„În anii de secetă, diferenţele de producţie pot fi de până la 2 tone între sistemul de cultură convenţional şi tehnologia de lucrări minime. Asta vă pot spune din propria experienţă” – ANDREI CHIRIŢĂ, Tânăr fermier din jud. Ialomița
Deşi are numai 33 de ani, Andrei Chiriţă a acumulat deja destulă experienţă pentru a gestiona cu succes afacerea familiei sale, o fermă vegetală în Câmpia Bărăganului, undeva la extremitatea de vest a judeţului Ialomiţa, în perimetrul administrativ al comunelor Maia şi Dridu. Alături de tatăl său, Marian, care de altfel este administratorul societăţii Electris Com SRL, şi fratele său mai mic, Cristian (22 de ani), exploatează 1.200 de hectare, cultivate cu grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui.
Cum însă în ultimii ani seceta şi valurile de căldură extremă par să fi scăpat complet de sub control, fenomene asociate adesea cu schimbările climatice, având consecinţe devastatoare asupra culturilor agricole, familia Chiriţă a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie ar fi renunţarea la arătură şi la sistemul convenţional de prelucrare a solului în favoarea tehnologiei minim-till.
Agricultura fără arătură
Din punct de vedere agrotehnic, aplicarea acestei tehnologii urmăreşte conservarea şi chiar refacerea fertilităţii naturale a solului, scăderea gradului de compactare a terenului prin reducerea numărului de treceri cu utilajele agricole şi, nu în ultimul rând, păstrarea apei în sol pentru perioadele lungi fără precipitaţii. „Pentru că momentan nu avem posibilitatea să irigăm culturile, am încercat să ne adaptăm. Astfel, am început să testăm tehnologia minim-till încă din 2017”, mi-a spus tânărul absolvent al Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală în cadrul USAMV Bucureşti.
Utilajul potrivit la locul potrivit
”La noi în zonă de obicei după recoltatul grâului nu prea mai avem precipitaţii până la semănat. Norocul nostru este că avem acest utilaj Performer de la Kuhn, cu care reuşim să pregătim foarte bine terenul, fără a mai băga plugul. Iar în felul acesta păstrăm şi apa în sol pentru cultura care urmează. Îmi aduc aminte cum a fost acum doi ani, când noi aveam singura rapiţă răsărită din zonă. Asta după ce am înfiinţat cultura chiar la începutul lui august şi a urmat o perioadă lungă fără ploi”, a precizat Andrei Chiriţă.
KUHN Performer face patru lucrări într-o singură trecere
Acest cultivator de adâncime cu discuri şi dinţi – Performer – are avantajul de a efectua patru lucrări într-o singură trecere. Este un utilaj adaptat pentru a fi utilizat în sistemul minimum-tillage. După el se poate veni direct cu o semănătoare. „Echipamentul acesta dispune de un tăvălug greu, care compactează terenul în aşa fel încât să menţină umiditatea la nivelul solului şi să nu permită evaporarea apei. Vremea devine din ce în ce mai capricioasă. Avem episoade de secetă prelungită sau precipitaţii extreme. Iar IPSO vine în întâmpinarea fermierilor cu soluţii adaptate pentru a face faţă acestor provocări.
Kuhn Performer, spre exemplu, are nevoie de un singur operator şi de un singur tractor pentru a face dezmiriştirea, scarificarea în profunzime, până la 35 cm, pentru a sparge hardpanul şi a mobiliza solul, respectiv operaţia de tăvălugire pentru nivelarea terenului şi păstrarea apei în sol. Altfel, după plug ar trebui să vii cu un combinator şi ai fi oarecum forţat să intri imediat la semănat. Pe lângă faptul că intrând cu combinatorul rişti să pierzi apa din sol mult mai repede”, ne-a explicat Laurenţiu Gheorghe, product manager pentru Kuhn, brand reprezentat la nivel naţional de către compania IPSO Agricultură.
FOTO: Andrei Chiriță și Laurenţiu Gheorghe, product manager pentru Kuhn
Precizia semănatului la viteze mari de lucru cu KUHN ESPRO 8000 R
Pe 30 august, când am ajuns noi în ferma familiei Chiriţă, unul dintre operatori se pregătea să intre la semănat grâu, pe o parcelă de 50 de hectare cultivate anterior cu porumb. ESPRO 8000 R, tot de la Kuhn, pe care Andrei mizează de ceva timp, este o semănătoare pe opt rânduri, recomandată pentru a fi utilizată în sistemul minimum-tillage, după ce cultivatorul Performer şi-a făcut treaba. Această semănătoare, care poate rula la viteze destul de mari, combină cultivarea, tasarea şi semănatul într-o singură trecere.
„Spre exemplu, la o rată de semănat de 250 kg la hectar se poate merge fără probleme cu 18 km/h. Se poate ajunge chiar la 20 km/h. Pentru a lucra însă cu ea la o lăţime atât de mare, e nevoie de un tractor de cel puţin 400 CP”, a ţinut să precizeze reprezentantul IPSO. ESPRO este o maşină inteligentă, având conectivitate ISOBUS, dar ceea ce o face atât de specială este bara de semănat CROSSFLEX, care asigură plasarea precisă a seminţei în brazdă şi la o adâncime constantă, indiferent de condiţiile şi de viteza de lucru.
Economii de combustibil
„Cu ajutorul acestei semănători, am putut renunţa la o lucrare de pregătire a terenului şi am făcut economii importante de carburant”, ne-a mărturisit, de asemenea, Andrei. Pe de altă parte, având un distribuitor universal, a rezultat automat şi o creştere de productivitate. Optimizarea lucrărilor este foarte importantă în contextul schimbărilor climatice, cu ferestre de lucru tot mai reduse şi nevoia de a interveni la momentul potrivit. „ESPRO asigură o uniformitate foarte bună la răsărire. Noi am folosit-o iniţial cu un tractor de 370 CP. La cultura de rapiţă a mers foarte bine pentru că buncărul era aproape gol – e nevoie de numai 2,5 kg de sămânţă pentru un hectar, în condiţiile în care bobul este foarte mic”, a observat tânărul fermier.
Pe lângă diferenţele semnificative de producţie în anii cu secetă, acesta a sesizat şi anumite contraste în ceea ce priveşte calitatea recoltei între sistemul de semănat în teren pregătit şi aşa-numitul minim till. „Scopul nostru ar fi să ajungem practic la tehnologia no-till”, a recunoscut acesta.
Tehnică performantă
Pentru porumb, unde este nevoie de mai multă precizie la semănat, atât în ceea ce priveşte cantitatea administrată, cât şi uniformitatea distribuţiei boabelor pe rând, familia Chiriţă ia în calcul achiziţia unei semănători John Deere. „Sperăm ca la anul să putem semna contractul. E vorba de o semănătoare de precizie 1775NT pe 12 rânduri. Am avut-o deja în testare şi putem spune că este ceea ce ne dorim”, remarca tânărul.
Până una alta, din ce am observat noi, parcul de utilaje nu pare să ducă lipsă de echipamente performante. Nu mai puţin de patru combine marca John Deere şi chiar un tractor articulat purtând sigla producătorului american puteau fi zărite pe platforma din interiorul fermei, semn că nu e vorba de o simplă coincidenţă, ci oamenii aceştia chiar au un istoric solid în ceea ce priveşte colaborarea cu IPSO.