Cum a rămas Eusebiu Balint fără subvenţii pentru păşunea împădurită primită de la primărie, dar reabilitată pentru păşunat pe cheltuiala lui? Din incompetenţă sau rea-voinţă?!
Eusebiu Balint are 24 de ani şi, împreună cu vărul său Paul, creşte la Antăş, în judeţul Cluj, 60 de capete de bovine din rasa Angus roşu, dintre care 30 de vaci matcă şi restul juninci şi viţele.
Ca orice fermier, s-a lovit şi Eusebiu Balint de birocraţia stufoasă a statului român, cu metehnele sale şi mentalitatea învechită.
Incompetenţă sau rea-voinţă?
„Am avut nişte probleme destul de serioase cu administraţia locală. Am închiriat 30 ha de păşune, dintre care 15 cu titlul de păşune împădurită, pe care noi parţial am defrişat-o şi am reabilitat-o pentru a putea efectiv intra cu animalele pe păşune. Partea pe care am reabilitat-o (8 hectare) ne-am dorit să o înregistrăm la APIA pentru a beneficia de sprijinul cuplat şi a ne recupera astfel costurile legate de reabilitare. Iar Primăria Bobâlna s-a opus. Am şi înţeles de ce, pentru că aşa apărea în caietul de sarcini, că dacă iei păşune împădurită, nu mai plăteşti în primul an nimic către primărie. Dar noi practic ce luam de la APIA nu acoperea întreaga sumă cheltuită pe reabilitare”, povesteşte tânărul.
Un abuz… funcţionăresc!
”Am primit în final o adeverinţă care nu ne-a ajutat cu nimic. Mai mult decât atât, funcţionara primăriei a transmis celor de la APIA că, dacă ne bagă la plată cumva suprafaţa respectivă de păşune, va sesiza Curtea de Conturi. Din punctul nostru de vedere este un abuz, deoarece noi nu făceam nimic ilegal. Cel mai tare ne-a deranjat că, în comuna vecină, un caz similar a fost soluţionat pozitiv. Deci nu putem decât să-l bănuim de rea-voinţă pe primarul nostru. Noi eram oricum constrânşi prin contractul cu primăria să reabilităm în termen de un an acea păşune. Iar dacă nu am fi făcut-o riscam rezilierea contractului şi să plătim chiria pe cei 5 ani”, ne-a declarat Eusebiu Balint.
un articol de
LIVIU GORDEA