Urmărirea parametrilor de reproducţie şi a stării de sănătate, individual şi la nivel de efectiv ajută la creşterea bunăstării animalelor precum şi a performanţelor şi eficienţei fermelor zootehnice.
Pentru fermele de vaci de lapte sunt de mai mulţi ani recunoscute eficienţa şi beneficiile utilizării noii generaţii de sisteme de monitorizare a animalelor de la MSD Animal Health – SenseHub®. Dar, în ultimii ani, utilizarea acestor sisteme de monitorizare şi-a dovedit ajutorul şi pentru crescătorii de vaci de carne.
Cu prilejul cele de-a doua ediții a evenimentului „Zilele Aberdeen Angus în România” (iunie 2023) a fost organizată o vizită la ferma Black Angus Farm în loc. Măgherani, jud. Mureș unde, în cadrul programului Agraria on Tour cu MSD Animal Health, a fost făcută o demonstrație privind aplicaţia ”SenseHub® – senzori pentru monitorizarea sănătății și a reproducției taurinelor de carne” şi ”Prevenția prin programe de vaccinare. Allflex: recoltare de țesut și identificare”.
INSTALAREA ESTE SIMPLĂ
Montarea unui sistem SenseHub® presupune ataşarea senzorilor cu ajutorul unor coliere (curele) la gâtul animalelor sau cu ajutorul aşa numitelor tag-uri la ureche. Varianta colier este cea mai uşor şi rapid de aplicat, aceste curele putând fi apoi uşor transferate la alte animale. Tehnic nu există diferenţă între cele două variante de senzori, doar dimensiunea bateriei este diferită, iar rezistenţa acestora, precum şi durata garantată de funcţionare a bateriei este de minim 5 ani. În aceeaşi fermă pot fi utilizaţi atât senzori colier cât şi senzori tag.
Senzorii sunt pre-încărcaţi cu diferite module ale aplicaţiei şi conectaţi la un controler instalat în fermă. Antena realizează conexiunea dintre senzori şi aplicaţia care rulează în cloud şi care creează algoritmul specific fiecărui animal. Funcţionarea sistemului nu necesită un calculator iar utilizatorii o pot accesa direct de pe telefon, tabletă sau un alt dispozitiv conectat la internet.
SENZORII CREEAZĂ PROFILUL FIZIOLOGIC AL ANIMALULUI
În primele 5-7 zile de funcţionare senzorul crează un profilul al animalului respectiv, astfel că parametrii şi graficele rezultate sunt specifice acelui animal.
”Practic, secretul acestui sistem se bazează pe faptul că acest senzor care are capacitatea să creeze un profil specific animalului, iar acest profil evoluează, adică se schimbă în funcţie de starea fiziologică. Senzorul urmăreşte modificările apărute în timpul vieţii productive a vacii. De exemplu: o vacă gestantă are anumite valori fiziologice, iar odată ce se apropie de fătare aceşti parametri se schimbă”, a explicat dr. Lucian Vana, director vânzări Animal Monitoring Solutions, MSD Animal Health România şi Ungaria.
INTERFAȚĂ UȘOR DE INTERPRETAT
Aplicaţia SenseHub® este oferită fermierilor în trei variante de module: standard, avansat şi premium.
- Aplicaţia Standard oferă doar alarme legate de reproducţie pentru fiecare animal/individ în parte: vaci în călduri, vaci în anestru, vaci suspecte de avort, vacile probabil gestante, tabel cu vacile care urmează să fete şi data preconizată a fătării şi un rezumat de fertilitate – un raport complex cu informaţii detaliate despre reproducţie (service period, rata de concepţie şi indici de reproducţie etc.).
- În cazul în care fermierul alege aplicaţia Avansat, pe lângă alarmele de reproducţie va primi şi alarme legate de starea de sănătate a animalelor. Senzorul are capacitatea să monitorizeze şi să înregistreze cu exactitate (la nivel de minute) momentul în care animalul mănâncă și contorizează minutele/orele când rumegă. Astfel, sistemul face diferenţa dintre perioada în care animalul se află în repaus sau se află într-o stare de suferinţă şi nu rumegă, reuşind astfel să detecteze semnele subclinice ale unor afecţiuni metabolice cu până la 5-7 zile înainte ca acestea să se manifeste clinic.
Un raport de sănătate urmăreşte vacile proaspăt fătate, animalele care au mai puţin de 30 de zile de la fătare şi care sunt monitorizate separat. Perioada de urmărire poate fi modificată în funcţie de dorinţa fermierului, fiindcă este o perioadă critică în care pot să apară diferite probleme.
- Varianta Premium include alarmele de reproducţie, de sănătate, dar şi alarme de grup, care oferă un profil complet al efectivului fermei. Modulul de grup se referă la efectiv sau la un grup de animale selectat de către fermier. Cu ajutorul acestui modul se pot observa modificările apărute, spre exemplu, dacă s-a făcut o modificare a raţiei – efectul pe care îl are asupra rumegării, timpului de consum al furajelor etc.
AVANTAJE PENTRU FERMELE DE VACI DE CARNE
Pentru fermele care fac performanţă în ceea ce priveşte genetica şi vor să obţină produşi de valoare genetică mare, inclusiv prin folosirea de material seminal sexat, fereastra de însămânţare este foarte importantă.
Aplicaţia SenseHub® ajută şi la gestiunea zilnică a montelor, cu taur în harem, înregistrând automat numele/numărul taurului care va apărea în raportul de montă a grupului şi individului respectiv. Dacă după 21 de zile vaca nu mai intră în călduri, probabilitatea ca această vacă să fie gestantă este serioasă, astfel că animalul va fi înregistrat în grupul de vaci posibil gestante. Astfel, fermierul poate programa individual fiecare animal pentru controlul de gestaţie şi apoi înregistrează automat data fătării.
Monitorizarea stării de sănătate şi a parametrilor de reproducţie cu ajutorul aplicaţiei SenseHub® se înscrie în tendinţa generală a agriculturii de precizie. Utilizarea aplicaţiei SenseHub® creşte eficienţa cu care fermierul îşi îmbunătăţeşte activitatea în fermă. – LUCIAN VANA, Director vânzări Animal Monitoring Solutions, MSD Animal Health România şi Ungaria
un articol de
GHEORGHE GHIȘE