Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare - Revista Ferma
8 minute de citit

Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare

Aşa cum am mai spus-o, şi mă încăpăţânez să o repet, potenţialul acestei expoziţii este unul fantastic şi chiar îmi doresc ca să ajungă la un nivel de competitivitate care să-i permită să se compare la un moment dat cu târgurile de profil din ţară. Nu de alta, dar Doljul este un judeţ cu agricultură performantă şi cu oameni minunaţi.

Văzusem de curând o statistică în ceea ce priveşte suprafeţele de teren irigate, iar Doljul ocupă un onorabil loc trei la nivel naţional, cu 70.925 de hectare, adică aproape 15 la sută din totalul suprafeţei cultivate. Se vorbeşte că în următorii doi ani, prin refacerea infrastructurii de irigaţii, se va ajunge la capacitatea de dinainte de 1989. Doamne ajută, că e nevoie! Dar hai să ne întoarcem la subiectul acestui articol – Agro Oltenia, despre care primarul Craiovei, Mihai Genoiu, spunea că e o necesitate pentru această regiune a ţării. Iar eu nu pot decât să fiu de acord. „Mă bucură că există acest târg la Craiova. Am văzut an de an cum foarte mulţi olteni băteau drumul la Bucureşti, pentru a participa la IndAgra, şi mă gândeam ce bine ar fi să avem şi noi un astfel de târg. Şi, de ce nu, fiecare să aibă posibilitatea să găsească aici ceea ce-şi doreşte sau să-şi prezinte marfa pe care o produce. Craiova este un centru agricol foarte important”, m-a asigurat Mihai Genoiu.

Calitatea nu costă
Am stat de vorbă şi cu Simona Ciocan, care a venit la târg împreună cu fiul ei, având calitatea de expozanţi şi încercând să-şi promoveze produsele pe bază de ulei de floarea-soarelui presat la rece. Prezenţa acestora a stârnit oareşce interes din partea vizitatorilor. „Avem 50 de hectare pe care le administrăm şi facem şi procesare în mod tradiţional. Adică noi nu rafinăm uleiul, ci presăm seminţele de floare la rece şi decantăm natural. Nu tratăm termic şi nici chimic. Rezultă un produs sănătos. Uleiul de floare pe care noi îl producem are calităţi nutriţionale deosebite. Este unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale, având un conţinut ridicat de acizi graşi nesaturaţi”, ne-a explicat Simona Ciocan. Este o afacere de familie, demarată în 2015, în comuna Rotunda din judeţul Olt. În funcţie de cerere, poate procesa până la 4.000 de litri pe lună. Ar putea alimenta foarte uşor un lanţ de supermarketuri, însă nu există prea mult interes în această direcţie. Din păcate, spune anteprenoarea, de multe ori consumatorul este înşelat la raft. „Oamenii nu mai cred în produsele sută la sută naturale. Decât testând. Pentru că sunt păcăliţi la raft. În primul rând prin preţurile afişate. Oamenii au impresia că produsle de calitate costă foarte mult. Din punctul meu de vedere, calitatea nu costă”, consideră Simona Ciocan. Pe lângă uleiul de floare presat la rece, la standul companiei Crassus am putut vedea şi câteva sortimente de ulei aromatizat, cu gust de chilli, rozmarin şi usturoi.

Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare_b
Contracte în valoare de 500.000 de euro
Având deja experienţa primelor două ediţii şi avantajul de a fi chiar din Craiova, MABO Utilaje a polarizat şi anul acesta atenţia pe latura exterioară, unde a ocupat o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Ai putea crede că această expoziţie îi este dedicată. Partea bună e aceea că au apărut şi tractoare de puteri mai mari. Datorită parteneriatului încheiat recent cu General Leasing, MABO a expus la Agro Oltenia şi câteva tractoare Massey Ferguson. Vedeta standului a fost, incontestabil, modelul 7726 Black Edition, adică cel de culoare neagră, care are o putere maximă de 256 de cai putere. „Am extins portofoliul nostru de produse cu acest brand Massey Ferguson, datorită colaborării pe care o avem cu General Leasing. Parteneriatul pe care l-am semnat (la începutul lunii octombrie – n.r.) ne dă acum posibilitatea de a veni în faţa clienţilor şi cu o serie de echipamente pe care nu le aveam în ofertă. Şi mă refer aici în primul rând la combine”, îmi mărturisea directorul executiv, Doru Popescu. Începutul pare promiţător. Chiar în prima zi de târg, au vândut o combină şi trei tractoare! Combina era inclusă într-o promoţie, cu avans zero şi prima rată de achitat abia în octombrie anul viitor. A fost achiziţionată de un client care lucrează 1.500 de hectare. Acesta mai cumpărase un tractor de 110 cai putere şi un plug Amazone cu trei trupiţe. Până la finalul expoziţiei, MABO a vândut utilaje în valoare de aproape 500.000 de euro! „Din cauza producţiilor slabe înregistrate la cerealele păioase, prima campanie a fost dezastruoasă pentru noi, dar acum au început să vină comenzile. Aproape că nu avem zi în care să nu vindem ceva. Fermierii vor să se capitalizeze şi să aibă propriile lor utilaje. Şi-au dat seama că pierd foarte mult pe închiriere. Pe zona Olteniei, în fiecare an sunt vândute câteva sute de tractoare de diferite mărci, fără a lua în calcul piaţa second-hand”, constata Doru Popescu.

Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare_b
Tractorul pe care şi-l permite oricine
O premieră absolută anul acesta la Agro Oltenia a fost prezenţa MAT Magrit, companie cu capital italian ce se adresează în special producătorilor mici. La standul acesteia am putut astfel vedea un tractor agricol de 25 cai putere, la un preţ de neimaginat: 31.000 de lei. Atenţie, nu euro! Botezat WIN 254, acesta este un tractor 4×4, cu trei cilindri. Componentele sale sunt importate sdin China şi asamblate la Craiova, însă licenţa este italiană. „Este un tractor pentru suprafeţe mici, căruia îi putem ataşa diferite implemente, precum o cositoare rotativă, o freză de 150 cm, un plug cu trei trupiţe sau o remorcă de 1,5 tone. Şi, foarte important, oferim o garanţie de doi ani! De asemenea, avem la comercializare şi motosape de la 5 la 13 CP, cu transmisie pe pinioane conice, din oţeluri speciale, cu tratament termic pentru o rezistenţă sporită. Sunt echipamente ideale pentru lucrări pe suprafeţe mici, în legumicultură, în vii şi livezi, în sere şi solarii. G94, de pildă, are trei viteze înainte şi una înapoi şi poate face toate lucrările. Adică, în funcţie de accesorii, poate fi folosită pe post de maşină de stropit sau de erbicidat, cositoare, semănătoare, rariţă, prăşitoare, plug, freză de afânat solul, iar dacă îi ataşezi o remorcă, poţi să şi transporţi”, am aflat de la Elena Şerban, administratorul societăţii.

Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare_b
Artă populară şi genetică românească
Printre expozanţi, ne-am bucurat să o vedem din nou pe Rodica Dîlganu şi ale sale lucrări care promovează arta tradiţională românească. Aceasta, împreună cu soţul ei Viorel, dă viaţă obiectelor din lemn, pe care le pictează şi le decorează cu motive naţionale. Piesele lor de mobilier sunt chiar unicat şi ar putea cu uşurinţă face parte din colecţia oricărui muzeu de etnografie. N-aş băga mâna în foc că nu există deja unele lucrări semnate de cei doi care să fi fost expuse într-un astfel de decor. Obiectele lor le fac în general la comandă, iar clienţii nu sunt doar din România.

Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare_b

M-a încântat, de asemenea, să o văd pe Georgeta Dicu şi colegii săi de la Expert AgriBusiness. După cum am mai scris în paginile revistei Ferma, aceasta duce de mai mulţi ani o muncă laborioasă de cercetare pentru identificarea liniilor parentale valoroase şi obţinerea de hibrizi de porumb autohtoni. CERA 270, CERA 320, CERA 380, CERA 450, EXP 3401 şi EXP 3702 au fost prezentaţi cu această ocazie şi publicului craiovean.

Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare_b
Aşteptări…
Mi-aş fi dorit să văd mai mulţi fermieri la târg, dar poate aceştia au fost prea ocupaţi în acea perioadă cu recoltatul porumbului şi cu însămânţările de toamnă. Marian Baronescu, cel care „a ţinut” coperta Ferma în prima jumătate a lunii august a.c., şi-a făcut timp pentru o scurtă vizită, însă nu a fost prea încântat de atmosfera din târg. Spunea că ar fi venit şi el cu ceva produse proaspete de sezon, să-şi amenajeze un stand, însă nu l-a chemat nimeni… Poate la anul!

 Târgul Agro Oltenia a ajuns la a treia strigare_b

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →