
Gâștele sălbatice au ”ras” sute de hectare de grâu și rapiță în județul Vâlcea și în Bărăganul brăilean. Pe unii fermieri, păsările îi scutesc de primul tratament la grâu!
Fermierii susțin că le sunt distruse culturile de toamnă din cauza gâștelor sălbatice. Ei solicită intervenția și ajutorul autorităților pentru limitarea pierderilor și pentru a fi despăgubiți.
MARCEL SOCEANU: „AM PIERDUT CULTURA DE RAPIȚĂ ȘI APROAPE 10.000 DE LEI!”
O situație asemănătoare reclamă și fermierii din sudul județului Brăila, îndeosebi cei care au terenurile în jurul lacurilor Tătaru și Chioibășești. „Am 6 hectare de rapiță mâncată de gâște. Asta s-a întâmplat până acum o lună de zile înainte să fie înghețul la sol. Vreau acuma la sfârșitul săptămânii să semăn ceva porumb pe acea parcelă”, ne-a declarat Marcel Soceanu, din Tătaru, comuna Dudești.
Acesta susține că a cheltuit cu înființarea culturi de rapiță circa 1.500 de lei pe hectar. „Pentru că nu am putut să ar, că a fost seceta prea mare în toamnă și terenul beton, am plătit unui coleg fermier să-mi facă lucrările de pregătire cu Tigerul. Am dat 300 kilograme de îngrășăminte chimice complexe în două fracții: înainte și după de semănat, în decembrie”, a adăugat cultivatorul brăilean.
El susține că toți fermierii din zonă au câmpurile de grâu și de rapiță ciugulite de păsări.

„Sute de hectare sunt mâncate de gâște, grâul își mai revine, dar dă producție mică de tot, însă rapița nu!”, conchide Marcel Soceanu.
„CONVIEȚUIREA” CU GÂȘTELE SĂLBATICE SCUTESC FERMIERII DE PRIMUL TRATAMENT LA GRÂU!
Speciile de gâște sălbatice rad și tund sute de hectare cultivate în zona Bărăganului de Mijloc, județul Brăila. Fermierii susțin că nu ar fi o problemă din moment ce îi scutesc de primul tratament la grâu!
Inginerul Cristel Urse din Ciocile are bărbierite an de an culturile de grâu. După cum ne spune, pe lacurile din jurul comunei vin și iernează numeroase specii de gâște sălbatice: gârliţa mare, gârliţa mică şi gâsca cu gât roşu. Dorm pe apă, se feresc de animalele de pradă și rad zeci de hectare cultivate. Numai în primăvara trecută au tuns circa peste 100 de hectare cultivate cu grâu.
Cu toate acestea: „Eu nu consider că e o pagubă, ci o… conviețuire! Mănâncă și ele grâul acolo, îl tunde, dar nu-l distruge! Acuma, depinde și de tehnologie, dacă semeni grâul în 2 cm, ți-l smulge cu totul; dacă ai semănat în profunzime (mărești 5 la sută 10 la sută doza de semințe), dimpotrivă, scutești primul tratament pentru că nu mai e nicio frunză bolnavă din toamnă. De aceea eu nu consider a fi o pierdere!”, ne-a declarat fermierul brăilean Cristel Urse.

CITEȘTE ȘI: GÂŞTELE SĂLBATICE – „tratament” la grâu?!
„DE 4-5 ANI NE CONFRUNTĂM CU PROBLEMELE ASTEA!”
Agricultorii vâlceni care au terenuri în apropierea barajului de pe râul Olt, în partea de sud a județului, susțin că le sunt distruse culturile de toamnă din cauza gâștelor sălbatice care tranzitează zona. Numărul păsăretului sălbatic este tot mai mare de la an la an, la fel și pagubele provocate de acesta.
„Gâștele sălbatice vin în număr foarte mare și trag inclusiv până la rădăcină grâul. Să zic undeva la 10-15% pe puțin din cultură e afectată. De 4-5 ani numai așa ne confruntăm cu problemele astea. Nu am luat niciodată despăgubire pentru că gâștele sunt protejate, dar trebuie făcut ceva că avem pierderi foarte mari, a declarat fermierul Marian Maria, din Drăgoești, pentru Agerpres.
20% DIN CULTURĂ E TERMINATĂ!
„Nu arată prea bine grâul. Acum începe să plece în vegetație, dar cred că până la 20% e terminat de gâște. Sunt multe, stoluri întregi care acoperă câmpul. Am încercat tot felul de metode, cu sperietori, dar s-au obișnuit cu ele!”, spune un alt cultivator din comună care cere luarea unor măsuri „de sus” și despăgubirea agricultorilor afectați.
„Per total, sunt peste 100 de hectare unde grâul este devastat de gâștele sălbatice. Cultura este mâncată în câmp deschis; unde e pus gard viu nu se apropie de frica prădătorilor (vulpi, șacali) și a vânătorilor”, susține Dorinel Boncan, primarul din Drăgoiești.
Acesta recunoaște că este o problemă de vreo 5-6 ani și nu i se pare normal ca fermierii să bage banii în pământ degeaba, fără să fie despăgubiți! El așteaptă ca să aceștia din urmă să sesizeze autoritățile și acestea să facă demersurile instituționale pentru a fi ajutați cumva.