Simțurile suinelor. Cât de bine vede și aude porcul? - Revista Ferma
7 minute de citit

Simțurile suinelor. Cât de bine vede și aude porcul?

comportamentul suinelor 01 Simțurile suinelor. Cât de bine vede și aude porcul?
Foto 1: iStock.com/Jovanmandic

Manifestările comportamentale ale animalelor, fie ele domestice sau sălbatice, se constituie ca reacții la stimulii externi ce acționează asupra lor în toate etapele vieții, indiferent de mediul de viață.

Diversele comportamente sunt mijlocite în definitiv de capacitățile lor senzoriale. Animalele preiau informațiile externe prin simțuri și răspund la acestea prin reacții comportamentale.

SIMȚUL VĂZULUI LA SUINE

Capacitățile vizuale ale suinelor sunt mult mai dezvoltate și mai complexe decât cred oamenii. Ochiul unui porc are aproximativ 24 mm în diametru, oarecum asemănător cu ochiul uman. Însă, capacitatea optică a ochiului suin este estimată la valoarea de 78 dioptrii, valoare care este mai mare decât cea a oamenilor, situată la 60 dioptrii, ceea ce însemnă că porcii au un nivel mai ridicat de miopie prin comparație cu oamenii.
Pe de altă parte, porcii au un câmp vizual mult mai amplu decât al nostru, care se situează la aproximativ 310 grade, adică o viziune panoramică aparte.
Se pare că retina unui porc conține două tipuri de conuri care sunt sensibile la lumina indigo și cea verde-galbenă. Astfel, se crede că porcul ar avea o vedere bicromatică (albăstrui și gălbui) și poate identifica nuanțele de albastru mai bine decât oricare alte culori.

comportamentul suinelor 02 Simțurile suinelor. Cât de bine vede și aude porcul?
Foto 2: iStock.com/Zelenenka

PORCUL SUFERĂ DE… DALTONISM

În termeni din preferințele de iluminare, porcii preferă zonele bine luminate zonelor întunecate. În consecință, este mai ușoară mutarea porcilor dintr-o zonă întunecoasă către una mai bine iluminată, cu condiția ca lumina să fie difuză și nu directă sau foarte intensă. Acest aspect este esențial a fi cunoscut de către cei care manevrează porci individual sau în grupuri, așa cum adesea se întâmplă în ferme, fie în cadrul activităților curente, fie la încărcarea animalelor în mijloace de transport.
O altă dovadă a percepției cromatice este și reacția diferită la culoarea îmbrăcămintei îngrijitorilor, de unde a rezultat și concluzia că porcii nu percep foarte bine culorile roșu și verde, suferind de ceea ce la oameni poartă denumirea de daltonism. Cu toate acestea nu s-a putut trage o concluzie clară referitoare la efectul culorii alimentatoarelor asupra sporului mediu zilnic sau al eficienței conversiei furajere.

SIMȚUL OLFACTIV, CEL MAI BINE DEZVOLTAT

Probabil cel mai important și pronunțat simț al porcilor este mirosul. Astfel, a fost dovedit faptul că scroafele își identifică purceii prioritar prin miros și, la rândul lor, purceii își recunosc mama, dar și mamelonul preferat la supt, tot prin indicii olfactive. Acest aspect poate influența comportamentul scroafei în timpul manevrelor de transfer de purcei de la o scroafă la alta pentru egalizarea dimensiunii cuibului.
Se admite și faptul că purceii pot recunoaște mirosul fecalelor materne după vârsta de 7 zile iar mai târziu, pot să-și recunoască colegii dominanți din boxă tot după miros. Este de menționat și faptul că porcii au capacitatea extraordinară de a simți mirosul adrenalinei, care mai este denumit hormonul fricii, întrucât determină acțiunile de apărare sau fugă. Această capacitate este atât de intensă încât porcii pot detecta acest hormon chiar și în boxele care au fost populate anterior cu alți porci, contaminându-se cu stresul acestora!

SIMȚUL GUSTATIV. CE GUST PREFERĂ PORCII?

În general se admite faptul că porcii au un simț al gustului similar cu cel al oamenilor și că aceștia pot face diferența între gustul dulce, acru, sărat și amar. Acest fapt poate fi explicat și prin similitudinea între anatomia și fiziologia celulelor receptoare ale diferitelor gusturi la om, respectiv la porc, atât numeric, cât și ca formă și funcție.
Cu toate acestea se pare că suinele preferă gustul dulce – acrișor și vor evita consumul de furaj cu gust amar. Studii realizate pe sute de aditivi corectori de gust au arătat că aromele preferate de porci sunt cele dulci, de carne sau brânzeturi. Relevanța practică a acestor concluzii este legată de utilizarea aditivilor pentru a încuraja purceii nou înțărcați să consume furaje solide, dar și a evitării, în general, a ingredientelor furajere care sunt cunoscute a avea gust amărui. Indiferent de vârstă se pare că glucoza, fructoza și zaharoza sunt ingredientele dulci cele mai preferate de către suine atunci când sunt adăugate în rații, probabil și datorită impactului energetic asupra organismului.

comportamentul suinelor 03 Simțurile suinelor. Cât de bine vede și aude porcul?
Foto 3: iStock.com/Fotosmurf03

CÂT DE BINE AUDE PORCUL?

În afară de câteva rase de suine la care urechile sunt orientate anterior, adesea acoperind ochii, suinele au urechi erecte și deosebit de mobile. Acuitatea auzului porcilor este, de asemenea, similară cu cea a oamenilor, dar cu o sensibilitate mai mare în domeniul ultrasunetelor.
De altfel, porcii folosesc frecvent semnale audio pentru a comunica între ei. Scroafele emit o serie de grohăituri care variază ca frecvență, ton și magnitudine, pentru a-și chema purceii și pentru a indica eliberarea iminentă a laptelui în timpul suptului. De asemenea, scroafele lactante răspund prompt și la semnalele de alarmă ale purceilor. Mai mult, s-a constatat că redarea unor înregistrări ale grohăitului de alăptare a scroafelor poate stimula și sincroniza alăptatul în maternități. Pe de altă parte însă, zgomotele puternice și bruște pot stresa porcii și pot interfera negativ cu procesul de fătare și nu numai.

RÂTUL COMBINĂ PERFECT SIMȚUL OLFACTIV ȘI CEL TACTIL

Cea mai mare concentrație de celule tactile la porc se regăsește la nivelul râtului pe care acesta îl utilizează cu scopuri multiple. Sensibilitatea acestor celule este comparabilă cu cea pe care o are omul pe vârfurile degetelor.
De fapt, râtul este combinația perfectă a simțului tactil cu cel olfactiv, motiv pentru care porcii sunt utilizați frecvent pentru căutarea renumitelor trufe. Simțul tactil este important și pentru analiza texturii suprafețelor pe care se deplasează animalul, ajutându-l să-și stabilizeze poziția și acționând ca o sursă de informații din mediul înconjurător.

DE CE E BINE SĂ IDENTIFICĂM CORECT SIMȚURILE?

Porcul, ca și omul, experimentează realitatea înconjurătoare prin auz, văz, miros, gust și pipăit, la care se adaugă percepțiile complexe cum sunt cea termică, a durerii și a echilibrului.
Cunoașterea, chiar și bazală a acestor simțuri, este relevantă în relația care se stabilește curent între om și porc, precum și asupra implicațiilor practice ale acestei relații pentru sistemele de producție. Pentru că, nu-i așa, ce nu cunoaștem, nu putem controla!
De remarcat că fiecare simț are elemente și componente diferite iar percepția senzorială nu este identică între indivizi și nici între specii. Înțelegerea modului în care simțurile funcționează diferit la OM și PORC poate să ne facă să luăm decizii manageriale corecte la nivel de fermă.

Chiar dacă unora nu le vine să creadă, porcul este unul dintre cele mai inteligente animale de pe planetă! Acest mamifer și-a dovedit superioritatea față de câini și chiar față de unele primate!

un articol de
IOAN LADOȘI
USAMV Cluj-Napoca

Cisteste si...

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →