
Fermierii români se confruntă cu seceta pedologică și cu probleme din cauza temperaturilor ridicate.
Lipsa precipitațiilor și a sistemelor de irigații pun presiune pe sectorul agricol, iar de cele mai multe ori producțiile obținute nici pe departe nu acoperă investițiile făcute.
Și în acest sezon, agricultorii gălățeni și-au pierdut speranța în a realiza o recoltă… normală.
PRODUCȚII PROASTE, DATORII AMÂNATE!
Vasile Vlasie, fermier din Matca, a recoltat rapița. Cultura i-a dat sub o tonă la hectar. Tot ce a adunat din lan a livrat furnizorului de inputuri în contul datoriilor acumulate. Ne spune că vine după patru ani de secetă și a acumulat restanțe de circa 50.000 de euro pe care le-a rostogolit de la un an la altul.
„De azi, sub cupola de foc, Iulian, băiatul meu, a intrat cu combina în orz. Aproape că nu are ce recolta de pe cele 40 de hectare pentru că producția e extrem de slabă! E mare minune dacă fac 700 kg/ha!
Și la grâu producția e cam la fel de proastă, am evaluat o medie în jurul a 1.000 kg/ha. De bine, de rău, eu am cu ce recolta, dar cunosc fermieri în zonă care nu au combină, plătesc lucrarea și nu mai rămân cu nimic!”, ne-a decarat gălățeanul.
Vasile Vlasie lucrează câteva sute de hectare de teren pe un platou uscat. A cultivat în toamnă 80 ha de rapiță, 150 cu grâu și 40 cu orz.
Dacă nu va ploua în următoarea perioadă va pierde culturile semănate în primăvară: porumbul și floarea soarelui. Pentru această vară, ANM anunță zile africane cu temperaturi de nesuportat.
UTILAJ CĂZUT ÎN MIRIȘTE
Și cum un necaz nu vine niciodată singur, i-a căzut și scarificatorul în brazdă. „L-am luat în toamnă trecută cu vreo 20.000 de euro și l-am băgat în miriștea de rapiță. S-a uzat brațul în pământ cu tot cu partea activă. Acum aștept să mi-l schimbe”, ne-a declarat cu amărăciune fermierul.
CITEȘTE ȘI: Lui Vasile Vlasie, CASTRAVEŢII i-au adus primii bănuţi