SECETA a redus recolta la JUMĂTATE. Usturoiul din Copălău va fi mai puţin şi mai scump! - Revista Ferma
2 minute de citit

SECETA a redus recolta la JUMĂTATE. Usturoiul din Copălău va fi mai puţin şi mai scump!

usturoiul scump
foto: Tal Guterman de la Getty Images

Renumitul usturoi din Copălău a fost grav afectat de seceta excesivă şi vremea capricioasă din acest an. Producătorii susţin că producţia este mai mică cu 40% faţă de anul trecut.

În comuna Copălău din judeţul Botoşani se cultivă usturoi pe zeci de hectare, soiul de aici fiind renumit în ţară. Usturoiul de Copălău, proaspăt scos din pământ este lăsat de fermieri pe câmp trei zile la uscat, apoi se întorc să-l împletească şi să-l depoziteze, scrie protv.ro. De la recolte de până la 12 tone pe hectar, cultivatorii mari spun că vor culege acum doar jumătate. „Nu s-a putut dezvolta din cauză că nu a avut apă la timpul lui”, a declarat cultivatorul Neculai Dulgheriu, potrivit sursei citate.

La fel a precizat şi Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău: „Nu prea ne-a ajutat vremea, ploile venind doar în ultima clipă, aproape de recoltat, grăbind inclusiv această manoperă de recoltare cu aproximativ două săptămâni”.

Cultivatorii spun că producţia scăzută se va reflecta şi în preţ, un kilogram de usturoi putând fi mai scump, în medie, cu aproximativ cinci lei faţă de anul trecut, când se vindea cu 10 – 13 lei kilogramul la poarta fermei şi cu aproximativ 20 de lei la piaţă.

Vin PLĂŢILE prin Programul Tomata şi Usturoiul!

”Veşti bune din nou de la MADR! Toţi beneficiarii eligibili ai Programelor Tomata şi Usturoiul vor primi integral avansul de 1.500 euro/beneficiar. MADR a găsit resursele bugetare necesare pentru suplimentarea bugetului.

La această dată, se mai lucrează la centralizarea datelor din teren şi efectuarea ultimelor vizite la beneficiari în judeţele Giurgiu, Ilfov şi Buzău, urmând ca imediat ce se vor transmite către MADR toate documentele din teritoriu, să înceapă şi plăţile,

cel mai probabil în perioada 29.06.2024-3.07.2024, iar banii în conturile fermierilor vor intra până cel târziu 12-15.07.2024.”, a anunţat recent Ion Păunel, liderul legumicultorilor din judeţul Olt.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →