Tehnica de precizie - Revista Ferma
4 minute de citit

Tehnica de precizie

Aplicarea erbicidelor are de suferit dacă nu se face cu utilaje performante care să poată aduce un plus de precizie în cultură. În parteneriat cu BASF, Agro Concept a prezentat, la simpozionul organizat la Giurgiu, în 18 ianuarie a.c., ultimele noutăți în ceea ce privește agricultura de precizie la Kverneland. De la utilizare mai rapidă, reglaje mai ușoare ale implementelor, control prin GPS, toate au același scop – o economie în bugetul fermierului.

Ca noutate, Kverneland a dat o atenție deosebită tehnologiei cu GEOcontrol, următorul pas către agricultura de precizie. „Kverneland este la ora actuală producătorul cu cele mai multe utilaje compatibile cu sistemul ISOBUS. Viitorul este agricultura de precizie”, a declarat, încă de la începutul prezentării, Alexandru Drăgușin, implement manager la Agro Concept.
Terminalul IsoMatch Tellus GO este primul pas în agricultura de precizie, fiind disponibil cu aplicația IsoMatch GEOcontrol. Aplicația include manualul de ghidare, control automat al secțiunilor și al normei variabile, ghidare manuală, control la margini de câmp și înregistrarea inteligentă a conturului terenului. Aplicația poate fi utilizată cu mașini de fertilizat, mașini de erbicidat sau semănători.

GEOSeed

Semănatul bob cu bob, prin GEOSeed
„Kverneland a introdus electronica și tehnica de precizie la pluguri. În 2015, la Agritechnica, Kverneland a lansat primul plug compatibil cu limbajul ISOBUS, i-Plough, care merge prin control electronic. Toate reglajele lui se fac din cabina tractorului, aduce un plus de eficiență, ușurință în utilizare și se câștigă timp. O arătură perfectă oferă un control bun al buruienilor. Toate duc la un profit mai bun la recoltat. Dacă am un plug perfect reglat, consumul de motorină la arat este redus considerabil”, a explicat Alexandru Drăgușin.
În privința tehnicilor de semănat, o noutate este sistemul GeoSeed, disponibil pe semănătoarea Kverneland Optima HD cu e-Drive. Aceasta este comandată electronic, numai din cabina tractorului. „Poate lucra plantele în diverse moduri, de la simple pătrate, la patrulatere, sau de diamant. În această ultimă variantă se poate veni cu prășirea mecanică din două direcții, ceea ce duce la acces mai bun la nutrienții din sol, apă și soare, ceea ce aduce profit mai bun pentru fermieri”, a adăugat Alexandru Drăgușin.

GEOSpread

Fertilizare cu GEOSpread
Controlul prin GPS este introdus și pe mașinile de împrăștiat fertilizanți, prin tehnologia GeoSpread. Aceasta este diponibilă pe mașina Kverneland Exacta TL, cu sistem GeoSpread și sistem de cântărire. „Sistemul GeoSpread oferă o rată de împrăștiere constantă, indiferent de aplicare și de viteza de lucru, și de forma suprafeței pe care se face lucrarea”, a spus Alexandru Drăgușin. Mașina de fertilizat Kverneland Exacta TL cu GEOSpread are o precizie maximă în fertilizare. Datorită dispozitivelor electrice de control, punctul de descărcare poate fi schimbat automat pentru a varia lățimea de împrăștiere cu secțiuni de doi metri. Lățimea de lucru poate fi reglată foarte repede și precis doar prin atingerea terminalului ISOBUS, ceea ce aduce operare inteligentă, eficientă și ușoară.
În plus, din administrarea unei cantități corecte de fertilizant pentru fiecare cultură în parte se pot obține beneficii, atât în ceea ce privește calitatea culturii, dar și a bugetului economisit. „Cu o mașină de fertilizat normală, deviația de 10% este normală. Dar cu un sistem de precizie, eroarea nu va fi mai mare de 1%. Dacă ne gândim că avem tehnologia cu care calculăm cantitatea în funcție de viteza cu care merge tractorul, avem beneficii de 5%. Combinând cu sistemul de GeoControl, practic avem beneficii de 10% numai din economia de fertilizant. Pentru o fermă medie în România, agricultura de precizie aduce economii de 5-10.000 euro, sau chiar mai mult, numai din administrarea de fertilizant”, a calculat Leendert Jan Onnes, Business Development Manager Kverneland.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →