Sesiune AFIR prelungită cu o lună pentru depunerea cererilor de ajutor energie regenerabilă în ferme , în valoare de maximum 700.000 de euro pe proiect, 100% nerambursabil!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că actuala sesiune AFIR de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare va fi prelungită până la data de 31 martie 2025.
Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Reamintim că actuala sesiune AFIR de primire a cererilor de finanțare este în derulare și fost deschisă în data de 24 decembrie 2024, data limită de depunere fiind stabilită inițial 28 februarie 2025. Ca urmare a solicitărilor transmise AFIR de către potențialii beneficiari ai acestui ajutor energie regenerabilă, a fost decisă prelungirea sesiunii pentru a putea asigura implementarea tehnică și financiară în condiții optime.
ALOCARE SESIUNE AFIR: 150 MILIOANE DE EURO
Fondurile totale disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune AFIR se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile:
Capacități mai mici de 1 MW, inclusiv | Capacități mai mari de 1 MW | ||
Sursă solară | Sursă eoliană | Sursă solară | Sursă eoliană |
90.000.000 Euro | 2.000.000 Euro | 40.000.000 Euro | 18.000.000 Euro |
AJUTOR ENERGIE VERDE 100% NERAMBURSABIL
Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul acestei Scheme ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.
Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI).
Prin intermediul Schemei de sprijin vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene.
În vederea întocmirii documentației necesare accesării acestei finanțări, solicitanții au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente Schemei pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Finanțare sau accesând linkul https://www.afir.ro/domenii-de-interventie/detalii-si-anexe-schema-energie/.
CITEȘTE ȘI: Fotovoltaicele încep să ia locul oilor pe pășuni! Oierii, eliminați prin abuzuri administrative!
Fotovoltaicele încep să ia locul oilor pe pășuni! Oierii, eliminați prin abuzuri administrative!