SECETA și ARȘIȚA: două provocări majore. Sub o tonă de rapiță la hectar, în Matca! - Revista Ferma
2 minute de citit

SECETA și ARȘIȚA: două provocări majore. Sub o tonă de rapiță la hectar, în Matca!

Iulian george si Vasile Vlasie fermieri din Matca SECETA și ARȘIȚA: două provocări majore. Sub o tonă de rapiță la hectar, în Matca!
Vasile și George Iulian Vlasie, tată și fiu, fermieri din Matca

Fermierii români se confruntă cu seceta pedologică și cu probleme din cauza temperaturilor ridicate.

Lipsa precipitațiilor și a sistemelor de irigații pun presiune pe sectorul agricol, iar de cele mai multe ori producțiile obținute nici pe departe nu acoperă investițiile făcute.

Și în acest sezon, agricultorii gălățeni și-au pierdut speranța în a realiza o recoltă… normală.

PRODUCȚII PROASTE, DATORII AMÂNATE!

Vasile Vlasie, fermier din Matca, a recoltat rapița. Cultura i-a dat sub o tonă la hectar. Tot ce a adunat din lan a livrat furnizorului de inputuri în contul datoriilor acumulate. Ne spune că vine după patru ani de secetă și a acumulat restanțe de circa 50.000 de euro pe care le-a rostogolit de la un an la altul.

„De azi, sub cupola de foc, Iulian, băiatul meu, a intrat cu combina în orz. Aproape că nu are ce recolta de pe cele 40 de hectare pentru că producția e extrem de slabă! E mare minune dacă fac 700 kg/ha!

Și la grâu producția e cam la fel de proastă, am evaluat o medie în jurul a 1.000 kg/ha. De bine, de rău, eu am cu ce recolta, dar cunosc fermieri în zonă care nu au combină, plătesc lucrarea și nu mai rămân cu nimic!”, ne-a decarat gălățeanul.

Vasile Vlasie lucrează câteva sute de hectare de teren pe un platou uscat. A cultivat în toamnă 80 ha de rapiță, 150 cu grâu și 40 cu orz.

Dacă nu va ploua în următoarea perioadă va pierde culturile semănate în primăvară: porumbul și floarea soarelui. Pentru această vară, ANM anunță zile africane cu temperaturi de nesuportat.

UTILAJ CĂZUT ÎN MIRIȘTE

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, i-a căzut și scarificatorul în brazdă. „L-am luat în toamnă trecută cu vreo 20.000 de euro și l-am băgat în miriștea de rapiță. S-a uzat brațul în pământ cu tot cu partea activă. Acum aștept să mi-l schimbe”, ne-a declarat cu amărăciune fermierul.

CITEȘTE ȘI: Lui Vasile Vlasie, CASTRAVEŢII i-au adus primii bănuţi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →