
Cum vă dați seama dacă fructele pe care le mâncați au fost tratate cu pesticide chimice în perioada culesului? Tânărul producător de căpșune Grigore Gavriș ne-a împărtășit acest secret util.
Familia lui Grigore Gavriș produce căpșune pe circa 4 ha de teren. Ferma sa de familie, Berry King, se află lângă Timișoara și reușesc să aibă căpșune proaspete din aprilie până în noiembrie.
Strategia lor este să se axeze pe calitate, nu neapărat pe cantitate, pentru că astfel pot obține și un preț mai mare pentru căpșunele pe care le produc.
”La Berry King avem un slogan, tatăl meu spune astfel: dacă copiii mei nu pot să mănânce căpșunele pe care le producem, atunci nu poate să le mănânce nimeni.
Facem cinci tratamente pe sezon, foarte rațional făcute, dar nici un tratament în perioada de producție, când sunt coapte fructele și recoltăm, chiar dacă astfel pierdem, deoarece ținem foarte mult la calitate și ne respectăm clienții”, afirmă Grigore Gavriș.
Acesta mai spune aplică o tehnologie cât se poate de sustenabilă și că aleg soiurile de căpșuni pe care le cultivă în funcție de gust și de calitate și să nu aibă o formă neregulată.
”Ne interesează mai puțin rezistența la boli a căpșunilor și mai mult aspectele care fac fructele să fie foarte ușor de vândut către clienți.
Soiurile de căpșuni cu producție mai mare sunt mai sensibile la boli.
Toți căpșunii sunt sensibili la putregaiul cenușiu. În plus, fiecare soi are propriul caracter și sensibilitate.
De exemplu, Asia este un soi de căpșuni foarte sensibil la antracnoză și necesită tratament cu Ortiva Top.
Malvina și Siria sunt soiuri de căpșuni foarte sensibile la fuzarioză, azi vezi plantele foarte frumoase, cu căpșune pe ele, și mâine sunt uscate. Într-un sol care nu se drenează ușor, cum avem noi aici, bolile sunt mult mai active.
În 2024 am avut foarte multă făinare, din cauză că am avut o primăvară foarte caldă, după care au venit în aprilie două săptămâni cu temperaturi negative noaptea, după care ploi și căldură. Din păcate, împotriva făinării putem interveni doar chimic, cu Topaz și Albit”, explică tânărul producător de căpșune.
Află din articolul următor:
De ce s-a mutat familia Gavriș, cu toți cei 16 copii, din Bihor la Timișoara și cum au pierdut primul hectar cu căpșuni
Care sunt cele 7 soiuri de căpșuni pe care familia Gavriș le cultivă în câmp
Cum reușesc să scoată la vânzare căpșune proaspete din aprilie până în noiembrie
Cu ce prețuri au vândut căpșunele în acest an
Cum au reușit să adune 30 de oameni pentru culesul căpșunilor, în vârf de sezon
”Pentru nutriția plantelor aplicăm între 70 și 130 de kilograme de gunoi de grajd de vacă și de oaie pe hectar, în funcție de analiza de sol, și tratamente foliare cu Albit, CropMax și cu calciu, produse care se folosesc și în agricultura ecologică”, adaugă Grigore Gavriș.
La jumătatea lunii iulie, familia Gavriș va începe să recolteze soiul remontant Albion, cultivat în câmp și protejat cu plasă de umbrire cu grad de umbrire de 50%.
”Haideți să vă dau un indiciu! Știți cum vă dați seama dacă s-au aplicat tratamente cu pesticide chimice în perioada culesului?
Dacă vi se strepezește gura și simțiți că vă înțeapă limba atunci când mâncați fructele, ca și cum ați mânca ceva acru, lămâie, de exemplu, sau prune verzi sau alte fructe necoapte, atunci înseamnă că fructele au fost stropite. Așa se simt substanțele chimice încă nedescompuse din fruct ”, explică Grigore Gavriș.
VIDEO: BERRY KING PRODUCE CĂPȘUNE ÎN CÂMP DIN APRILIE PÂNĂ ÎN NOIEMBRIE
”Cine spune că nu stropește cu nimic pomii fructiferi și are fructe, minte!”