SECETĂ extremă! De ce APA DUNĂRII „irigă” terenurile doar cu (PR)OMISIUNI MINISTERIALE? - Revista Ferma
4 minute de citit

SECETĂ extremă! De ce APA DUNĂRII „irigă” terenurile doar cu (PR)OMISIUNI MINISTERIALE?

seceta extrema in judetul Giurgiu SECETĂ extremă! De ce APA DUNĂRII „irigă” terenurile doar cu (PR)OMISIUNI MINISTERIALE?

În sudul județul Giurgiu, seceta pedologică extremă s-a instalat cu tot confortul spre disperarea fermierilor care își văd culturile de primăvară în pericol.

SECETĂ pedologică EXTREMĂ, CULTURI în PERICOL!

„Porumbul suferă cel mai mult în ferma noastră”, ne-a declarat Mirel Buzea, student la Facultatea de Agronomie și USAMV București, care se ocupă de mica fermă a familiei în comuna Malu.

Tânărul s-a întrecut pe sine să facă tehnologie, a ales un hibrid performant și productiv, a fertilizat cu 350 kg de substanțe azotoase, (200 kg la semănat și alte 150 pe vegetație), a făcut la timp tratamentele fitosanitare, dar nu a plouat de la Paște și plantele au început să se usuce.

„Anul trecut de bine de rău am obținut peste 7 tone de porumb la hectar, dar anul acesta nu știu dacă vom recolta 5 tone/ha!”, a precizat el.

PRODUCȚIE bunicică de grâu, vândută LA PREȚ SCĂZUT

Mirel Buzea susține că a realizat producții bunicele la semănăturile de toamnă. „La grâu m-am închis pe mai bine de 6 tone la hectar, iar la orz în jurde 5,5 tone/ha. A trebuit să vindem la prețuri de nimic, ca să zic așa, 80 de bani kilogramul de grâu și puțin peste 60 cel de orz”, a explicat viitorul inginer agronom care se pregătește de dezmiriștire.

Acesta ar fi vrut să semene și cultura a doua, dar în lipsa apei din sol a renunțat.

Familia Buzea lucrează o suprafață mică de teren în sudul județului Giurgiu. Toată responsabilitatea cade pe umerii tatălui care a lucrat în domeniul însilozării cerealelor, bucuros că fiul său va deveni inginer agronom și va continua tradiția.

Mirel Buzea fermier din judetul Giurgiu SECETĂ extremă! De ce APA DUNĂRII „irigă” terenurile doar cu (PR)OMISIUNI MINISTERIALE?
Mirel Buzea, pe vremea când porumbul nu era afectat de secetă

GRÂU ofertat la 76 DE BANI

Fermierii giurgiuveni i-au mulțumit bunului Dumnezeu că n-au ieșit în pierdere, ceea ce e o mare minune! „Prețul kilogramului de grâu a scăzut brusc la 76 de bani! Atât mi-a ofertat traderul după ce i-am livrat grâu de panificație cu 95 de bani, preț convenit prin contract făcut dinainte”, ne-a declarat Ștefan Muscă, agricultor care rămăsese cu 350 de tone nevândut.

„Până la urmă am găsit să dau cu 83 de bani, nu e un preț bun că am avut costuri mari la înființarea culturii. Cumpărasem cu 4.000 de lei tona de nitrocalcar, am mai dat și un biofertilizant, cu tot cu sămânță, cu tratamente și motorină am avut o investiție ce a depășit 5.500 de lei pe hectarul de grâu. (La porumb am 4.700 lei/ha, iar la floare e cheltuiala mai mică 3.200-3.300)”, a susținut fermierul.

Muscă a precizat că nu a tras linie în contabilitate, dar crede că va rămâne cu subvenția, ca o consolare.

De ce APA DUNĂRII „irigă” terenurile doar cu (pr)OMISIUNI MINISTERIALE?

Potrivit acestuia, necazul e că porumbul a început să se usuce la în județ. Dacă nu vine în următoarele 4-5 zile o ploaie mai consistentă, s-a terminat.

Ștefan Muscă spune că are soluția rezolvării problemei irigațiilor cel puțin în lunca Dunării giurgiuvene.

„Eu am terenul la 50 m de Dunăre pe o fostă orezărie și nu pot uda! Printr-un sistem de stăvilare s-ar putea da drumul controlat pe canalele existente la apa fluviului.

Rețeaua decolmatată de mine ar putea fi impermeabilizată cu o folie specială, așa cum susțin specialiștii, și avem apă să irigăm culturile și să facem producție! Niște stăvilare, atât trebuie să facă ANIF”, a explicat fermierul care, după cum susține, de câte ori a adus problema în discuția la MADR a fost liniștit de fiecare dată cu… promisiuni ministeriale.

Și cum culturile agricole nu se irigă cu (pr)omisiuni electorale, va mai curge multă apă pe Dunăre până când hidropolitica românească va avea apă la hidrant!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →