6 minute de citit

Tableta efervescentă – inovaţie românească pentru agricultura eco

Principala temere a fermierilor era legată de soluţiile limitate în ceea ce priveşte combaterea bolilor şi a dăunătorilor, iar ideea că vor aplica doar gunoi de grajd pe post de îngrăşământ i-a ţinut cumva departe de sistemul de agricultură neconvenţională. În prezent, pe piaţa inputurilor ecologice din România sunt puţini jucători, deoarece şi numărul fermierilor din sistem este extrem de restrâns comparativ cu alte state europene.Norofert-3s118

De la import, la prima fabrică de inputuri ecologice
Pentru a veni în sprijinul celor implicaţi în agricultura ecologică, doi tineri pasionaţi de acest domeniu, Vlad Popescu (30 de ani) şi Mugurel Gabriel Ionel (33 de ani) şi-au unit forţele şi astfel au pus bazele unui business reuşit. În urmă cu zece ani au început să importe inputuri pentru agricultura ecologică, conforme cu regulamentele europene. Apoi, începând cu anul 2016, au inaugurat prima fabrică de fungicide, insecticide şi îngrăşăminte ecologice din România, asigurând necesarul de inputuri pentru fermieri din întreaga ţară. Trebuie spus că o parte importantă a activităţii acestora constă în cercetare şi inovare. Acum, compania Norofert Organics îşi propune să ofere an de an produse noi, care să acopere toate necesităţile unei culturi bio – de la fertilizare foliară sau solidă, până la combaterea dăunătorilor şi limitarea absorbţiei de metale grele în plantă.
Gama de produse Norofert cuprinde soluţii ce pot acoperi toate nevoile unei culturi, precum tratamente pentru sămânţă şi alte soluţii de protecţie fitosanitară, îngrăşământ de sol sau foliar ş.a. Produsele sunt realizate în conformitate cu regulamentele europene şi eficacitatea lor este confirmată de fermieri prin volumul mare al comenzilor, care s-a dublat de la campanie la campanie. ”Produsele realizate de noi sunt la fel de bune ca şi cele de import. Preţurile practicate de noi sunt cu până la 50% mai mici decât cele oferite de către distribuitorii care importă aceste inputuri din afara ţării, motiv pentru care compania a produs şi distribuit inputuri organice pentru aproximativ 40.000 ha doar anul acesta, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din suprafaţa agricolă de cultura mare din România”, spune Vlad Popescu, director general al companiei producătoare.

Tehnologii de vârf, în premieră europeană
După ani de cercetări, s-a găsit o rezolvare inovativă şi îndrăzneaţă: tehnologia BioChain, aflată în curs de brevetare, care ţine cont de acest lanţ trofic viu şi respectă ciclul natural. Tehnologia BioChain este în totalitate ecologică, are caracter preventiv şi foloseşte îngrăşăminte şi produse fitosanitare sută la sută organice, formulate pe bază de materii prime vegetale şi animale, pe bacterii şi microorganisme din natură benefice plantelor şi solului.
O parte importantă a activităţii tinerilor Vlad Popescu şi Mugurel Gabriel Ionel constă în cercetare şi inovare. Laboratorul lor performant, tehnologia inovatoare BioChain şi linia de ambalare automată îi ajută să fie mereu cu un pas înainte, astfel încât să răspundă tuturor cerinţelor fermierilor. Aşa a luat naştere şi prima gamă de produse fitosanitare şi de îngrăşăminte ecologice din Europa, sub formă de tablete efervescente. Produsele au fost lansate la începutul lunii august a.c., în judeţul Tulcea, în prezenţa a sute de fermieri interesaţi de agricultura ecologică, dar şi specialişti şi cercetători. „Într-un interval de 16 ani, fermierii din Tulcea au reuşit să crească de la câteva sute de hectare, la peste 50.000 ha lucrate în sistem ecologic, suprafaţă ce reprezintă 30% din terenul agricol cultivat. Cele mai multe exemple de bune practici sunt aici, unde, cu siguranţă, beneficiind şi de această tehnologie de ultimă oră, suprafaţa agricolă ecologică va fi în continuă creştere. Ca atare, avem nevoie de îngrăşăminte certificate ecologic. În agricultura ecologică aproape totul este controlat, iar întreaga activitate trebuie să se coordoneze unor regulamente naţionale şi internaţionale”, a sublinitat Ion Toncea, şeful Centrului de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Agricultura Ecologică la INCDA Fundulea.

Verde pe toata linia
Cei doi tineri antreprenori au reuşit să realizeze produse eficiente pentru fermierii români, la preţuri foarte competitive. Numai în ultimii doi ani au reuşit să dubleze cifra de afaceri, iar la sfârşitul acestui an estimează o creştere până la circa 4 milioane de euro. “Suntem bucuroşi de faptul că dacă la sfârşitul anului 2016 numărul de hectare pentru care inputurile noastre au fost achiziţionate nu depăşea 18.000, la sfârşitul anului 2017 aveam livrate inputuri ecologice pentru peste 40.000 ha. În prezent, cifrele anului 2018 arată livrări de inputuri pentru aproximativ 60.000 ha. Estimăm că precomenzile pentru fungicide, insecticide, tratament de sămânţă şi îngrăşăminte foliare şi cu aplicare la sol, pentru primavara anului 2019, vor depăşi de două ori precomenzile pentru campania de primăvară 2018”, spune Vlad Popescu.
Pentru această ramură a agriculturii cifrele sunt bune, iar pentru prima fabrică românească de inputuri ecologice, sunt cifre excepţionale, susţine directorul executiv al companiei. “Trebuie remarcat şi faptul că în afara rolului de producător pe care îl jucăm în această piaţă, suntem şi finanţatori pentru fermieri, deoarece produsele noastre sunt creditate cu plata la recoltare, acolo unde ni se solicită acest lucru”, a încheiat Mugurel Gabriel Ionel.

Mugurel Gabriel Ionel si Vlad Popescu_b
Vlad Popescu: “Produsele realizate de noi sunt la fel de bune ca şi cele de import, deoarece formulele care stau la baza acestora au aceleaşi substanţe active, dat fiind faptul că lista substanţelor active din inputurile ecologice permise este extrem de restrânsă şi strictă. Preţurile practicate de noi sunt cu până la 50% mai mici”.


Mugurel Gabriel Ionel: “Agricultura ecologică în România este în expansiune, însă am convingerea că începând cu anul 2020 aceasta se va dezvolta, deoarece fermierii români vor încerca să găsească soluţii pentru a compensa plafonarea sau chiar stoparea subvenţionării agriculturii în România, asta dacă ţinem cont de unele «zvonuri»”.

 

MIC, PRACTIC ŞI EFICIENT
Tableta efervescentă Norofert permite administrarea a şase substanţe active şi se dizolvă complet în maximum 60 de secunde, fără depuneri sau reziduuri. De asemenea, nu prezintă risc de fermentare sau de degradare la căldură, cum se întâmplă în cazul majorităţii inputurilor ecologice. Un alt avantaj major al tabletei efervescente constă în eficientizarea transportului în câmp şi reducerea semnificativă a spaţiului de depozitare. În plus, termenul de valabilitate al produselor poate creşte de la 3-6 luni la 5-7 ani. „Toate produsele pe care le propunem acum sunt în «patent pending» naţional şi internaţional. Începând cu anul 2019 vom fi prezenţi şi pe pieţe din alte ţări, precum Spania şi Croaţia. România este o piaţă bună şi în creştere pentru agricultura ecologică, dar pentru că în acest moment deţinem produse competitive la nivel european, prin aceste tablete efervescente putem să realizăm o dezvoltare rapidă şi în afara ţării”, a declarat Mugurel Gabriel Ionel, director executiv Norofert Organics.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →