Seceta ameninţă şi culturile de primăvară - Revista Ferma
6 minute de citit

Seceta ameninţă şi culturile de primăvară

colaj m Seceta ameninţă şi culturile de primăvară

Andreas Fridman, fermier din judeţul Dolj, a încercat să-şi alcătuiască o structură cât mai echilibrată a culturilor de primăvară. Astfel, el şi-a propus să însămânţeze: 200 ha cu orzoaică, 280 ha cu muştar (din care 100 ha – muştar de sămânţă), 500 ha cu floarea soarelui, respectiv 250 ha cu porumb, explicând că „din cauza secetei, suntem nevoiţi să încercăm variante de culturi care să nu fie aşa de pretenţioase la apă.


„Ciobanii cu oile ne distrug, an de an, culturile agricole, fără ca autorităţile să fie capabile să aplice sancţiuni
Andreas Fridman, fermier din judeţul Dolj

Seceta din zona noastră ne aduce mari prejudicii. Zăpada n-a fost de ajuns, astfel că avem mare nevoie de precipitaţii cât mai repede. Doar pentru a reface deficitul de apă din sol este nevoie de cel puţin 100 litri de apă pe metru pătrat”, spune Andreas Fridman.

 

Fără legi clare, sistemele de irigaţii sunt imposibile

În lipsa apei, viitoarele recolte sunt puse sub semnul întrebării. „Dacă nu plouă cât mai curând, accentuez, cel puţin 20 de litri de apă pe metru pătrat, plantele vor muri. Culturile de toamnă se duc, iar pe cele neînsămânţate nu le mai putem cultiva, că nu va fi nimic…”, avertizează Andreas Fridman.
Ce este de făcut pentru a menţine culturile pe linia de plutire?

„În condiţiile date, fără apă, pur şi simplu nu se mai poate face nimic pentru plante. Vedeţi, noi avem utilaje, aplicăm tehnologia, avem experianţă, dar cu seceta nu te poţi lupta. Folosim seminţe mai rezistente la secetă. Există o serie de soluţii, numai că toate au o anumită toleranţă la secetă. Fără apă, chiar deloc, nu se poate”, explică Andreas Fridman.

Pe termen mediu şi lung, doljeanul crede cu tărie că agricultura României are nevoie de cel puţin două legi. „Pe termen lung, soluţia este să irigăm. Dar pentru a putea construi sisteme de irigaţii este necesar să apară încă două legi: una care să stimuleze comasarea terenurilor agricole şi o alta care să ne apere de cei care ne prăduiesc culturile. Fără aceste două reglementări, la noi în Dolj, nu putem vorbi de irigaţii”, afirmă Andreas Fridman.

 

Necesarul de apă: 100 l/mp

„Puţina apă care, să presupunem, ar mai exista pe alocuri se evaporă din cauza căldurii şi a vântului
Emil Marian, fermier din judeţul Alba

Emil Marian, fermier din localitatea Vinţu de Jos, judeţul Alba, însămânţează 150 ha cu floarea-soarelui şi 350 ha cu porumb. Fermierul spune că, în alcătuirea structurii culturilor de toamnă, ţine cont de rotaţia culturilor şi de condiţiile meteorologice. „Am căutat să alegem hibrizi mai rezistenţi la secetă. Încerc în permanenţă să mă informez cu privire la soiuri şi caracteristicile acestora, mergând pe la seminarii şi prezentări de produse, ori discutând cu specialiştii firmelor de profil.

Ideal este dacă aş putea eu să experimentez prima dată un anumit tip de hibrid pe o suprafaţă mai mică, urmând ca anul următor, dacă sunt mulţumit, să măresc suprafaţa cultivată. Recomandările specialiştilor sunt bune, dar câteodată condiţiile din fermă sunt puţin diferite de condiţiile testate de către distribuitori”, susţine Emil Marian.

Şi în judeţul Alba, problema numărul unu rămâne lipsa apei. „În luna martie a plouat circa 1,5 litri de apă pe metru pătrat. După opinia mea, ar fi nevoie de 100 de litri de apă pe metru pătrat pentru ca plantele să poată porni în vegetaţie şi ca să putem însămânţa cum trebuie.

Până la o adâncime 30 de centimetri, în sol, pământul este beton. Trebuie să plouă! Căldura care se manifestă în prezent şi vîntul nu fac decât să înrăutăţească situaţia, pentru că usucă şi mai mult pământul”, explică Emil Marian.

SCHEMA TRATAMENTE BAYER – PORUMB

Schemă tratamente porumb Bayer


BAYER
RECOMANDĂRI

Cum scăpăm de buruieni?

Recomandările companiei Bayer pentru culturile de porumb şi floarea soarelui constau în primul rând într-un tratament la sămânţă, de calitate şi eficient, cu produsele Poncho sau Gaucho.

La erbicidarea porumbului trebuie avute în vedere infestările timpurii cu buruieni, care aduc cele mai mari pierderi de recoltă la această cultură.

De aceea, Bayer recomandă ca erbicidarea la porumb să înceapă din preemergenţă (înainte de răsărirea culturii) sau cel mai târziu în postemergenţa precoce (până la maximum 3 frunze ale porumbului), pentru a asigura un start bun al culturii şi o răsărire care să nu pună cultura în concurenţă cu buruienile, din primele faze de vegetaţie. Pentru acest moment de aplicare recomandăm puternicele erbicide Adengo sau Merlin Duo, dar şi cel mai nou produs lansat anul acesta: Merlin Flexx.

Astfel, asiguraţi startul culturii într-un teren liber de buruieni, atât cele cu frunză lată, cât şi graminee. Pe acele terenuri unde se produce reinfestarea cu buruieni sau apariţia celor problemă, cum sunt volbura, pălămida, costreiul din rizomi, pirul etc., soluţia Bayer este aplicarea postemergentă a unuia din erbicidele Buctril Universal, Equip sau Laudis, fiecare dintre acestea fiind soluţia eficientă pentru a obţine o cultură curată de buruieni până la recoltat.

Adrian COSOR, Crop Manager, Bayer CropScience


Combaterea bolilor la floarea soarelui

O problemă importantă în cultura florii soarelui o reprezintă combaterea bolilor. Însă presiunea de infecţie a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani din cauza intrării intensive în rotaţie a rapiţei. Rapiţa, după cum se ştie, are boli comune cu floarea soarelui iar prezenţa bolilor în culturi a devenit astfel inevitabilă.

De aceea, compania Bayer a dezvoltat un portofoliu larg de fungicide, recomandând aplicarea preventivă a acestora. Sunt două momente cheie de aplicare a fungicidelor la floarea soarelui: faza de 6-8 frunze şi cea de apariţie a capitulului, iar produsele Bayer se pot aplica în fiecare din aceste două faze, fie că e vorba de fungicidul Prosaro, fie de Rovral, fie de cel mai nou produs: Sfera, un fungicid de ultimă generaţie, cu două substanţe active, care produce şi efectul „green leaf” pentru culturi sănătoase.


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →