Soluţii anti Tanymecus - Revista Ferma
3 minute de citit

Soluţii anti Tanymecus

Maria Iamandei, cercetător la ICDPP, a recomandat controlul insectei prin metode agrotehnice, cum ar fi eliminarea pălămidei: „Dintre speciile de buruieni, pălămida satisface cel mai bine necesităţile nutriţionale ale Tanymecus”.

Soluţii anti Tanymecus
Christian Colas, director internaţional de dezvoltare la SBM Group, a explicat că în România este în curs de omologare un nou produs: „Soluţia propusă este aplicarea pe sol, la semănat, a Belem 0,8 MG, în doză de 12 kg/ha granule, iar în faza de răsărire a culturii, ca barieră preventivă, produsul SBM 07/007, în doză de 12 kg/ha. Punctele forte ale acestei soluţii sunt protecţia preventivă, dar şi o alternativă în contextul interzicerii insecticidelor neonicotinoide în Uniunea Europeană. Punctul slab constă în costul suplimentar de aplicare pe suprafaţa solului, dar care poate fi comparat însă cu cheltuielile de reînfiinţare a culturii, în caz de atac violent”.

Belem 0,8 MG – eficient ca şi neonicotinoidele
În 2015 şi 2016, împreună cu ICDPP, au fost organizate loturi de testare la porumb (cinci) şi floarea-soarelui (trei), fiind studiată protecţia cu Belem 0,8 MG în diferite forme de aplicare: odată cu semănatul, prin încorporare în sol, la suprafaţa solului, în benzi şi după răsărire.
La porumb, prin aplicarea Belem 0,8 MG în doză de 12 kg/ha în sol şi la aceeaşi cantitate aplicată pe sol, se obţine un control de 84% al dăunătorului, în condiţiile în care cu produse neonicotinoide controlul ajunge la aproape 89%. Pentru soluţia Belem 0,8 MG, încorporat în doză de 12 kg/ha şi SBM 07/007 aplicat pe sol, controlul Tanymecus se apropie şi mai mult de efectul insecticidelor neonicotinoide.
La floarea-soarelui, rezultate mai bune s-au obţinut la aplicarea granulelor de Belem 0,8 MG atât în sol, cât şi la suprafaţă.
„S-a constatat că Belem 0,8 MG a avut o eficacitate bună, fără impact asupra artropodelor. Produsul este acum în curs de omologare. Dar impactul trebuie verificat în practică pe suprafeţe mari. Dorim optimizarea soluţiei actuale, care nu este una ideală, precum şi evaluarea impactului asupra artropodelor neţintă, pentru omologarea SBM 07/007, al doilea produs al companiei”, a declarat Maria Iamandei.
Belem 0,8 MG este în curs de omologare pentru porumb şi floarea-soarelui în doză de 12 kg/ha, iar pentru cartof, împotriva viermilor sârmă, în doză de 24 kg/ha. Este un produs cu două denumiri comerciale – Picador 0,8 MG şi Belem 0,8 MG – şi cu substanţa activă Cypermethrin cu formulare microgranulată (3.500 de microgranule pe gram). Produsul nu este solubil în apă.

 

BELEM COMBATE ŞI VIERMII SÂRMĂ
Testele au demonstrat rezultate bune şi pentru combaterea viermilor sârmă la cartof. În experienţe, doar 7,68% din tuberculi au mai avut urme ale atacului de viermi sârmă la aplicarea dozei de 24 kg/ha, faţă de 20,95% în cazul dozei de 12 kg/ha, în condiţiile în care martorul netratat a fost atacat în procent de aproape 52%. Teste pentru aplicabilitatea Belem 0,8 MG/Picador 0,8 MG la cultura cartofului, în doză de 24 kg/ha, au mai fost făcute în Franţa, Germania şi Bulgaria.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →