Vânzarea prin autoservire direct din câmp, sere și solarii, livezi și ferme zootehnice, când clientul vine și își culege singur produsele de care are nevoie, lăsând la plecare banii într-o cutie este un sistem practicat cu succes, de mulți ani, în statele din Vestul Europei.
”Acest tip de relație între producător și consumator se practică deja în alte țări și în unele ferme din România, unde se mizează pe buna credință a clientului, căruia i se oferă posibilitatea să își culeagă produsele direct de pe tarlaua producătorului”, spune Oana Sidor, legumicultor din Nădlac, cea care a scris pe pagina sa de facebook despre inițiativa lui Jaroslav Balint, un alt fermier nădlăcan, care se declară optimist că ideea lui va avea succes printre consumatori.
”Multe culturi rămân neculese, pe câmp. De ce să nu încercăm să le valorificăm și altfel? Încercarea moarte n-are! Încerc de 3 ani să pun în practică această idee, dar până acum parcelele cu mazăre nu se aflau în apropierea unui drum de acces. Anul acesta, respectând rotația culturilor, s-a nimerit să fim în locul potrivit!”, mi-a spus Jaro Balint.
Agricultorul lucrează 120 de hectare pe care le cultivă cu porumb, floarea soarelui, rapiță și cereale păioase. Cultura de mazăre a fost înființată pentru a respecta normele europene, fiind cultură de acoperire, dar și pentru consumul propriu, al familiei și în hrana animalelor din gospodărie.
CUM VA FUNCȚIONA TARLAUA CU AUTOSERVIRE?
Jaro Balint va pune la dispoziție o suprafață de teren cultivată cu mazăre pentru consum, pentru a fi culeasă direct de clienți. Mazărea va fi gata de cules în aproximativ o săptămână, la mijlocul lunii mai.
Clientul are posibilitatea să își culeagă mazărea proaspătă, direct de la sursă, pe alese și la un preț corect, oricând pe parcursul zilei și în ce cantitate dorește.
Plata se face într-o cutie plasată pe tarla, de către fiecare persoană care culege.
Taxa se lasă la latitudinea fiecăruia, dar orientativ se poate ține cont de cantitatea culeasă și prețul pieței.
Tarlaua cu mazăre se află pe strada ”Cartierul Viile Vechi” din orașul Nădlac. Vezi locația exactă AICI!
CLIENȚII SUNT RUGAȚI SĂ RESPECTE CÂTEVA CONDIȚII
- Să nu distrugă cultura
- Să nu lase mizerie în urmă
- Să își aducă propriile ambalaje pentru marfa culeasă
- Să culeagă mazărea exclusiv pentru consumul propriu
UN PAS ÎNAINTE CĂTRE CIVILIZAȚIE!
”Dacă suntem capabili să trecem acest test, adică fără a fi supravegheați, să luăm ceva și dăm ceva înapoi, dar și să respectăm munca altora, înseamnă că am internalizat câteva principii sănătoase în comunitatea noastră. Sunteți așteptați cu familia sau cu prietenii la o activitate unică în Nădlac!”, spune Oana Sidor.
”Nu am avut această inițiativă pentru a face bani, ci pentru că îmi doresc să las ceva în urma mea. Dacă acest tip de relație între producători și consumatori va funcționa și modelul va fi preluat în cât mai multe ferme, acesta este pentru mine cel mai mare câștig! Trebuie să arătăm că se poate trăi și altfel iar pentru client faptul că are posibilitatea să-și aleagă și să își culeagă singur produsele cred că este o alternativă sănătoasă și inedită la metodele clasice de aprovizionare”, ne-a spus fermierul din Nădlac.