Top 20 producători de lactate. Lactalis cu vânzări record! - Revista Ferma
5 minute de citit

Top 20 producători de lactate. Lactalis cu vânzări record!

Top 20 Global Dairy Rabobank Lactalis 2024 Top 20 producători de lactate. Lactalis cu vânzări record!

Raportul anual Rabobank „Global Dairy Top 20”  2024 – evidențiază o creștere modestă de doar 0,3% a cifrei de afaceri combinate (în dolari SUA) pentru 2023 a principalelor companii din industria lactatelor, după o creștere puternică de 8,1% în anul precedent (2022). Această încetinire a creşterii sectorului este în mare parte atribuită prețurilor mai mici la lapte în 2023, comparativ cu nivelurile ridicate observate în 2022.

Analiştii Rabobank evidențiază o creștere mai lentă, strategii de schimbare și activități potențiale de fuziuni și achiziții în sectorul producţei de lactate.

 În euro, cifra de afaceri combinată a primelor 20 de companii de produse lactate a scăzut cu 2,3% în 2023 față de anul anterior, aceasta fiind şi un efect al redresării monedei euro în raport cu dolarul american și a veniturilor mai slabe raportate de unele cooperative europene importante. Raportul arată că mai puțin de jumătate dintre companii (opt) și-au menținut pozițiile în „Top 20” față de anul precedent, evoluțiile valutare și activitatea limitată de fuziuni și achiziții continuând să afecteze clasamentul.

Sectorul global al produselor lactate a înregistrat o creștere mai lentă a veniturilor în 2023, șapte companii raportând venituri mai mici în monedele lor locale, comparativ cu 2022. Acest lucru s-a datorat parțial scăderii substanțiale a prețurilor la produsele lactate, care a avut un impact negativ asupra câștigurilor, în special pentru cooperativele din Europa.

În ciuda veniturilor mai mici, multe companii au raportat profituri și/sau marje mai mari, demonstrând rezistență într-un mediu de piață provocator.

 Top global – Cei mai mari 20 producători de lactate

Global Dairy Top 20 Rabobank 2024 Top 20 producători de lactate. Lactalis cu vânzări record!
sursa: Rabobank

Cu vânzări estimate de 30,2 miliarde de dolari, Lactalis rămâne pe prima poziţie în topul mondial şi a devenit prima companie din industria globală a produselor lactate care depășește pragul de vânzări de 30 de miliarde de dolari. Nestlé revine pe locul doi în clasamentul actual, în timp ce Diary Farmers of America trece pe locul trei din cauza scăderii prețurilor la lapte. Din cauza renunţării „voluntare și forțate” la investiţiile din Rusia, Danone a suferit pierderi importante de vânzări și se află acum pe locul patru. Fonterra şi-a îmbunătățit poziția şi ocupă locul 9 în clasamentul mondial. De remarcat este şi faptul că 12 companii şi-au schimbat pozițiile în clasament faţă de anul precedent.

În clasamentul mondial al producătorilor de lactate, în „Top 20” sunt 11 companii din Europa, câte două din China, SUA şi Canada, iar câte una din Noua Zeelandă, India şi Mexic. Dintre companiile europene aflate în „Top 20” patru au sediul în Franţa (Lactalis, Danone, Savencia şi Sodiaal), iar câte două companii în China, SUA, Canada, Germania şi Olanda.

O evoluție semnificativă în clasamentul din 2023 a avut-o compania Grupo Lala, cu sediul în Mexic, impulsionată de creșterea organică și evoluțiile favorabile ale schimburilor valutare. Întărirea cu 11,8% a pesoului mexican în raport cu dolarul american, împreună cu o creștere de 6% a veniturilor organice (în peso), a propulsat Grupo Lala în „Top 20 Global Dairy”.

Cât lapte produce şi cât importă România!

Activitate limitată de fuziuni și achiziții, dar cu posibile mari oferte în viitor

Raportul Rabobank a remarcat că activitatea de tranzacții în „Top 20” a rămas limitată, în concordanță cu tendința observată şi în 2022. Cu toate acestea, tranzacțiile viitoare ar putea marca o schimbare semnificativă în industrie. Cesionarea anunțată de Unilever a afacerii sale cu înghețată și planurile Fonterra de a vinde părți din afacerea sa sunt exemple de potențiale tranzacții la scară largă. În plus, cesionarea propusă de General Mills a afacerii sale cu iaurt Yoplait – ar putea avea, de asemenea, un impact asupra clasamentului viitor, în funcție de cumpărător. Aceste potențiale oferte evidențiază o tendință mai largă de reorientare a companiilor asupra activităților lor de bază, renunțând în același timp la unități neesențiale.

Obiectivele de sustenabilitate și realinierile strategice vor conduc la deciziile următoare, iar companiile care caută să maximizeze creșterea și profitabilitatea viitoare.

Companiile din SUA preferă creșterea internă față de achiziții

În SUA, activitatea de fuziuni și achiziții rămâne redusă, dar se fac investiții substanțiale în extinderea și construirea de noi fabrici, în special în producția de brânzeturi. Estimările industriei sugerează că peste 7 miliarde de dolari vor fi investite în sectorul produselor lactate din SUA în perioada 2023-2026. Îndustria se așteaptă că aceste investiții vor spori încrederea în securitatea aprovizionării cu lapte din SUA, noile facilități concentrându-se pe produse inovatoare, ultrafiltrate, cu termen de valabilitate extins și lapte fără lactoză.

Reamintim că, în 2022, cifra de afaceri combinată a companiilor producătoare de lactate din Top 20 a crescut cu 7,4% în dolari. În acelaşi timp, în euro cifra de afaceri combinată a crescut cu 21% din cauza combinației dintre un dolar american mai puternic, inflația și condițiile de piață strânse în cea mai mare parte a anului 2022, multe companii raportând venituri record în monedele lor locale.

Top 20 producători de lactate – 2022, Raport Rabobank

Global Dairy Top 20 Rabobank 2023 Top 20 producători de lactate. Lactalis cu vânzări record!
sursa: Rabobank

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →