Oile Ţurcană brează au caractere care le diferenţiază de celelalte varietăţi ale suprarasei Ţurcană.
• Astfel, capul este alungit şi îngust, dar expresiv şi prezintă o brezătură (dungă specifică de culoare albă) care pleacă de la creştet şi se bifurcă la nivelul botului. Jarul (părul) de pe cap este fin de culoare maro închis spre negru.
• Talia este mare, trunchiul lung, adânc şi potrivit de larg, constituţia fină spre robustă, dezvoltare corporală mare (60-70 kg la oi şi 90-120 kg la berbeci).
• Osatura este fină, dar rezistentă, adaptată deplasărilor pe păşunile din zona montană.
• Comparativ cu celelalte rase de ovine autohtone, au ugerul mai globuros, mameloanele lungi şi groase propice pentru mulsul mecanic şi o producţie de lapte mai mare (120-150 l/lactaţie), care la efectivele selecţionate ajunge la 170-200 l/lactaţie.
PE CÂND O RASĂ ROMÂNEASCĂ?
Ovinele Breze, încă varietate a rasei Ţurcană, îndeplinesc însă toate condiţiile (mărime numerică, mărime efectivă mare), caractere distinctive, pentru a deveni o rasă românească specializată pentru producţia de lapte, bine adaptată în zona de deal şi munte. Merită din plin!
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş