Ținta AIPROM: un viitor sustenabil via comunicare - Revista Ferma
4 minute de citit

Ținta AIPROM: un viitor sustenabil via comunicare

„Industria de protecție a plantelor și agricultură se zbate pentru a demonta anumite concepții greșite. Prin acest raport vrem să fim mai vizibili și să demontăm aceste idei. Pentru a face acest lucru trebuie să ne îmbunătățim comunicarea. (…) Credem că trebuie să creăm un viitor sustenabil, posibil printr-o perspectivă echilibrată și obiective comune”, a explicat Hernan Alejandro Mora, președintele AIPROM.

Èšinta AIPROM: un viitor sustenabil via comunicare

Un milion de pământeni suferă de foame
Raportul lansat de AIPROM înglobează, pe de o parte, rezultatele acțiunilor întreprinse în perioada 2015-2016, iar pe de alta, o analiză a principalelor provocări și oportunități identificate pentru a avea o agricultură sustenabilă. S-a plecat de la faptul că populația globului crește, că peste un milion de oameni suferă de foame și că în multe state hrana și apa sunt probleme majore. Pentru a face față acestor provocări, este nevoie de o conversie către o agricultură durabilă, de creare a unor noi tehnologii și strategii și de reforme politice.

Resurse sustenabile avem. Cum le utilizăm?
Concluzia raportului este că România și întreaga industrie de protecție a plantelor dispun de resurse sustenabile. Trebuie doar să învățăm și să implementăm modul de utilizare a lor pentru a crește competitivitatea, concomitent cu protejarea mediului. „Vrem să creștem productivitatea agricolă în România, vrem să îmbunătățim eficiența utilizării apei, a energiei și a sursei terestre. Vrem să ajutăm societățile rurale să rămână în acest domeniu, să continue această activitate, pentru că sustenabilitatea agricolă are de multe ori și o latură a sustenabilității sociale. Vrem să colaborăm cu autoritățile cot la cot. Vrem să promovăm o perspectivă echilibrată asupra riscurilor și beneficiilor produselor fitosanitare și să încurajăm un mediu de cercetare agricolă care să fie adaptat la realitățile din România. Vrem să promovăm utilizarea eficientă a resurselor și o atitudine responsabilă față de mediu”, a spus Hernan Alejandro Mora. O nouă legislație va trebui să fie o prioritate pentru AIPROM în anii viitori, iar planul național de măsuri să fie implementat având în același timp o industrie fitosanitară adecvată.

Hernan Alejandro Mora

Un nume nou în echipa Consiliului Director
A avut loc și alegerea membrilor Consiliului Director (CD) pentru perioada 2016-2018. Președintele AIPROM va rămâne Hernan Alejandro Mora. Jörg Polzin, country manager al Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor, va rămâne vicepreședinte, iar Iulia Nicola, director general Dow AgroSciences România, și Alexandru Precup, președinte Summit Agro România, vor rămâne membrii CD. „Doar Dimitrios Drisis, vicepreședinte AIPROM și director Adama Agricultural Solutions, a ieșit din Consiliul Director. Membrii AIPROM au ales ca locul său să fie luat de Vasile Iosif, director general DuPont”, a explicat Hernan Alejandro Mora.

 

 Florica Constantinescu_t

Florica Constantinescu, director Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor: „Consider că aveți planuri sustenabile. A fost un an greu și pentru cercetarea agricolă din România. Finanțarea nu este la nivelul dorit. Activitatea de evaluare și testare reprezintă o sursă importantă de venit pentru noi. Sperăm că viitorul va fi mai bun și pentru cercetarea agricolă, și pentru fermierii din România. Și ei trec printr-o perioadă de tranziție”.

 

Ioan Enoiu_t

Ioan Enoiu, administrator Naturevo: „Eu cred că nu este suficient ceea ce s-a făcut. Felicit AIPROM, este unit. Dacă vreți să fiți puternici, mai trebuie să aveți în vedere distribuitorii. Atrageți distribuitorii alături, pentru că ei sunt primii parteneri care duc mesajul mai departe.
Ar trebui să vă ocupați și de calitatea apei folosită la tratamente. 30-40% din produse se pierd în România într-o apă nepotrivită. Încă este nevoie de foarte multă educție în agricultură. Dacă ne-am uni eforturile, putem rezolva mai multe”.

 

 

Mihai Coman_t

Mihai Coman, director Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni:
Prin submăsura 4.1 a – Investiții în plantații pomicole, ne așteptăm ca până în 2020 România să înființeze 10-15 mii ha de plantații pomicole. La toate cele 25 de specii pomicole. În prezent sunt depuse peste două sute de proiecte pentru 1.500 ha, care vor începe să fie plantate din această toamnă”.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →