CONSTANŢA: Producţii mici din cauza secetei - Revista Ferma
2 minute de citit

CONSTANŢA: Producţii mici din cauza secetei

Fermierul Seihisleam Geylan din comuna Castelu alaturi de cultura de floarea soarelui in 20232 CONSTANŢA: Producţii mici din cauza secetei

Fermierul Seihisleam Geylan, din comuna Castelu, a început recoltarea florii soarelui, dar este total dezamăgit de producţia obţinută. De pe o parcelă în suprafaţă de 20 de hectare abia a adunat o remorcă de şase tone cu sămânţă hibridă high oleică. S-a mutat cu combina pe o altă solă şi tot la fel. „Deşi speram să obţin măcar 500 kg la hectar (cât am făcut în anul de graţie 2020), m-am închis cu o medie de 300 kg şi cu circa 10 la sută corpuri străine! Am vândut la 1.850 de lei tona de boabe stas. Activez în domeniul agricol de vreo 15 ani şi nu am avut parte de asemenea producţii!” constată cu amărăciune tânărul fermier, cu licenţă şi masterat în Agricultură.

Fermierul Seihisleam Geylan din comuna Castelu alaturi de cultura de floarea soarelui in 20231 CONSTANŢA: Producţii mici din cauza secetei

Seihisleam Geylan nu s-a mai complicat să semene porumb în primăvară, colegii lui de tarlale nici nu au apucat să simtă gustul porumbului de fiert din cauză că s-a uscat înainte de a lega!

„Ultimii patru ani au fost foarte atipici: ba din cauza secetei, ba din cauza preţurilor, ba din cauza producţiilor. În 2020 nu am recoltat nimic; în 2021 a fost an de excepţie: producţii frumoase şi preţuri bune; 2022 a fost an agricol slab, dar au compensat preţurile mari, iar acum, în 2023, şi preţurile sunt mici, chiar dacă s-au făcut în unele ferme s-au făcut cele mai mari producţii! În, concluzie, nu au fost doi agricoli ani la fel”, ne-a declarat tânărul agronom Seihisleam Geylan din Constanţa.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →