Teodor Moldovan: ”Cu BREAZA am cumpărat CASĂ și PĂMÂNT. Am vândut TURME ÎNTREGI” - Revista Ferma
4 minute de citit

Teodor Moldovan: ”Cu BREAZA am cumpărat CASĂ și PĂMÂNT. Am vândut TURME ÎNTREGI”

Breaza e o oaie căreia dacă-i dai, îți dă și ea!

Teodor Moldovan

Teodor Moldovan s-a convins, în urmă cu 20 de ani, că Breaza de Hunedoara este o Țurcană superioară celorlalte varietăți. Atunci și-a constituit un nucleu valoros de la adevărații crescători din Hunedoara. Treptat, a selectat-o și a făcut din Brează o importantă sursă de venit prin vânzarea de mieluțe și berbecuți de reproducție. ”Am vândut turme întregi, de 150 și peste 200 de bucăți. Animale unul și unul. Cu Breaza mi-am luat casă și pământ. Păstram 20-30 mieluțe, apoi iar se înmulțeau și iar vindeam”, spune oierul din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud.

Dacă în anii de început, o oaie costa 700 de lei, acum o Brează bună se vinde lejer cu 1500 lei bucata.

”Când are nevoie să facă un ban, să cumpere o casă, ce vinde țăranul român? Animale!”, spune  Teodor Moldovan.

Breaza e o oaie căreia dacă-i dai, îți dă și ea

Dar atuul Brezei este producția de lapte. ”Când aveam 150 oi cu lapte, dimineața mulgeam 100 litri. Însă oaia asta are pretenții la mâncare mai bună, e o oaie în care trebuie să investești mai mult. Să ai porumb la ea ca să fie bună-n primăvară. Dacă nu, rămâne numai piele”, spune Teodor Moldovan.

Și a investit în oile lui tot ce-a avut mai bun. Oierul e de acord cu omologarea Brezei ca rasă de lapte și chiar e convins că ”dacă Pavel Iovăneasă (renumitul crescător de Brează din Hațeg – n.r.) reușește să o omologheze, asta va rămâne în istorie”.

Teodor Moldovan Spermezeu Teodor Moldovan: ”Cu BREAZA am cumpărat CASĂ și PĂMÂNT. Am vândut TURME ÎNTREGI”

Vezi aici prin ce se deosebeşte Breaza de alte varietăţi de Ţurcană!

Numărul maxim de oi pe care l-a putut crește  

Teodor Moldovan nu s-a-ntins niciodată mai mult decât – spune o vorbă – i-a fost plapuma! ”N-am depășit efectivul de 300 de oi, deoarece atât mi-a permis terenul să cresc. În pășunea comunală putem ține mai multe, dar când venim cu oile în țarină, trebuie să cad la înțelegere cu proprietarii de teren arabil să mă lase cu ele să pască iarbă până toamna târziu”, spune crescătorul despre pășunatul pendular practicat pe Valea Țibleșului.

Oaia Breaza in ferma lui Teodor Moldovan Teodor Moldovan: ”Cu BREAZA am cumpărat CASĂ și PĂMÂNT. Am vândut TURME ÎNTREGI”

Acum, la vârsta de 60 de ani, fostul profesor de română și cunoscutul veteran al oieritului din comuna Spermezeu s-a limitat la 80 de ovine (50 capete efectiv matcă) și 10 caprine, pe care le poate ține în permanență pe pășunea din preajma casei, fără a mai urca cu ele în pășunea comunei. ”Acum 3 ani am vândut 50 de oi de pe care mi-am luat, cu 10.000 de euro, un hectar de teren, de-am făcut o bucată de pășune de 3,5 hectare în jurul casei”, spune mulțumit Teodor.

”Când ai animale, ai de toate”

E un efectiv mic, dar suficient pentru a asigura familiei lui și familiilor copiilor lui hrană de calitate și sănătoasă. Iar surplusul este luat de clienți direct din fermă. Fac urdă, caș, brânză frământată sau păstramă de oaie. ”Ținem oile să avem tot ce trebuie pentru familie: lapte, brânză, carne. Când ai animale, ai de toate”, spune oierul.

Vezi aici care este bucuria cea mare a crescătorului de oi Teodor Moldovan!

Veteran al oieritului de munte

Brânza frământată o prepară după o rețetă tradițioală îmbunătățită cu sfaturi de la colegii din Federația Oierilor de Munte, al cărui vicepreședinte și secretar general a fost în perioada de vârf a organizației. De altfel, a făcut parte și din structura de conducere a Asociației Județene a Oierilor Montani Bistrița-Năsăud, unde, împreună cu alți vreo 22 de crescători de pe Valea Țibleșului au avut animalele înscrise în COP vreo 6 ani. Acum, asociația s-a dizolvat, iar oierii au rămas fără COP. Un alt motiv pentru care nu poate primi subvenția mare din oierit pentru COP este efectivul mic de oi. ”Dacă de la anul se va accepta efectivul minim de 50 capete, atunci mă voi încadra și eu la plata SCZ”, speră Teodor Moldovan.

stana1 m Teodor Moldovan: ”Cu BREAZA am cumpărat CASĂ și PĂMÂNT. Am vândut TURME ÎNTREGI”

 

 

Cu BANII PROPRII din subvenția APIA pe suprafață, Teodor Moldovan a făcut STÂNE, drumuri și aducțiuni de apă în pășunea satului. Ar fi mers până-n pânzele albe cu investițiile.Vezi AICI

ce planuri avea oierul pentru a ajuta crescătorii din zonă și  de ce nu le-a mai putut duce la bun sfârșit!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →