Sunt tineri şi au vocaţie de lideri în agricultură - Revista Ferma
3 minute de citit

Sunt tineri şi au vocaţie de lideri în agricultură

Foto 1 Agricover Grup 13 Sunt tineri şi au vocaţie de lideri în agriculturăAjunşi la festivitatea de absolvire a celei de-a cincea generaţii a Programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură”, absolvenţii ne-au vorbit despre atuurile acestui proiect educaţional şi despre importanţa comunităţii formate aici.

Programul Tineri Lideri pentru Agricultură, organizat de Clubul Fermierilor Români şi susţinut de Agricover, şi-a câştigat recunoaşterea prin abordarea integrată privind Succesiunea, Competitivitatea şi Leadership-ul tinerilor în comunitatea rurală.

Soţ şi soţie, absolvenţi ai programului

Anca Ursu şi Silviu Fogoroş, absolvenţi de horticultură, au înfiinţat în 2018 ferma de legume „Ursu”, din localitatea Bogdăniţa, judeţul Vaslui.

„Tineri Lideri pentru Agricultură îţi oferă un adevărat boost în activitate şi funcţionează ca un accelerator al afacerii. Aici am cunoscut mulţi tineri care ne-au devenit între timp parteneri şi m-am întors cu un plan de business mult mai bine structurat, ce se întinde pe 5-10 ani”, ne-a declarat Anca.

Anca si Silviu Ferma Rusu Vaslui 1 Sunt tineri şi au vocaţie de lideri în agricultură

„Mulţi cred că programul Tineri Lideri pentru Agricultură se adresează celor care au sute şi mii de hectare în exploataţie, însă, în realitate, cunoştinţele dobândite aici sunt aplicabile în orice fermă”, a adăugat Silviu Fogoroş.

Citeşte un reportaj complet marca Revista FERMA, realizat recent în Ferma Ursu!

Cunoştinţe puse în slujba comunităţilor locale

Răzvan Paşca (34 ani), din comuna Birchiş, jud. Arad, este preşedintele cooperativei agricole Valea Mureşului şi afirmă că primul lucru pe care i l-a oferit programul este „curajul de a-ţi dezvolta toate acele competenţe necesare pentru a fi mai bun în ceea ce faci (…). Îmi doresc ca tot ceea ce am acumulat să transmit mai departe colegilor mei de cooperativă şi comunităţilor din Valea Mureşului”.

agricover 2024 02 Sunt tineri şi au vocaţie de lideri în agricultură

Împreună găsim soluţii mai bune

În urmă cu câteva luni Oana Mihai-Florea (34 ani) din Săcele, jud. Constanţa, ne vorbea despre avantajele digitalizării în propria fermă, iar acum, proaspăta absolventă ne-a explicat ce rol poate juca acest program educaţional în formarea noii generaţii: „Participând la Tineri Lideri pentru Agricultură ai acces nu doar la informaţii, ci şi la un flux continuu de experienţe. Noi între noi partajăm tot acest know-how pe care l-am dobândit în propriile ferme şi astfel găsim soluţii mai bune”.

Foto 2 Liliana Postica 1 Sunt tineri şi au vocaţie de lideri în agricultură
Liliana Postica

UN JURNALIST PRINTRE ABSOLVENŢI

Datorită parteneriatului dintre Clubul Fermierilor Români şi Asociaţia Presei Agricole din România (APAR), printre absolvenţi s-a aflat şi o tânără jurnalistă. „Acest program a fost ca un schimb de roluri ce mi-a permis să văd agricultura din perspectiva celor care o practică zi de zi. Sunt foarte multe experienţe pe care colegii mei, deveniţi între timp prieteni, mi le-au împărtăşit. Consider că bursa APAR este o oportunitate pe care tinerii jurnalişti din domeniu nu ar trebui să o rateze”, a declarat Liliana Postica, beneficiara bursei „Tânăr Lider pentru Comunicare Agricolă”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →