Toamna e ca vara! Ce temperaturi şi precipitaţii ne aşteaptă până la mijlocul lui septembrie? - Revista Ferma
4 minute de citit

Toamna e ca vara! Ce temperaturi şi precipitaţii ne aşteaptă până la mijlocul lui septembrie?

agrometeo 8 august Toamna e ca vara! Ce temperaturi şi precipitaţii ne aşteaptă până la mijlocul lui septembrie?
Credit foto @iStock.com/BitsAndSplits

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă temperaturi ridicate până la jumătatea lunii septembrie. Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13…27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 22…33°C, în majoritatea regiunilor.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…20°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 14…25°C, în aproape toată ţara, optime continuării lucrărilor de semănat la speciile de toamnă.

Precipitaţii minime, seceta persistă!

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai inseminate din punct de vedere agricol.

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Local în nord-estul, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi centrul Dobrogei, centrul, sudul şi estul Moldovei, izolat în vestul Crişanei, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ

Pe terenurile agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică, procesele de coacere şi maturare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi forţate, semnalându-se îngălbenirea, uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate.

În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de maturitate deplină (80-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţări.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea deplină (20-100%) şi recoltarea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

La sfecla de zahăr din centrul ţării se va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

Pomii fructiferi se vor afla la dezvoltarea şi maturarea rodului, acumularea zahărului în fructe şi recoltarea.

În toate podgoriile, viţa-de-vie va înregistra fazele de maturare a boabelor, acumulare a zahărului şi recoltarea la varietăţile de sezon.

În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua în general normal.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor);
  • În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului, în scopul conservării apei în sol;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →