Seceta a „ras” jumătate din producția de miere - Revista Ferma
6 minute de citit

Seceta a „ras” jumătate din producția de miere

Doru Sănduleanu din satul Rusenii Vechi, comuna Holboca – Iași, este unul dintre fermierii care au simțit din plin efectele secetei și ale arșiței, producția fiind diminuată cu peste 50% față de anul precedent.

Cu toate acestea, ieșeanul se numără printre puținii apicultori care au reușit să depășească examenul greu al anului trecut. „Avem peste 200 de familii de albine, înregistrate la ANZ. În cele peste trei decenii de activitate, nu îmi amintesc să fi întâlnit o secetă atât de cruntă, care a scăzut producțiile la 40% față de normal”, spunea Doru Sănduleanu.
Apicultorul deține și o livadă, care îi susține inclusiv activitatea apicolă, microferma sa fiind una de familie, alături aflându-i-se în permanență soția, Liliana Sănduleanu.

1 Doru Sanduleanu (2)_b 

 

Două secrete ale succesului

 

  1. Un prim secret al reușitei e dat de faptul că nu a ținut laolaltă foarte multe familii de albine. Astfel, albinele au avut mai mult spațiu de mișcare, un acces facil la hrană și șansa de a se alimenta suficient, precum și o protecție sanitară sporită, anul trecut înregistrându-se un extraordinar atac de păduchi de mană.
  2. O altă acțiune care a ajutat familiile de albine a fost aceea că, încă din toamna lui 2019, au primit o cantitate îndestulătoare de hrană. „Procedez la fel în fiecare an, însă în toamna lui 2019 am fost cu mult mai precaut și am suplimentat cantitatea de hrană, deoarece am văzut că era secetă și mă așteptam ca iarna 2020 să fie dificilă. Din păcate, a fost dificil întregul an, nu numai startul noului ciclu de producție”, arăta ieșeanul.

 

Nevoie acută de apă

 

Din fericire, în zona de nord-est a Moldovei, în toamna și iarna anului trecut au căzut minim 40 litri/mp, precipitațiile oferind încredere că noul an de producție va fi mai bun. „În privința precipitațiilor, sperăm că vor spori în această iarnă. Dacă nu se va acumula un volum mai mare de precipitații, există riscul ca vânturile puternice de primăvară să usuce vegetația și pământul. Chiar dacă apar anumite floricele, acelea sunt sterile și nu ajută la culesul albinelor”, spunea apicultorul.

Foto 3 Gust de iasi_b

 

Târgurile mult dorite

 

În 2021, crescătorii de albine nutresc aceleași bune speranțe și în privința posibilităților de a valorifica produsele în mod direct, prin participarea fizică la târgurile de profil. „Dintotdeauna și în mod constant, vindem produsele în Piața Nicolina din Iași. De când a fost organizat târgul de weekend din Centrul Iașiului, am intrat și noi în această lume ceva mai selectă, vorbesc atât despre consumatori, cât și despre producători. Perioada de pandemie ne-a pus și, încă, ne pune la încercare, deoarece cumpărătorii nu mai vin atât de des în piețe și, cu greu, apar clienți noi. Avem o plajă consacrată de clienți, pe care i-am fidelizat printr-un singur argument: calitatea produselor”, arăta Doru Sănduleanu.

 

MIERE LIVRATĂ LA UȘĂ, ÎN LOCUL TÂRGUIELII

 

În acest timp delicat, au dus produse și la ușa beneficiarilor. Dar a apelat și la formele online, fiind prezenți inclusiv pe site-ul www.gustdeiasi.ro, chiar de la începutul proiectului cercetătorilor de la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” din Iași, coordonați de către Sebastian Brumă.

Foto 2 apicultura 2020_b
„Credem cu tărie că prezența în piață și la târgurile de profil sunt cele mai eficiente căi de valorificare și inclusiv de schimb de idei, de cunoaștere a așteptărilor clienților, multora plăcându-le să vină la târg, pentru a se… târgui, aici fiind și originea cuvântului târg, nu?”, explica Doru Sănduleanu.

 

INTERNETUL E BUN LA PROMOVARE, DAR SCUMP LA LIVRARE

 

În pandemie, segmentul de internet a fost utilizat, în mod special, pentru a arăta că Stupina Sănduleanu își continuă activitatea și lucrează permanent la diversificarea gamei de produse. La dimensiunea activității stupinei, comenzile online nu sunt chiar atât de rentabile, căci volumul de marfă este mic, iar cheltuielile cu trimisul produselor cresc, ceea ce ar mări costul produselor.

La târguri am văzut că mulți producători își prezintă frumos și ținuturile de unde vin; am învățat și noi să fim mai curajoși și am ales să spunem că tot ceea ce le oferim românilor este „produs cu mândrie în satul Rusenii Vechi din comuna Holboca” – DORU SĂNDULEANU, apicultor din jud. Iași

 

„CALITATEA NE REPREZINTĂ”

 

În cadrul Stupinei Sănduleanu se obțin șase tipuri de miere: de rapiță, salcâm, tei, floarea-soarelui, polifloră și de mană de podiș. „Avem și un fel de logo, pornit de la principiul după care muncim: «calitatea ne reprezintă». Scriem și ne asumăm această idee, deoarece este reperul sfânt la care ne raportăm de 30 de ani încoace și pe care abia în contact cu piața modernă am învățat să îl numim public, cu exactitate și cu fidelitate față de realitatea din ferma noastră de familie”, adaugă ieșeanul.

apicultura 2020_b

 

PRODUSE APICOLE, ȚUICĂ, LICHIOR

 

Doru și Liliana Sănduleanu mai produc propolis, tinctură de propolis, polen (uscat și crud), păstură, descăpăceală, familii de albine, ceară de albine și faguri cu miere și, ca niște moldoveni cu adevărat gospodari, din merele necomerciale din livada care nu se stropește niciodată deoarece acolo sălășluiesc albinele, obțin o țuică naturală învechită în lemn de dud, un produs ce are o căutare din ce în ce mai mare, între prieteni.

De asemenea, în ferma din Rusenii Vechi se regăsește și o mică plantație de coacăze, zmeur și mur, din care se produc diverse lichioruri.

STUPINĂ ÎMPĂRȚITĂ ÎN TREI
Cu ani în urmă, pentru a proteja albinele, Doru Sănduleanu și-a împărțit familiile de albine în grupuri, pe care le-a amplasat în trei localități din trei comune ale județului Iași. Două locații sunt în preajma unei păduri de tei, cu un potențial melifer extraordinar.

Click AICI și vezi ce intervenții apitehnice recomandă apicultorii cu experiență pentru luna ianuarie!

Citeşte şi POVESTEA PREOTULUI APICULTOR!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →