Sommet de l’Élevage, oglinda zootehniei franceze - Revista Ferma
5 minute de citit

Sommet de l’Élevage, oglinda zootehniei franceze

Foto 1 Sommet 2 Sommet de l’Élevage, oglinda zootehniei franceze

Rasele franceze de bovine şi ovine reprezintă o parte importantă a industriei agricole naţionale, dar au şi o influență semnificativă asupra producției de carne și de lapte la nivel mondial.

Pregătirile pentru evenimentul mondial nr. 1 dedicat industriei creşterii animalelor – SOMMET DE L’ÉLEVAGE – au intrat în linie dreaptă. În mai puţin de o lună, Sommet îşi va deschide porţile pentru toți cei implicați şi interesaţi de zootehnie, maşini şi tehnologie agricolă, agro-energie şi domenii conexe creşterii animalelor. La a 33-a ediție a Sommet de l’Élevage vă aşteaptă aproape 1700 de expozanţi (din 35 de țări), peste 2.000 de animale din 70 de rase şi un program deosebit!

Specializare, adaptabilitate şi diversitate

Rasele de bovine din Franţa au avut şi încă au o influenţă notabilă asupra producţiei de carne şi lapte la nivel mondial. Diverse rase franceze de bovine sunt folosite atât în programe de ameliorare, cât şi pentru încrucişări comerciale de către crescătorii din întreaga lume. Desigur, fiecare rasă de bovine are anumite trăsături unice care pot include, pe lângă caracteristicile fizice specifice (greutate, talie, culoare, etc.) şi o anumită rezistenţă la boli, adaptare la factorii climaterici, capacitate de pășunat pe teren accidentat, etc. Acelaşi lucru este valabil şi pentru rasele de ovine…

Principalele rase franceze de bovine de carne şi mixte sunt: Charolaise, Limousine, Salers, Normande, Gascon, Aubrac, Blonde d’Aquitaine şi Montbéliarde.

În cadrul Sommet de l’Élevage vor avea loc:

  • Concursul național pentru rasa Salers (bovine de carne) cu 400 de animale în competiție;
  • Concurs național al rasei Montbéliarde (140 animale);
  • Concursul european pentru rasa Simmental (bovine de lapte) cu 56 de vaci din 3 țări;
  • Prezentări şi concursuri locale al raselor de bovine: Limousine, Charolaise, Aubrac, Salers, Blonde d’Aquitaine, Holstein, Brună, Simmental; ovine: Ile-de-France, Texel, Albă din Masivul Central (Blanche du Massif Central); cabaline: Percheron şi Ardennais.

Foto 2 Salers Sommet de l’Élevage, oglinda zootehniei franceze

Salers – rasă rustică şi productivă

Rasa Salers este originară din regiunea Salers din Franța. Cu un corp compact, picioare puternice și o musculatură bine dezvoltată, bovinele Salers au o talie medie spre mare şi o greutate de 600-900 kg. Culoarea uniformă roşcată sau neagră este specifică rasei Salers. Recunoscute pentru temperamentul independent şi adaptabilitatea lor la medii dificile, în prezenţa oamenilor bovinele Salers pot fi docile și blânde.

Vacile Salers şi-au dezvoltat abilitatea de a se hrăni cu o vegetație mai aspră, prin păşunat, în zonele montane în care sunt crescute şi, de asemenea, se „descurcă” bine în regiuni cu climă variabilă și cu resurse de hrană limitate.

O caracteristică specială a rasei Salers este culoarea distinctivă – roșcată sau neagră, intensă și uniformă, dar mai ales carnea de calitate superioară a bovinelor Salers – apreciată pentru textura sa fină, gustul bogat și marmorarea caracteristică!

Foto 3 Sommet 3 Sommet de l’Élevage, oglinda zootehniei franceze

Descoperă cei 4 Ambasadori 2.0 ai Sommet de l’Élevage 2024!

Organizatorii Sommet de l’Élevage au oferit un statut special – „ambasadori” ai evenimentului – unor fermieri cunoscuţi pe reţelele de socializare şi care vor prezenta noutăţi de la Sommet şi vor relata „live” în timpul evenimentului. Trei dintre „Ambasadorii 2.0” pentru Sommet de l’Élevage 2024 sunt:

  • Alexandre Richard, cunoscut și ca Alexandre de Prodealcenter este, de mai multe generaţii, fermier în Brenne (departamentul Indre, în regiunea Centrală) şi fondatorul site-ului de comerț electronic Prodealcenter care vinde piese și echipamente agricole.
  • Pauline Garcia – crescător de vaci Salers și Aubrac în regiunea Cantal, Pauline este expertă în bunăstarea animalelor şi va prezenta industria creşterii animalelor Sommet de l’Élevage 2024. Etho-Diversité.
  • Bruno Dufayet fermier și Președinte al A.P.R.A.M.A.C (Asociația pentru promovarea cercetării în domeniul arheologiei în regiunea Clermont-Ferrand și în zona metropolitană Clermont Auvergne), Dufayet va explica implicarea Summit-ului în creşterea sustenabilă a rumegătoarelor.

Urmăreşte site-ul şi pagina de facebook a Sommet de l’Élevage 2024 şi vezi cum decurge viaţa de zi cu zi a „Ambasadorilor”, precum și aspecte din culisele SOMMET!

Sommet 1 Sommet de l’Élevage, oglinda zootehniei franceze

Programul şi activităţile Sommet de l’Élevage 2024 sunt disponibile în format digital prin aplicația MySommet şi pe site-ul https://www.sommet-elevage.fr/!

SOMMET DE L’ÉLEVAGE ÎN CIFRE

  • 220.000 mp suprafață brută de expoziție, din care 97.000 mp suprafață netă a standurilor (25% interior, 75% exterior);
  • 1.650 de expozanți, dintre care 300 internaționali din 32 de țări;
  • 120.000 de vizitatori așteptați;
  • 2.000 de animale din 70 de rase în concurs, prezentare sau demonstrații, din care 24 de rase de bovine, 27 de rase de ovine şi 4 rase de caprine;
  • 5 licitații de animale (naţionale şi internaţionale);
  • 130 de conferințe și colocvii;
  • O hală destinată tranziției energetice şi un sector cu 15 startup-uri;
  • 35 de vizite la ferme și la unităţi agro-industriale.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →