”Ţinem recolta în magazii până în noiembrie” - Revista Ferma
3 minute de citit

”Ţinem recolta în magazii până în noiembrie”

depozit recolte b ”Ţinem recolta în magazii până în noiembrie””Când încep să bată la uşă ratele bancare şi leasingurile, atunci vom strânge din dinţi şi vom vinde la cât vor fi preţurile!”, spune fermierul Seihisleam Geylan.

Tânărul din comuna Castelu, zona Medgidia, în partea centrală a judeţului Constanţa, lucrează 500 de hectare de teren, din care 80 ha în sistem ecologic. Producţiile acestui an au fost neaşteptat de mici.

Rapiţa a dezamăgit prima şi… complet

Seihisleam Geylan a mizat mult pe semănăturile de toamnă: orz, grâu şi rapiţă. Dacă la cerealele păioase producţia obţinută s-a cifrat între 4.300 şi 4.500 kg la hectar, cea de rapiţă a dezamăgit complet…: a adunat doar 1.300 kg în medie la hectar.

La floare, acelaşi eşec

După anul de graţie 2020, când nu a recoltat nici grâu, şi nici orz, iar floarea soarelui a dat totuşi 500 kg de seminţe, nu credea că se poate mai rău de-atât la prăşitoare. Ei bine, în 2023, de pe o parcelă în suprafaţă de 20 de hectare cu floarea soarelui, abia a adunat o remorcă de şase tone cu sămânţă hibridă high oleică. Vezi cât a recoltat la hectar! 

Cultivatorul a precizat că la floare nu este vorba de nicio greşeală tehologică, aşa cum au sugerat unii colegi de breaslă, „singura greşeala a fost… hibridul high oleic ales! Pe o altă parcelă am însămânţat unul convenţional care a arătat mai bine (dacă se poate spune aşa!), unde am obţinut cam 500 de kg/ha”, ne explică Seihisleam Geylan.

Preţul a scăzut proporţional…

A vândut floarea cu 1.850 de lei tona de boabe stas, recolta luată din fermă, dar preţul a scăzut proporţional, că la analiză a ieşit un procent ridicat de corpuri străine”.

„Orzul l-am vândut tot cu 820 lei pe tonă luat din câmp şi grâul l-am dat în două etape, la două preţuri: la 950 şi la 970 lei tona. Rapiţa şi jumătate de recolta de grâu sunt pe stoc, nădăjduim să mişcăm marfa la 1,2 lei pe kilogram (grâul) şi la 2,2-2,3 lei/kg la rapiţa. O să ţinem recolta în magazii până în noiembrie când încep să bată la uşă ratele bancare şi leasingurile, atunci vom strânge din dinţi şi vom vinde la cât vor fi preţurile!”, a explicat fermierul din Castelu.

Arenda taie subvenţia

Un alt tânăr fermier din acelaşi judeţ, Raul Mărunţoiu, ne declara că subvenţia e singurul profit al fermelor mici! Însă, după calculele lui Seihisleam Geylan, fermierilor nu le rămâne nici aceasta, fiind aproape anulată de arendă. Potrivit acestuia, cheltuielile pe hectar se ridică la 3.300-3.500 de lei, fără arenda de 1.000 kg/ha/an. Aceasta din urmă aproape că se anulează cu subvenţia pe suprafaţă care se duce undeva spre 800 de lei/ha.

În condiţiile în care producţiile medii vor rămâne constante…, iar veniturile nu pot fi predictibile din cauza preţurilor volatile, cultivatorul dobrogean schimbă radical tehnologia în noul sezon pentru a salva situaţia economică a fermei!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →