Creșterile cele mai importante ale importurilor s-au înregistrat la cartofi (29,8%), roșii (33,6%) și ardei (28%). În același timp, o scădere semnificativă a fost înregistrată în cazul importurilor de ceapă (10%).
În ceea ce privește fructele proaspete, cele mai mari volume ale importurile au continuat să fie la citrice și banane. Totuși, o creștere semnificativă a fost înregistrată în cazul achizițiilor de pepeni galbeni, pepeni, mere, pere și piersici (între 10,8% și 44,3%). În același timp, importurile de căpșuni și struguri au scăzut cu 46,3% și respectiv 16%.
În perioada ianuarie – octombrie 2015, Bulgaria a exportat 17,5 mii tone de legume proaspete și 32,7 mii tone de fructe proaspete, în scădere cu 21,5%, respectiv în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului 2014.
Cea mai mare scădere a exporturilor s-a înregistrat la ceapă (-90,9%) și varză (-48,7%), în timp ce exporturile de roșii au crescut cu 26,7%. Livrările la export pentru morcov au crescut de mai mult de opt ori.
Creșterea volumului total al exporturilor de fructe proaspete se datorează în principal reexportului de citrice și banane. În cazul fructelor produse în Bulgaria, o creștere semnificativă a înregistrat exportul de pepeni (+40%), iar o scădere considerabilă s-a produs la căpșuni și piersici (-84%, respectiv -64,8%).
Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016