A urmat apoi o perioadă extrem de rece, până la mijlocul lunii februarie, în special în Europa Centrală şi de Est.
Din cauza stratului de zăpadă insuficient şi a îngheţurilor severe de iarnă, pierderile înregistrate la culturile agricole au fost semnificative, mai ales în estul Franţei, în Germania, Polonia, Republica Cehă şi în anumite zone din România, Bulgaria şi Ucraina. Pierderile şi dezvoltarea necorespunzătoare a culturilor determinate prin teledetecţie au fost confirmate şi prin observaţiile directe din teren.
Un deficit sever de apă, începând din luna decembrie, se manifestă în Spania, Portugalia şi Maroc. Precipitaţii sub media multianuală din timpul iernii se înregistrează şi în sudul Franţei, nordul Italiei şi unele zone din Anglia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, precum şi în zona de sud şi est europeană a Rusiei.
În acest context agrometeorologic şi cu ajutorul teledetecţiei, prognoza MARS de la începutul sezonului este prezentată în tabel.
Primăvară secetoasă, temperaturi peste media multianuală
În luna martie, primăvara a venit mai devreme în Europa de vest, cu temperaturi mai mari cu 2-4 °C, peste media multianuală, în Marea Britanie şi din Scandinavia până în Italia. Au fost chiar mai multe zile cu temperaturi maxime zilnice de peste 20 °C, în zonele situate la sud de Marea Nordului şi Marea Baltică. În prima decadă a lunii martie, în Europa de Est, au mai fost încă temperaturi specifice de iarnă.
Apoi, treptat căldura s-a mutat spre est şi a urmat topirea stratului de zăpadă.
Pe parcursul lunii februarie, precipitaţiile au fost sub media multianuală în Europa de vest, mai ales în Peninsula Iberică, insulele Britanice, Franţa şi statele Benelux.
Cele mai multe ninsori au fost în zona situată între Marea Neagră şi Scandinavia. De asemenea, precipitaţii abundente au fost observate în bazinul de est al mării Mediterane, precum pe coasta de vest a Scoţiei şi în Norvegia.
În primele zile ale lunii martie, culturile agricole mai erau acoperite de zăpadă doar în peninsula Scandinavă şi la est de Polonia şi Ungaria. Topirea treptată a zăpezii a jucat un rol important în refacerea umidităţii solului în România, Ucraina şi celelalte state din Europa de est.
Nivelul precipitaţilor cumulate, până la 20 martie, a depăşit media multianuală în Norvegia, Finlanda, Belarus, vestul Rusiei, Georgia, Grecia, Turcia, Italia şi regiunile din sudul Europei.
Spania şi Portugalia se confruntă cu un grav deficit de umiditate în sol. Cumulat, din 1 octombrie 2011, deficitul mediu de precipitaţii ajunge acum la 300 mm în Portugalia şi 155 mm în Spania.
Seceta afectează grav toate terenurile agricole, înclusiv păşunile şi pajiştile.
Deşi există semne vizibile ale deficitului de apă în sudul Franţei, partea centrală şi de nord a Italiei, precum şi în Anglia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, această situaţie pare a fi mai puţin gravă faţă de situaţia din peninsula Iberică.
Condiţiile meteo relativ blânde de dinainte de 25 ianuarie, au ajutat oarecum culturile de iarnă, mai ales din Europa de Vest, să tolereze mai uşor temperaturile scăzute de la sfârşitul lunii ianuarie şi din februarie.
La începutul perioadei foarte reci, stratul de zăpadă a fost absent sau insuficient în Europa de vest, Polonia, Ucraina şi în statele din jurul Mării Negre. Odată cu ninsoarea de la începutul lunii februarie, situaţia s-a îmbunătăţit în Ungaria, România, Bulgaria şi Peninsula Balcanică.
Zone puternic afectate de îngheţ au fost numai în estul Franţei, statele Benelux, Germania, Polonia, Republica Cehă şi pe alocuri în România şi Ucraina (în principal în jurul Peninsulei Crimeea).
Prognoza producţiei agricole – Buletin MARS (23.03.2012)