1935. Fondată de către Tonino Toselli, bunicul actualului proprietar, în 1935, compania a început să se dezvolte și să construiască maşini de erbicidat la finalul anilor 1960 şi de atunci aceasta a devenit apoi principala ei activitate.

Reamintim că în 1970, Toselli a fost prima companie din Italia care a proiectat și construit o maşină autopropulsată pentru erbicidat, proiect vândut apoi către Mazzotti (acum proprietate a John Deere), iar din 1976, Toselli a început să își echipeze maşinile cu dispozitive electronice pentru reglarea automată a distribuției.

 Toselli - tradiÅ£ie ÅŸi inovare de peste 60 de ani 4_b


REŢEA LOCALĂ DE DEALERI

Reprezentantul Toselli în România a început formarea unei reţele de dealeri. „Ne dorim să dezvoltăm o reţea de dealeri locali, implicaţi în promovarea produselor noastre. În zona de sud a ţării colaborăm cu Cesivo Agricultură, Agromec Ştefăneşti şi Tractor Sud, în zona Moldovei cu TechFarm Agro, iar în zona de vest cu Smart Agro Machines”, spune Marius Mitra. 

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →