Ferma Ursu a fost clădită de o familie de tineri legumicultori, îndrăgostiți de tot ceea ce înseamnă satul românesc, alături de oamenii minunați ce îi înconjoară. Iar ei, Anca și Silviu, nu pierd ocazia de a-și arăta recunoștința față de cei ce îi susțin, față de voluntarii care îi ajută la treburile din grădină.
AU VRUT SĂ LASE O URMĂ… ÎN URMA LOR!
Anca și Silviu sunt specialiști în acest domeniu, absolvind studiile Universității de Științele Vieții ,,Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Au ales să rămână în țară, să lase o urmă în urma lor, într-un sat uitat de administrație și părăsit de tineri: Bogdănița, județul Vaslui.
Silviu Fogoroș este originar din Făgăraș iar Anca Elena e din comuna Bogdănița, județul Vaslui. La finalizarea studiilor de masterat în horticultură, cei doi tineri au luat decizia de a-şi croi împreună drumul în viață și în afacerile agricole, stabilindu-se la Bogdănița și încercând să pună în practică tot ceea ce au învățat la școală.
CITIȚI AICI: Cum a început povestea fermei Ursu, în 2018? O întâmplare trăită de Anca și care i-a schimbat drumul vieții. A pierdut un… autobuz şi a câștigat un brand!
ÎN LEGUMICULTURĂ NU AI RĂGAZ!
”Pentru legumicultori nu există o lună de odihnă ci, dimpotrivă, fiecare lună e mai activă ca alta. Dacă în ianuarie facem planuri de cultură, achiziționăm semințe și alte cele necesare, în februarie intrăm în acțiune pentru a pregăti răsadnițele, a semăna semințele de legume, plante aromatice, flori pentru ciclul prelungit, pentru legumicultorii ce vor să planteze în spații protejate neîncălzite și în grădină”, spune Anca Fogoroș, legumicultoarea din Bogdănița.
”SĂ CONSTRUIEȘTI CEVA ACOLO UNDE ȚI SE SPUNE CĂ E IMPOSIBIL, E CEA MAI MARE SATISFACȚIE!”
Pentru că au primit mai mult decât s-ar fi așteptat de la comunitatea pe care au construit-o în jurul lor, Anca și Silviu au considerat că a venit rândul lor să ajute.
Pe lângă activitățile din comunitate, au început să îndrume câțiva legumicultori din județ, oferind consultanță, oportunități de a merge cu ei prin țară la târguri și livrează împreună legume.
Au început cu Ferma Iulian și Monica din Grăjdeni, anul acesta continuă cu tânărul fermier Ionuț Ioniță de la Ferma Oscar din Pușcași, alături de care produc răsaduri.
”La Ferma Iulian și Monica cuvântul de bază este dezvoltare. Au ridicat al doilea solar, urmează să îl învelească imediat cum prind vreme cu soare peste 10 grade. În primul solar vor semăna săptămâna aceasta ridici, spanac, ceapă, mărar. Răsadurile de legume le vor cumpăra de la Ferma Ursu”, spune Anca Fogoroș.
La Ferma Oscar s-a început semănatul legumelor pentru ciclul prelungit. S-au achiziționat aceeași hibrizi și soiuri sub îndrumarea ing. Anca Fogoroș.
”VOLUNTAR PENTRU O ZI LA FERMA URSU”
În grădina de la Bogdănița lucrează toți membrii familiei și mulți voluntari, ”prieteni ai grădinii”, cum îi numește Anca.
”Suntem întreprindere familială. Nu avem angajați. Avem norocul să fie familia mare și fiecare e cu treaba lui. Fratele cel mare e responsabil cu focul în solarii, fratele mic se ocupă cu partea de promovare, Silviu e cu partea tehnică, mama cu bucătăria, tata cu partea birocratică, bunica e cu semănatul, mai facem troc cu vecinii și începem să dezvoltăm mai mult ideea de VOLUNTAR PENTRU O ZI, care anul trecut a avut un succes remarcabil”, povestește tânăra vasluiancă.
Pe Anca o văd din ce în ce mai des implicându-se în promovarea fermei, a satului natal și a comunității de legumicultori. Este la fel de neobosită când vine vorba de pregătirea, îngrijirea răsadurilor și știe bine ce înseamnă să faci nopți albe, din februarie până în aprilie, urmărind cu atenție activitățile din solarii.
Fiecare seară la Bogdănița este o poveste în sine și când privești pozele postate pe Facebook, parcă tot ce îți dorești e să te urci în mașină și să iei drumul Bogdăniței, pentru a avea parte de acea liniște pe care o transmite fiecare fotografie.
VREI SĂ FII VOLUNTAR PENTRU O ZI? CE LUCRĂRI SE FAC ACUM ÎN FERMA URSU?
”Dacă vrei să vii voluntar pentru o zi la semănat, repicat, te așteptăm! Poți ajunge cu mașina de la Vaslui – Lipovăț – Bogdana – Bogdănița sau Bârlad – Bacani – Bogdănița este doar asfalt (Waze duce pe la Bogdănești, fiind mai liber, dar sunt numai dealuri, nu recomandăm decât dacă aveți mașină mare și sunteți pasionați de drumeție). Este și varianta cu microbuz dimineața la 6:30 și vă puteți întoarce la amiază la 14 sau seara la 19”, este mesajul transmis de Anca Fogoroș către vasluienii dornici să petreacă o zi muncind cu drag și învățând secretele legumiculturii.
”Tot acum este perioada când curățăm pomii din livadă și via. De aceste lucrări se ocupă Silviu, începând din martie. Dacă sunt voluntari ce vor să învețe îi așteptăm la Bogdănița după-amiaza. Pot veni cu Silviu din Bârlad de la 16 și pot pleca înapoi cu microbuzul la 19 sau, dacă vor, pot rămâne peste noapte la noi și a doua zi să plece cu Silviu la Bârlad, el făcând naveta pentru al doilea servici pe care-l are”, explică tânăra fermieră.
În paralel cu semănatul, de săptămâna aceasta la Ferma Ursu se face și repicatul primelor răsaduri ce s-au dezvoltat armonios și au rădăcini perfecte, cât să rămână tot cubul de pământ intact.
Foarte importantă este organizarea. ”Seara pregătim etichetele. Fiecare alveolă vine etichetată. Până anul trecut cumpăram etichete, apoi am investit într-un laminator și ghilotină. E mult mai practic, le fac la ce dimensiuni am nevoie. Le scriu cu un marker permanent negru, nu albastru sau roșu căci se decolorează în timp”, spune Anca.
”DE CE-I AJUTĂM PE ALȚII? NU NE ESTE FRICĂ DE CONCURENȚĂ?”
În această săptămână, Silviu este plecat la București fiind înscris în programul Tineri Lideri pentru Agricultură. Anca a absolvit acest program în seria anterioară și parcursul în acest domeniu a luat un asalt incredibil, deoarece a încheiat un parteneriat cu un lanț de magazine din județul Vaslui, prin care distribuie răsadurile.
O altă lecție importantă învățată la ”Tineri Lideri pentru Agricultură” și pe care Anca a ales să o aplice, a fost despre concurență.
”Nu trebuie să concurăm cu cei din jurul nostru, ci să găsim punctele comune să creștem împreună. Imediat cum am înțeles acest aspect Dumnezeu ne-a trimis pe Iulian și Monica. Mulți spun că nu mi-e frică că rămân fără clienți? Eu văd altfel situația! Clienții sau prietenii grădinii cum le spunem noi, sunt oamenii ce au ales să cumpere de la noi, așa reușind să evoluăm în fiecare an. De multe ori nu puteam să acoperim cererea și nevoia de parteniat era mai mult decât necesară să avem o continuitate.
Un alt pas a fost să găsim oamenii potriviți care să înțeleagă că trebuie să folosim același semințe, aceeași tehnologie, tratamente prietenoase cu natura, toate acestea ridicându-se la costuri mari. Ferma Iulian și Monica cumpără răsaduri de la noi, Ferma Oscar a cumpărat semințe sub îndrumarea noastră pentru a produce cele mai calitative răsaduri”, spune Anca Fogoroș.
Anca și Silviu își doresc să dezvolte partea de voluntariat, dar și conceptul ”Școala altfel” la ei în fermă.
Și nu închei fără a o aminti pe BUNICA, prin mâinile căreia trece, la propriu, fiecare sămânță!
”Bunica e tare mândră când vede că e apreciată. Adevărul e că fiecare sămânță a trecut prin mâinile ei. Doar noi două am lucrat iarna aceasta”, îmi spune Anca.
Vom reveni la Ferma Ursu, pentru a scrie despre lucrările pe care soții Fogoroș le fac în această perioadă cu activități intense în legumicultură!